Finansal krizden Türkiye'de payını alacak

Güncelleme Tarihi:

Finansal krizden Türkiyede payını alacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2008 15:43

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin küresel finansal krizden öyle ya da böyle payını alacağını belirterek, “Meselenin farkındayız, göbeğindeyiz. Türk reel sektörünün oluşacak etkiyi en hafif atlatması için çalışma yapıyoruz. Koruyucu hekimlik yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Bakan Çağlayan, Denizli Ticaret Odasında değerlendirme ve istişare toplantısında iş adamlarının sorunlarını dinledi.

Toplantıda konuşan Bakan Çağlayan, dünyada yaşanan krize değinerek, “Dünya bugün bir yangın yeri. Bir afet, tsunami var. Bunun yanı sıra, Türkiye'nin elde ettiği çok önemli kazanımlar, birikimler var ekonomide. Her şey güllük gülistanlık değil elbette” dedi.

Dünya ekonomisinde önemli gelişmelerin yaşandığına dikkati çeken Bakan Çağlayan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Hiç kimsenin öngöremediği, yarın ne olacağını kestiremediği bir yapı içindeyiz. Globalleşmenin göstergesi olarak, domino etkisiyle dünya ekonomileri etkileniyor. Böyle bir ortamda (biz etkilenmeyiz) diyemeyiz. Türkiye de krizden öyle ya da böyle payını alacaktır. İhracatımızın yarısını, yani yaklaşık 60-65 milyar dolarını Avrupa bölgesiyle yapıyoruz. Orada durgunluk devam ettikçe, oraya ihracat yapan sektörler etkilenecektir.”

Bakan Çağlayan, Türkiye'de özel sektörün özellikle 2003-2007 yılları arasındaki büyümeyle beraber dışarıdan borçlanarak modernizasyon gibi yatırımlar yaptığını dile getirerek, “Bu borçları çevirmesi için dünyadaki likidite krizi ortamında kredi bulması eskisi kadar kolay olmayacak. Borçlanmanın maliyeti değişecek. Krizin Türkiye'ye etkisinin çok olmayacağı kanaatindeyiz. Tespitlerimiz ve buna uygun alternatif senaryolarımız hayata geçirilmekte” diye konuştu.

“TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜ, GÜVENLİ YAPIYA SAHİP”

Şu anda Türk bankacılık sektörünün dünyadaki en güvenli yapıya sahip bankacılık sektörü olduğunu söyleyebileceğini ifade eden Bakan Çağlayan, Türk bankacılık sektörünün yeterli alt yapıya, sermayeye, likiditeye sahip olduğunu, zayıf yönlerinin yanı sıra, sağlam yönlerinin bulunduğunu bildirdi.
Bu krizin dünya üzerindeki etkisinin giderek artacağının öngörüldüğünü dile getiren Çağlayan, “Bugünkü dünya, ne 15 gün önceki dünya, ne de 15 gün sonraki dünya olacaktır” dedi.

Bakan Çağlayan, dışarıdaki yangının boyutları arttıkça Avrupa'ya ihracat yapanların olumsuz etkileneceğini belirterek, şöyle devam etti:
“Alternatif pazarların devreye girmesi lazım. Bu konuda ihracatçımızın, KOBİ'lerin ilave desteklerle desteklenmesi lazım. Şu anda Türk reel sektörünün mali sektörle olan dostluğunu devam ettirmesi gerekiyor. Mali sektör davranışları reel sektörleri köstekleyen değil, destekleyen yapıda olmalı. Meselenin farkındayız, göbeğindeyiz. Türk reel sektörünün oluşacak etkiyi en hafif atlatması için çalışma yapıyoruz. Koruyucu hekimlik yapmaya çalışıyoruz.”

“GİRİŞİMCİ BİLGİ SİSTEMİ TAMAMLANDI”

Ticaret ve sanayicilerin içinde yer aldığı “Girişimci Bilgi Sistemi”ni tamamladıklarını kaydeden Bakan Çağlayan, “Pazartesi günü Bakanlar Kurulu'na sunacağız. Bu çalışma ile sektörlerin karlılık durumu, istihdam yapısı, enerji tüketimi gibi bilgiler görülecek. Bu çalışmanın yapılması da krizin etkilerini azaltıyor” diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Türk Ticaret Kanununun da bu ayın sonunda mecliste görüşüleceğini bildirdi.
“Bu kadar büyüyen Türkiye'nin Ticaret Kanunu 51 yaşında” diyen Bakan Çağlayan, şunları söyledi:
“Görüşülecek yeni Ticaret Kanunu yenilikler getiriyor. Yeni kanunda tek bir kişi anonim şirketi veya limited şirketi kurabilecek. Ciddi anlamda yapısal, dönüşüm sürecinden geçiyoruz. Daha önce açıkladığımız stratejik eylem planı, şirketlerin sadece doğu ve güneydoğu bölgelerine taşınmasını gerektirmiyor teşvik için. Türkiye'nin en ücra köşesindeki sıkıntı tüm Türkiye'nin sıkıntısıdır. Strateji eylem planı, her yerdeki şirketleri kapsamaktadır.
Denizli, mevcut teşvik sisteminde haksızlığa uğramış bir il. Bunun telafi edilmesi gerek. Sektörel, bölgesel proje bazlı yeni Teşvik Yasası'nın hazırlıkları içindeyiz. Hangi sektörler teşvik edilecek, nerede teşvik edilecek, bu hazırlıkların toplantılarını yapıyoruz.”

Zafer Çağlayan, 60. Hükümet olarak önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, “Ancak geçtiğimiz aylarda, Türkiye'nin üzerindeki flu günlerin altında ezildi bu çalışmalar. Önemli bir Ar-Ge Yasası çıkardık. İstihdam paketi, sosyal reform yaptık” dedi.

Toplantının sonuna doğru CHP Denizli milletvekili Ali Rıza Ertemur görüşlerini belirtmek için söz istedi. Bakan Çağlayan toplantının siyaset yeri olmadığını, toplantı salonunun meclis olmadığını belirterek, Ertemur'a söz vermedi.
Ertemur, Ticaret Odası çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, “Biz siyaset yapmaya gelmedik. Sorunların tespitinde katkımız olsun istedik. Bunlar kaçıyorlar. Toz pembe hayaller anlatıyorlar. Türkiye'nin sorunları kaçarak çözülmez” dedi.

Toplantıya Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Belediye Başkanı Nihat Zeybekçi, Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Denizli Tekstil Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanı Raşit Güntaş, Esnaf Sanatkarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Çelikkol ile AK Parti Denizli milletvekilleri katıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!