‘Fikir kobayı’

Güncelleme Tarihi:

‘Fikir kobayı’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2012 00:00

Türkiye’nin ihracat kalemleri arasına deney hayvanları da eklendi. Türkiye’nin ilk özel kobay yetiştiricisi olan Kobay Deney Hayvanları, Uruguay’a 250 adet kobay fare ihracat ederek bir ilke imza attı.

Haberin Devamı

2007 yılında katıldığı bir televizyon programından kazandığı 200 bin lirayla 2008 yılında ‘Kobay Deney Hayvanları’ şirketini kuran Begüm Buğdaycı Açıkkol, Türkiye’nin ilk kobay ihracatını yapmaya başladı. İlk ihracatını geçtiğimiz günlerde Uruguay’lı Prondil şirketine yapan Açıkkol, ihracata 250 kobay fare ile başladıklarını söyledi.

AYDA 3 BİN KOBAY

Başka ülkelerden de taleplerin gelmeye başladığını belirten Açıkkol, “Ayda 2 bin 500-3 bin adet kobay üretiyoruz. Ürettiğimiz hayvanları yurtiçinde üniversitelerin araştırma merkezlerine satıyoruz. Özel sektörden gelen talep yoktu ancak bununla ilgili de görüşmelere başladık. Şirketimize yabancı şirketlerden talipler de çıkıyor. Şirketin şu anki değeri 2 milyon TL’yi geçti” diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖRDE İLK ŞİRKET

/images/100/0x0/55eb2392f018fbb8f8adc3b9

Haberin Devamı

Açıkkol’un kurduğu Kobay Deney Hayvanları şirketi, Türkiye’de özel sektör tarafından açılan ilk kobay hayvanı üretim merkezi niteliği taşıyor. O tarihte 3 farklı türde konvansiyonel ve deney hayvanları üretmeye başlayan şirket, şu an gelinen noktada 10 ayrı cinste üretim gerçekleştiriyor. Avrupa ülkelerinde kobay deney hayvanlarının üretimini devletin yanı sıra bir çok özel şirketin de yaptığını belirten Açıkkol, şunları söyledi:

ÜNİVERSİTELERE HAKSIZLIK

“Fikrimin çıkış noktası bu. Bütün dünya böyle bir sistemle çalışırken, Türkiye’de bu işi sadece sınırlı imkanları olan üniversitelere yüklemek haksızlık diye düşündüm. Türkiye’de bizden sonra açılmış başka özel bir şirket yok. Şu anda dünyada yılda 50 milyon adet kobay deney hayvanı kullanılıyor. Türkiye’de ise bu rakam 300 bin civarında. Önümüzdeki dönemde bu alandaki fırsatları gören yatırımcılar olacaktır. ”

750 fikir içinde birinci oldu

TÜRKİYE’deki deney haycanı ihtiyacının karşılanması için üniversite yıllarından beri projeler geliştirdiğini belirten Begüm Buğdaycı Açıkkol, “Projem Bir Fikrin Mi Var? programında 750 iş fikri arasında birinci seçildi. ‘Sağlıklı üretim ile sağlıklı deney hayvanı, sağlıklı deney hayvanı ile sağlıklı deney, sağlıklı deney ile sağlıklı sonuçlar’ fikrine destek veren iş adamlarının sağlamış olduğu yatırım gücüyle de iş fikrim gerçekleşti. Laboratuarımız, Tarım Bakanlığından Çalışma Ruhsatı olan aboratuvar oldu.

Haberin Devamı

En yaygın deney hayvanları

Fare
Kobay
Sıçan
Tavşan
Zebra balığı
Kurbağa
Tavuk

İlk tüysüz fareyi üretti

KOBAY Deney Hayvanları, Türkiye’de ilk kez tüysüz fare üretimi gerçekleştiren şirket olma özelliği de taşıyor. Her fareye özel kafes ortamı olduğunu belirten Begüm Buğdaycı Açıkkol, “Cinslerine göre yetiştirmek gerekiyor. Bazı farelere günde 12 kez hava sirkülasyonu yapılıyor. Tüysüz hayvanlar için oda sıcaklığının 27-28 derece olması gerekiyor. Mikroorganizma içermiyorlar. Bağışıklık sistemi yok. Bir tümör hücresi verecekseniz eğer, direnç göstermeden o hücreyi anında alıyor ve tümörlü oluyor. TÜBİTAK, destek oldu. Yemi, suyu, talaşları özel başka bir odada sterile ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

50 milyon kobay

DÜNYA genelinde yılda 50 milyon adet kobay hayvanının kullanıldığı ifade eden Kobay Deney Hayvanları Yönetim Kurulu Başkanı Begüm Buğdaycı Açıkkol, Türkiye’de ise bu rakamın şu anda 250-300 bin civarında olduğunu söyledi. Fare, kobay faresi ve rat (sıçan) üretimi gerçekleştirdiklerini söyleyen Açıkkol, “Ürettiğimiz kobay hayvanlarının fiyatları 27 TL ile 250 TL arasında değişiyor. Yetiştirilmesi zor olan cinsler pahalı rakamlarla satılıyor.Hayvan üretiminin dışında malzeme satışları yapıyoruz. Avrupa’nın en büyük deney hayvanlarının distribitörü olduk. Bulunması en zor cinsleri bile getirebiliyoruz. Ayrıca kobay hayvanlarını laboratuvarlarında kullanan kişilere eğitimler de verebiliyoruz. Kobay hayvanları yetiştirildikten sonra Ar-Ge merkezlerinde kullanılıyor. Orada kaldıkları süre içinde de özel ilaç tedavisi, bakım ve diyet uygulamalarını da bizim gönderdiğimiz uzman bir ekip tarafından yapılabiliyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!