FIFA, 5.2 milyon dolar ödüyor Dünya Kupası’nın hakemleri 50 bin dolara düdük çalıyor

Güncelleme Tarihi:

FIFA, 5.2 milyon dolar ödüyor Dünya Kupası’nın hakemleri 50 bin dolara düdük çalıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2010 00:00

2006 yılında Almanya’da düzenlenen Dünya Kupası’nda hakemlere yüzde 100 zam yapan FIFA, bu yılki turnuvada yüzde 20 zam verdi.

40 bin dolardan 50 bin dolara çıkartılan ücretler 30 hakemin cebini dolduracak. 28 farklı ülkeden 30 hakemin düdük çaldığı turnuvada, FIFA’nın 1 ay boyunca hakemlere 5.2 milyon dolara yakın para dağıtması bekleniyor.

30 bin dolarlık zam

2002 yılında Güney Kore ve Japonya’da düzenlenen Dünya Kupası’nda hakem başı 20 bin dolar ödeme yapan FIFA, bu rakamı 2006 yılındaki turnuvada 40 bin dolara çıkardı. Hakemlere daha fazla ödeme yaparak motivasyonunu artırmak için çalışan FIFA, bu yıl gelirlerdeki artışı da dikkate alarak hakem ücretlerine yüzde 20’lik zam yaptı. Böylelikle FIFA, 8 yılda hakem ücretlerini 30 bin dolar artırmış oldu. Bir önceki turnuvada 4.8 milyon dolarlık ödeme yapılırken bu yıl Güney Afrika’da düzenlenen turnuvada toplam 5 milyon 250 bin dolarlık hakem harcaması yapılması bekleniyor.

UEFA ve FIFA farkı

FIFA ve UEFA düzenledikleri turnuvalarda hakemlere farklı sistemle ödeme yapıyor. UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında hakemlere maç başı ödeme yaparken, FIFA bütün hakemlere aynı parayı ödüyor. Euro 2008’de 12 orta hakem maç başına 10 bin Euro gelir elde ederken, yardımcı hakemlerde 5 bin Euro para kazandı. 31 maçta toplam 44 hakem görev yaparken UEFA bu hakemlere 1 milyon Euro’dan fazla ödeme yaptı. Yan hakemlerin yardımcıları ise Euro 2008’deki her maç için 3 bin Euro kazandı. FIFA ise 2010 Dünya Kupası’nda düdük çalan her hakeme 50 bin dolarlık ödeme yapıyor.

Türkler hakemleri

Türk hakemleri ise Dünya Kupası ve Avrupa Futbol Şampiyonası gibi büyük organizasyonlarda çok sık yer alamıyor. FIFA ve UEFA’nın son yıllardaki gelir artışıyla yükselen hakem ücretlerinden de yararlanamayan Türk hakemleri arasında 2 isim öne çıkıyor. 1974 Dünya Kupası’nda düdük çalan Doğan Babacan ve 1996 Avrupa Şampiyonası’nda görev alan Ahmet Çakar dışında büyük turnuvalarda görev alan Türk hakemi olmadı. Ancak yeni eğitim sistemleri uygulanan Türk hakemlerinin de önümüzdeki dönemde büyük turnuvalarda düdük çalması bekleniyor.

Hollandalı hakem kendi işini de yapıyor

AVRUPA’daki futbol liglerinde hakemlik standartları da farklı oluyor. Hollanda’da hakemler yarı profesyonellik sistemiyle maçlara çıkıyor. Hollanda’da hakemler yüzde 50 kendi işleriyle, yüzde 50 de hakemlikle ilgileniyor. Hakemler ayda 2-3 kez toplantılara çağrılıyor, ancak her gün idman yapabiliyor ve maçlara hazırlanabiliyor. Ayrıca, başka bir işleri olmasına da Hollanda Futbol Federasyonu olumlu bakıyor. Böylelikle hakemlerin emekli olduktan sonrası için de para kazanabileceklerine inanılıyor.

