Fed'in açıklamasından sonra dolar ne kadar oldu?

Güncelleme Tarihi:

Fedin açıklamasından sonra dolar ne kadar oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2015 00:55

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün geç saatlerde yayımlanan toplantı tutanaklarında faizleri erken artırmanın ekonomik toparlanmayı olumsuz etkileyebileceği yolundaki uyarılarıyla gerileyen dolar, içeride faiz indirim beklentisiyle toparlandı.

Haberin Devamı

Fed tutanaklarının ardından küresel piyasalarda gerileyen dolar, Türkiye'de de güne 2.44 liradan başladı ve daha sonra bu düzeyin de altına inerek 2.4370 - 2.4390 lira aralığına çekildi. Ancak, Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta faiz indirebileceği beklentisiyle yönünü yeniden yukarıya çeviren dolar 2.4462 liraya kadar yükseldi. Fed'in 27-28 Ocak'ta düzenlenen para politikası toplantısına ilişkin tutanaklara göre, karar vericiler, ABD'deki ekonomik toparlanmaya karşın, uluslararası piyasalarda toparlanmanın zayıf kalmasından endişe duyduklarını belirttiler.

"DOLARDA 2.44 LİRA SEVİYESİ KRİTİK"

DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, döviz kurları üzerinde tek başına Fed etkisi olmadığını belirterek, "Etkinin belirli bir kısmı Fed, belirli bir kısmı da bizim tarafımızdan kaynaklanıyor. Ayın 24'ünde Fed Başkanı Janet Yellen'ın Senato'da konuşması olacak. Aynı gün bizim Merkez Bankamızın para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı var. Fed'in toplantı tutanakları sonrası, Merkez'den faiz indirim beklentisi doğurdu" dedi.

Haberin Devamı

Uskuay yarın açıklanacak Şubat ayı Merkez Bankası Beklenti Anketi sonuçlarının da önemine dikkat çekerek, "Yarın enflasyon beklentilerinde bir gelişme olursa, bu doğrultıuda dolar da ya 2.44 liranın altına inecek, ya da yükselecek. Bizim için hala net bir gelişme yok. Ancak bir düşüş söz konusu olursa o zaman Merkez Bankası'nın PPK toplantısını bekleyeceğiz. Dolardaki 2.44 lira seviyesi bu nedenle kritik" diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!