Festival bereketi

Güncelleme Tarihi:

Festival bereketi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2017 21:03

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ‘Urla Enginar Festivali’ üreticinin yüzünü güldürdü. Yılda 9 milyon adet enginar üreten İzmir Urlalı çiftçiler, bunun yüzde 22’sini yani 2 milyon adedini 3 gün süren festivalde satmayı başardı.

Haberin Devamı

ÜÇ gün boyunca yüzbinlerce kişinin katıldığı uluslararası “Urla Enginar Festivali” çiftçinin de yüzünü güldürdü. Yılda 9 milyon adet enginarın üretildiği İzmir Urla’da düzenlenen festivalde yaklaşık 2 milyon adet enginar satıldı. Urlalı çiftçilerin enginar üretiminin yüzde 22’sini 3 günde sattığını anlatan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, “Hem üreticinin hem esnafın hem de katılanların enginarla ilgili farkındalığının arttığını gördük. 1200 tezgah vardı. Bu 1200 tezgahın 250’si direk üreticiye aitti. Her bir üreticinin 8 bin ile 20 bin adet enginar satışını tezgahtan gerçekleştirdiğini öğrendik. Bu da 2 milyon enginar ediyor. Enginar fiyatları 1 ile 2 lira arasında değişiyor” dedi.

EKİLİ ALAN ARTIYOR

Uyar, üreticinin farkındalığını festival sayesinde arttırdıklarını hatırlatarak şöyle devam etti: “Festivali başlattığımız günden bu yana yüzde 43 oranında ekili alan arttı. Geçen seneden bu seneye 1000 dönüm artış var. İki yılda ise tam 1300 dönüm artış kaydedildi. Bu yıl 3 milyon kök enginar üretimi oldu. Bu ne demek, Urla rüzgarıyla yetişmiş 9 milyon baş enginar tatlandıracak sofraları. Bunun 2 milyonu festivalde tüketilmiş oldu. 1200 tezgahın tamamı üretici, köylü ve kadın kooperatiflerine aitti. Bundan sonrası için de projeler düşünüldü. İZKA Projesiyle Kuşçular Köyü’nde soğuk hava deposu yapılıyor.”

Haberin Devamı

STRATEJİK PLAN YAPTIK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, bölge insanının emeği ve alın terini düzenledikleri ulusal ve uluslararası etkinliklerle değere dönüştürmek, Yarımada’nın ürünlerini tüm dünyaya tanıtmak istediklerini belirtti. Kocaoğlu, “2004 yılında başladığımızı bu yolculuk, 2010 yılında görünür hale geldi. Her sene katlanarak büyüyor. 7 sene önce yarımada ‘nasıl kalkınır’ diye çalışma yaptık. Birçok fikir çıktı, üç sene önce 20’yi aşkın bilim insanıyla yarımada kalkınma stratejik planını belirledik. Türkiye’de ilk defa kurulan kırsal kalkınma daire başkanlığı elemanlarımızla nakış gibi işleyerek bu günlere geldik. Çeşme’de ot festivali aldı başını gidiyor. Urla’da üçüncüsünü yaptığımız enginar festivalini tüm Türkiye biliyor. Bunları yenileri takip edecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

AVRUPALI ŞEFLER YEMEK YAPTI

3’üncü Urla Enginar Festivali, İzmir Büyükşehir ve Urla Belediyesi ile İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü, Delice (Delis) Uluslararası Gurme Kentler Ağı, Urla’ya gönül verenler tarafından düzenlendi. 28-30 Nisan günleri arasında düzenlenen festivalde stantlarda renkli görüntüler yaşandı. Festivale bu yıl Avrupa’nın çeşitli bölgelerinden gelen şefler de, enginar ile çeşitli yemekler yaparak sunum gerçekleştirdi.  

ENGİNARIN BİNBİR TÜRLÜSÜ

TEZGAHTAN enginar satışının yanı sıra katılımcılar, çeşitli enginar lezzetlerini de festivalde tanıtma fırsatı buldu. Bu lezzetler arasında en çok dikkat çekenler şöyle sıralandı:

- Enginar midye

- Enginarlı pilav

- Deniz börülceli enginar

- Enginar sıyırma

- Enginarlı yaprak sarması

- Enginar tatlısı

- Enginar dolma

Haberin Devamı

- Enginar reçeli

- Enginarlı poğaça

- Enginarlı salata

- Enginarlı kumpir

BAKMADAN GEÇME!