Fenerbahçe artık ‘dünya zenginleri’yle yarışıyor

Güncelleme Tarihi:

Fenerbahçe artık ‘dünya zenginleri’yle yarışıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 04, 2004 01:37

Forbes’in şubat sonu itibariyle hazırladığı dünyanın en zengin futbolcuları ve en değerli futbol kulüpleri araştırmasına, Türkiye eklendiğinde, Fenerbahçe 305 milyon dolarlık piyasa değeriyle dünyanın en değerli 14’üncü kulübü olabiliyor.

FENERBAHÇE dünyanın en değerli 20 kulübü arasına girebiliyor. Forbes Dergisi’nin yayımladığı bir araştırmada dünyanın en çok kazanan futbolcuları ile en değerli kulüpleri sıralandı. Halka açık kulüplerin piyasa değerleri üzerinden yapılan bu araştırmaya Türkiye ayağı eklendiğinde, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören üç büyük kulüpten Fenerbahçe 305 milyon dolarlık piyasa değeri ile 14’üncü sıraya oturabiliyor. Galatasaray ile Beşiktaş ise 20 kulüplük bu sıralamaya giremiyor. Geçen cuma günü kapanışları itibariyle Galatasaray’ın piyasa değeri 121 milyon dolar, Beşiktaş’ın değeri ise 48 milyon dolar olarak hesaplandı.

Diğer taraftan Forbes’in yaptığı araştırmada, 1.2 milyar dolarlık piyasa değeri ile İngiliz Manchester United birinci sırada yer alırken, Manchester’ı 828 milyon dolarlık değeri ile İtalyan Juventus ve 759 milyon dolarlık değeri ile bir diğer İtalyan kulübü olan Milan izledi.

HALKA AÇILIYORDU

Liste hazırlandığı günlerde halka açılan Fenerbahçe, Forbes’in orjinal dünyanın en zengin futbol kulüpleri sıralamasına konulamadı. 20 Şubat’ta halka açılan ve geçen cuma günü itibariyle piyasa değeri 305 milyon dolara ulaşan Fenerbahçe, Forbes’in listesine dahil edilmiş olsaydı bugün dünyanın en zengin 14’üncü kulübü olacaktı. Fenerbahçe listeye girmesi halinde Roma, Tottenham, Celtic, Olympique Lyonnais, Glasgow Rangers ve Lazio’yu geride bırakacak, İngiliz Leeds United kulübünü de en zengin 20 kulüp listesinin dışına atacaktı.

Forbes’in listesindeki 20 takımın 9’u İngiliz ve İskoç takımlarından oluşurken, İngiltere 7 futbol takımıyla birinciliği elde etti. Listede İtalya 5, Almanya 3, İspanya 2, İskoçya 2 ve Fransa’da 1 Futbol takımıyla temsil edildi. Fenerbahçe’nin de bu listeye dahil olmasıyla Fransa ile birlikte bir takım ile temsil edilecekti.

Türkiye’de en çok parayı Hooijdonk alıyor

TÜRKİYE’de yıllık 2.2 milyon dolarlık geliri ile en fazla parayı Fenerbahçe’de oynayan Van Hooijdonk elde ediyor. Hooijdonk’u 2 milyon dolarlık geliri ile Beşiktaş’lı Ronaldo izliyor. Beşiktaş’ta oynayan Okan Koç ise 1.6 milyon dolarlık yıllık geliri ile en zengin futbolcular arasında yer alıyor.

Beckham dünyanın en pahalı futbolcusu

FORBES Dergisi dünyanın en zengin futbolcularını da belirledi. Real Madrid takımında oynayan David Beckham 30 milyon dolarlık yıllık geliri ile birinci sırada yer alırken, yine Real Madrid’de oynayan Zinedine Zidane 19 milyon dolarlık geliri ile ikinci, Bologna’da oynayan Hidetochi Nakata ise 16 milyon dolarlık geliri ile üçüncü sırada yer aldı.

Zenginler liginde dördüncü sırada bulunan İspanya’nın Real Madrid takımı en yüksek yıllık gelire sahip 10 futbolcunun 5’ini kadrosunda bulundurduğuna dikkat çeken Forbes’un değerlendirmesine göre sıralamanın ilk beşindeki 4 futbolcunun da Real Madrid’de yer aldığı kaydedildi.

Manchester, bizim üç büyükleri 2.5 kat aşıyor

İNGİLİZ
Manchester United, 1 milyar 186 milyon dolarlık değeri ile Türkiye’nin halka açık üç büyük kulübünden tam 2.5 kat büyük. 305 milyon dolar değerinde Fenerbahçe, 121 milyon dolar değerinde Galatasaray ve 48 milyon dolar değerindeki Beşiktaş’ın toplamda oluşturduğu 474 milyon dolarlık değeri İtalyan Juventus kulübünün ise yarısı kadar.

Galatasaray’ın kárı 25.5 trilyon liraya indi

GALATASARAY
Sportif, 26 trilyon liraya yakın kár etti. Galatasaray, 1 Haziran 2003-31 Mayıs 2004 özel hesap dönemine ait dokuz aylık mali tablolarını Borsa’ya gönderdi. Şirketin tarihi maliyetli mali tablolarına göre karı yüzde 8.4 azalarak 27 trilyon 865.2 milyar liradan 25 trilyon 538.2 milyar liraya indi. Enflasyona göre düzeltilmiş mali tablolarına göre de şirketin kárı yüzde 2.7 azalarak 26 trilyon 410.1 milyar liradan 25 trilyon 707.9 milyar liraya geriledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!