FED’in operasyon sevinci kısa sürdü İMKB yüzde 3 düştü

Güncelleme Tarihi:

FED’in operasyon sevinci kısa sürdü İMKB yüzde 3 düştü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2008 00:00

Amerikan Merkez Bankası FED’in AIG operasyonunun piyasalara etkisi oldukça kısa sürdü. FED’in yatırım bankası Lehman Brothers’a sırt çevirirken sigorta şirketi AIG’yi kurtarması, diğer yatırım bankalarına ilişkin endişeleri artırdı. Rusya borsasında işlemlerin durdurulmasıyla birlikte satışlar hızlandı. Güne yüzde 3.5 değer artışı ile başlayan İMKB yüzde 2.99 düştü. Borsa gün içinde yılın en düşük seviyelerini gördü.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) sigorta devi AIG’i 85 milyar dolarla fonlaması ve FED’in faizi sabit tutmasıyla güne olumlu başlayan piyasalarda iyimserlik kısa sürdü. Güne yükselişle başlayan global borsalar, sert satışlara sahne oldu. Yurtdışına bağlı olarak açılışı yüzde 3.5’luk yükselişle yapan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası da (İMKB) gün sonunda yüzde 2.99 oranında kayıpla sarsıntı yaşadı. 1.26 YTL seviyelerinden güne başlayan dolar ise 1.28 YTL’ye doğru hareket etti.

Operasyon yüz güldürmedi

FED’in kurtarma operasyonunun yarattığı iyimserlikten hemen sonra, piyasaların moralini bozan gelişmelerden biri AIG hisselerindeki yüzde 30’un üzerinde düşüş oldu. Ardından Morgan Stanley bilançosunu açıkladı. Bu bilanço beklentilerden iyi olmasına karşın Morgan Stanley’in hisseleri yüzde 7 civarında düştü. Öte yandan FED’in, yatırım bankası Lehman Brothers’ta kurtarıcılığa soyunmaması, sıkıntıdaki diğer yatırım bankalarına ilişkin endişeleri körükledi. Rusya borsasında işlemlerin kapatılmış olması da diğer borsalardaki satışların artmasına neden oldu. Uzakdoğu borsalarında kayıplar yüzde 3’leri bulurken, ABD borsalarında da ibre aşağıyı gösterdi. Avrupa borsalarında da yükselişle başlayan gün kayıpla son buldu.

Erdemir hisseleri de etkiledi

İMKB Ulusal 100 Endeks’i de güne 35 bin puana dayanarak yüzde 3.5 oranında değer artışı ile başlangıç yaptı. Ancak kısa süren olumlu tablo yerini kayıplara bıraktı. İlk seansı yüzde 1.9 oranında değer artışı ile 34.937 puandan tamamlayan borsada ikinci seansta ise sert satışlar hakim oldu. Bu sert satışta borsanın lokomotif hisselerinden olan Erdemir’in yaptığı yassı çelik liste fiyatını yüzde 15 düşürdüğünü açıklaması da etkili oldu. Erdemir hisse senetleri yüzde 8.4 oranında değer kaybederek taban fiyattan kapanış yaptı. Bankacılık hisselerindeki kayıplarında arttığı borsa günü yüzde 2.99 kayıpla 32.727 puandan kapanış yaptı.

Morgan Stanley satışta ilk sırada

Öte yandan İMKB’de satış yapan kurumlar arasında 9 Eylül tarihinde itibaren lider konumda olan Morgan Stanley’in satışlarıda dikkat çekti. Kurumun son bir haftada yaklaşık 207 milyon YTL’yi bulan satış yaptığını söyleyen Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, bu duruma ilişkin yorumları şöyle aktardı: "Bu satış ABD’de yatırım bankalarının zorda olmasından dolayı ’Acaba Morgan Stanley nakit mi yaratıyor" sorusuna neden oluyor. Bu satış düşündürücü" dedi.

Rusya borsasında işlemler durduruldu

OPEC
’in petrol fiyatlarını 86 dolara indiğini açıklamasının ardından sert satışlara sahne olan Rusya borsasında dün de işlemler durduruldu. Rusya’da dün yüzde 17’nin üzerinde bir düşüşle kapanan MICEX endeksi güne yükselişle başlarken, RTS endeksi düşüşle başladı. Rusya’nın en büyük bankası Sberbank hisselerinin yüzde 26 oranında değer kaybettiği borsada, hem MICEX hem de RTS endeksinin de yüzde 10’luk düşüş göstermesi üzerine yerel saatle 12.51’de (Türkiye saati ile 11.51) tüm işlemler durduruldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!