Süper Lig maçını 2 bin liraya yönetiyorlar

GEÇEN sezon başında kulüplere mali destek programı açıklayan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Türk hakemlerinin gelirlerini de artırmayı başardı. 2009-2010 sezonunda TFF, profesyonel liglerde görev alan hakem, gözlemci ve temsilcilere toplam 4 milyon liradan fazla ödeme yaptı. Turkcell Süper Lig, Bank Asya 1’inci Ligi ve Ziraat Türkiye Kupası maçlarında görev yapan 36 üst klasman hakemi sezonun en çok kazananları oldu. 36 hakemin geliri 1 milyon lirayı geçerken hakemler 90 dakikada 2 bin lira aldı. TFF tarafından verilen harcırahlar da hakemlerin gelirlerine önemli bir katkı yaptı. Geçen sezonda TFF tarafından Süper Lig hakemlerine en az 266 lira harcırah ödendi. Bu rakam uzak mesafelerde 629 liraya kadar çıktı. Bank Asya hakemlerinin harcırahları ise 194 lira ile 424 lira arasında değişti. 2’nci Lig hakemleri ise bu sezon 133 lira ile 333 lira arasında harcırah aldı.

NBA hakemi 300 bin dolar kazanabiliyor

DÜNYANIN en çok kazandıran spor organizasyonlarında görev yapan hakemlerin yıllık gelirleri de her geçen sezon artıyor. Özellikle Amerika’daki farklı spor dallarında görev alan hakemlerin yıllık kazançları 100 bin dolar ile 300 bin dolar arasında değişiyor. Basketbol, buz hokeyi, beysbol gibi maçları yöneten hakemler futbol hakemleri kadar gelir sağlayabiliyor. NBA’da düdük çalan hakemlerin yıllık kazançları 120 bin dolar ile 300 bin dolar arasında değişiyor.

Buz hokeyi hakemi 225 dolar alıyor

AMERİKA Ulusal Beysbol Ligi’nde (MLB) ise hakemlerin sezonluk kazançları 120 bin dolardan başlıyor. Hakemler bir yıl içerisinde 290 bin dolara kadar para kazanabiliyor. Ulusal Hokey Ligi’nde (NHL) ise hakemlerin yıllık gelirleri 225 bin dolara kadar çıkabiliyor.

Hangi hakem nasıl para kazanıyor

Turkcell Süper lig hakemi maç başına 2 bin lira alıyor.
Bank Asya 1’nci Ligi’nde düdük çalan hakemler maç başına 1000 lira kazandı.
Alman Bundesliga’daki hakemler maç başına 3 bin 600 Euro alıyor.
İngiliz Premier Lig hakemleri 60-70 bin sterlin kazanıyor.
Avrupa Futbol Şampiyonası hakemleri 5-10 bin Euro arasında ücret alıyor.
Dünya Kupası’nda düdük çalan hakemler 50 bin dolar kazanıyor.
Amerika’daki futbol hakemlerinin yıllık geliri 25 bin dolardan başlıyor.

Kupa ekonomisi 2 milyar Euro küçüldü

2010 Dünya Kupası’nda mücadele eden 32 takımın 5.6 milyar Euro’luk değeri grup maçları sonunda 2 milyar Euro eridi. Grup maçlarından sonra Fransa ve İtalya gibi en değerli takımların elendiği Dünya Kupası’nda futbolcu değerleri düştü. Dünyanın en değerli 3’üncü ve 4’üncü takımları İtalya ile Fransa’nın kupaya erken veda etmesi bu düşüşü tetikledi. Kupanın diğer değerli takımları İngiltere ve Almanya’nın da 2’nci turda eşleşmesi turnuvanın değerini önemli ölçüde aşağıya çekecek. 736 futbolcunun katıldığı Dünya Kupası’nın en değerli takımı İspanya ise Portekizle karşılaşacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!