Faturalı abonelerin sayısı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Faturalı abonelerin sayısı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2012 11:45

Türkiye'deki faturalı abonelerin oranı son iki yılda yaklaşık yüzde 10 artış göstererek yüzde 27,9'dan, yüzde 37,4'e çıktı.

Haberin Devamı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) “Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü” raporundan derlenen bilgiye göre, Türkiye'de Haziran 2012 itibariyle toplam 66,14 milyon mobil abone bulunuyor.

Türkiye'de 2012 yılının ikinci üç aylık döneminde mobil abonelerin yüzde 62,6'sını halk arasında kontörlü olarak bilinen ön ödemeli aboneler, geriye kalan yüzde 37,4'ünü ise faturalı aboneler oluşturuyor.

Mobil abone profili, 2010 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 72,1 ön ödemeli abone, yüzde 27,9 faturalı abone olarak gerçekleşmişti.

Konu ile ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dursun, faturalı abone sayısının artışında operatörlerinin kampanyalarının etkili olduğunu belirtti. Dursun, “Sektördeki rekabet ortamı bu durumda önemli rol oynuyor, operatörler ayrıca kontratlı cihaz satışları ile de faturalı abone sayısını önemli miktarda artırıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

“Faturalı aboneler daha sağlıklı bir gelir oluşturuyor”

Dursun, dünya genelinde operatörlerin daha sağlıklı, uzun vadeli ve planlı bir gelir oluşturdukları için faturalı aboneye öncelik verdiklerini kaydetti. Tüketicilerin de fiyat avantajı sağladığı için faturalı aboneliğe geçme taleplerinin olduğunu anlatan Dursun, faturalı abone sayısındaki artışta mevcut ön ödemeli abonelerin faturalıya geçmesinin önemli rol oynadığını vurguladı.

Ön ödemeli abonelerin hatlarına yüklediği konuşma süresi ile “kendini kısıtladığını” dile getiren Dursun, bu durumun aboneler üzerinde psikolojik etki oluşturduğunu, operatörlerin bu durumu dikkate alarak da faturalı abone sayısını artırmaya özen gösterdiklerini belirtti.

En yüksek faturalı abone oranı Finlandiya'da

BTK verilerine göre, bu yılın ikinci çeyreğinde Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile Türkiye'deki ön ödemeli ve faturalı mobil abone oranları karşılaştırıldığında, incelenen ülkelerde ön ödemeli abone oranı yüzde 43 seviyelerinde iken Türkiye'de bu rakamın yüzde 63 seviyelerinde olduğu görülüyor.

Haberin Devamı

Faturalı abone oranı bakımından yüzde 87 ile Finlandiya ilk sırada yer alıyor. Finlandiya'yı yüzde 86 ile İtalya takip ederken, Danimarka yüzde 73'lük oranı ile bu ülkelerin ardında bulunuyor.

İngiltere'de faturalı ve ön ödemeli abonelerin oranı eşit durumda bulunurken, Almanya'da ön ödemeli abonelerin oranı yüzde 56, Yunanistan'da yüzde 69, Portekiz'de ise yüzde 74.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!