Finansbank her krizde büyüdük

Güncelleme Tarihi:

Finansbank her krizde büyüdük
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bankacılık sektörünün ‘son krizden herkes nasibini aldı’ görüşüne karşın, Finansbank Genel Müdürü Onur Umut, ‘‘Biz 1991, 1994 ve 1998'de olduğu gibi bu krizden de büyüyerek çıktık’’ dedi. Umut, bankalar için kárlılıktan çok, likit durabilmenin önemli olduğunu savundu.

FİNANSBANK Genel Müdürü Onur Umut, yaşanan likidite-faiz krizinden güçlenerek ve büyüyerek çıktıklarını belirterek, ‘‘91, 94 ve 98 krizlerinde olduğu gibi Finansbank likiditesi sayesinde bu krizden de ekstra güç kazanarak çıktı’’ dedi.

Bankaların çok likit olması gerektiğini belirten Umut, ‘‘Bankalar için kárdan önce likidite gelmeli. Banka hiç bir zaman zarar ettiği için batmaz, batarsa likiditeden batar. Bankanı likit tutacaksın ki, bu kriz durumlarında fazlasıyla size geri dönsün’’ diye konuştu.

Likidite-faiz krizin çıkmasının en büyük sebebinin yabancıların Türkiye'den fon çekmesi olduğunu belirten Umut, ‘‘Piyasadaki bankacılık operasyonlarından doğan huzursuzluk ve dedikodularla birlikte yabancı bankaların ve fonların Türkiye'den fon çekmesi sonucu kriz yaşandı. Hazine bonosu fonlamalarıyla ilgili içimizde de rahatsızlıklar vardı ama asıl sebep kartopu gibi dedikoduların birbirini doğurmasından kaynaklandı’’ dedi.

BİR ÇEKECEĞİNE 5 ÇEKTİ

Genelde yıl sonlarına doğru yabancı fonların belirli bir kısmının Türkiye'den çıktığını hatırlatan Umut şunları söyledi:

‘‘Bu defa oluşan husursuz ortam nedeniyle yabancılar bir çekeceğine 5 çekti. Yaşanan krizde özellikle kısa vadeli fonlar aşırı derecede Türkiye'den çıktı. Bu çıkış piyasada döviz talebini yarattı. Yani bankalar keyiflerinden döviz almadılar. Yabancılar parasını çektiği için bankalar döviz alıp bunu ödemek zorunda kaldı. Tabi çıkan 7 milyar dolar çok kötü oldu.’’

Umut, güven tazelenmesi amacıyla bu yaşananlardan ders alınması gerektiğini ifade ederek, ‘‘IMF'den çok büyük destek geldi ve bu destek sayesinde likidite dengesi oluşacak ve faizlerde düşüş trendi başlayacak. Önümüzdeki yılın ikinci yarısında ise eski düzeye gelinecek ve tahminlerimize göre faizler ilk önce yüzde 60'lar düzeyinde oluştuktan sonra tekrar 30-40 düzeyine gerileyecek’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!