FED'de Bernanke dönemi başlıyor

Güncelleme Tarihi:

FEDde Bernanke dönemi başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2006 17:02

Dünyanın en etkili merkez bankası olarak nitelendirilen ABD Merkez Bankası'nın (FED) 18 yıllık Başkanı Alan Greenspan, bu hafta emekliliğe ayrılıyor. Greenspan'ın yerine getirilen ve Bush Yönetimine yakınlığıyla tanınan Ben Bernanke de 1 Şubat itibariyle görevine resmen başlayacak.

Kimilerince "FED tarihinin en iyi başkanı" olarak adlandırılan Greenspan, 18 yıldır yürütüğü görevden 31 Ocak itibariyle ayrılıyor. ABD'de "ekonomik ilerleme ve istikrar"ın hakim olduğu bir dönemde FED'e başkanlık ettiği belirtilen Greenspan'ın yerine getirilen iktisatçı Ben Bernanke, 1 Şubat itibariyle resmen FED'in başına geçecek.
Alan Greenspan, övgünün yanı sıra, eleştiler de aldı. Örneğin, Greenspan'ın, 2000-2004 döneminde FED'in faiz oranlarını çok düşük düzeyde tutarak ekonomiyi canlandırırken konut alımlarını teşvik ettiği belirtiliyor. Bunun sonucunda da Amerikan ailelerinin borçlarının rekor düzeye çıktığına dikkat çekiliyor.

Bu arada, Greenspan'ın yerine getirilen para politikası uzmanı Ben Bernanke, Bush Yönetimine yakınlığıyla tanınıyor. Beyaz Saray'ın başekonomisti sayılan, Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı iken FED başkanlığına getirilen Bernanke, bundan önce de 3 yıl boyunca FED Yönetim Kurulunda görev yapmıştı.

FED'de görev yaptığı dönemde para politikalarını yürütmek için bir enflasyon hedefinin belirlenmesinden yana tutum takınan Bernanke, FED başkanlığına atanması kesinleştiğinde Greenspan'ın politikalarını sürdüreceği mesajını vererek finansman çevrelerini rahatlatmıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!