FED toplantısı ne zaman yapılacak? FED faiz arttırırsa ne olur?

Güncelleme Tarihi:

FED toplantısı ne zaman yapılacak FED faiz arttırırsa ne olur
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2017 09:40

FED toplantısı, 2017 yılının ikinci faiz kararı ile piyasalarda önemli rol oynayacak. Geçtiğimiz toplantıda faiz kararını sabit tuttuğunu açıklayan FED'in, Mart ayının ortasında gerçekleşecek bu toplantıda nasıl bir karar vereceği merak ediliyor. Peki, FED toplantısı ne zaman yapılacak? Faiz arttırırsa neler olacak? İşte, merak edilen o toplantı hakkında detaylı bilgiler

Haberin Devamı

FED toplantısı ile 2017 yılının ikinci kararını vermeye hazırlanan Amerkan Merkez Bankası, faiz kararı ile yılın ikinci kararını açıklayacak. Ekonomik anlamda bazı neticeleri beraberinde getirecek olan FED toplantısı hakkında en çok merak edilen soru ise faiz arttırsa ne olur sorusu olacak. Peki, ekonomistlerin üzerinde sıkça duracağı FED toplantısı ne zaman, saat kaçta yapılacak? İşte, detaylı bilgiler

FED TOPLANTISI NE ZAMAN YAPILACAK?

Global ekonomi üzerinde etkin bir role sahip olan FED toplantısı, 14-15 Mart tarih aralığında gerçekleştirilecek. Toplantılar Türkiye saati ile 21.00'dan itibaren takip edilebilecek. Toplantı sonunda faiz artırımı ya da düşürümü kararı netlik kazanacak. Açıklama FED Başkanı Yellen tarafından gerçekleştirilecek.

FED NEDİR, NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

FED (Federal Reserve Bank), 23 Aralık 1913 tarihinde Washington'da kurulmuştur. ABD'nin Merkez Bankası olan FED, kredileri düzenleme yetkisine sahip olduğu kadar, bankaların denetlenmesi, kısa dönemli borçların verilmesi ve bankalar arası fon aktarımı sağlama görevinde de sorumluluk sahibidir.

Haberin Devamı

Ekonomik istikrar ve fiyat istikrarı sağlama zorunluğu bulunan FED, parasal politikalar ve Doların Dünya piyasalarındaki akışından sorumlu baş karakter niteliğindedir. Para basma yetkisi bulunan FED, para arzı ve faiz politikaları konusunda önemli bir etkendir. Ne kadar paranın basılacağı ve ne kadarının piyasaya sürüleceği konusunda çalışmalar yapan kurum, Doların arz dengesini belirlemektedir.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) politika toplantısı 14-15 Mart'ta gerçekleştirilecek. Toplantının ardından faiz kararı açıklanacak. Faiz kararı Türkiye saati ile 21.00'den itibaren açıklanacak. Faiz kararı sonrası Fed Başkanı Janet Yellen konuşması takip edilecek.

FED FAİZ ARTIRACAK MI?

Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı, “FED’in 15 Mart’ta faiz artırımına piyasa kesin gözü ile bakıyor. Dolar bu beklenti ile güçlü. Ancak mutlak şekilde beklenen bir vaka gerçekleştiğinde pozitif etki göstermesi çok zor. Aksine faiz artırımının küresel ölçekte önceki iki artırımda olduğu gibi beklenti bitti refleksi ile doları negatif etkilemesi muhtemel. FED sonrası doların değer kazanmaya devam edebilmesi için toplantıdan 2017 yılında 3 artırım yetmez 4 faiz artırımı yapabiliriz sinyali çıkması gerekir ki bunun da olasılığı düşük” dedi.

Haberin Devamı

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), şubat ayında faiz aralığını yüzde 0.5 - 0.75'te sabit tuttuğunu açıklamıştı.

BAKMADAN GEÇME!