Fast food pazarı krizde büyüdü

Güncelleme Tarihi:

Fast food pazarı krizde büyüdü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2009 12:22

Türkiye'de Tab Gıda bünyesinde bulunan Burger King, Sbarro ve Popeyes markalarıyla bu yıl 50 yeni restoran açıldı.

Haberin Devamı

Tab Gıda Genel Müdürü Caner Dikici, fast food pazarı ve Tab Gıda markalarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, ekonomik krizin pazarı çok fazla etkilemediğini söyledi.

Şu anda bünyelerinde 340 restoran bulunduğunu ifade eden Dikici, bunların 261'inin Burger King, 43'ünün Sbarro, 36'sının ise Popeyes olduğunu, bu yıl başından bu yana 33 adet Burger King, 9 adet Sbarro, 8 adet de Popeyes restoran açtıklarını, böylece toplamda 50 yeni restoranın faaliyete geçtiğini anlattı.
Bunun, yüzde 15 restoran büyümesi anlamına geldiğini ifade eden Dikici, “Mevcut restoranlarımızın satış artışı ise yüzde 10. Yeni restoranlarla birlikte ciromuzda yüzde 23-24'lük bir artış var” dedi.

Krizden etkilenmemelerinin birçok nedeni olduğunu anlatan Dikici, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“Bir kere bu dönemde müşterinin, verdiği paranın karşılığını almasını çok önemliydi. Belki uluslararası olmayan markalarda daralma hissedildi, ancak bizde ve rakiplerimizde büyüme olduğunu görebiliyoruz. Bunun farklı nedenleri var. En mühimi bence, evde benzer menüler hazırlamalarının maliyetinin daha fazla olduğunu görüyoruz. Biz 340 restoran için alım yapıyoruz. Bizim ulaştığımız et, patates, tavuk fiyatlarına normal tüketici ulaşamıyor. Benzeri ürünü restoranda yemek evde yemekten daha uygun hale geldi.

Ayrıca kampanyalarla müşteriye daha indirimli ya da daha çok ürünü daha az bir parayla vermeyi hedefledik. Her para grubuna hitap edecek seçenek koyduk. 3 lira harcamak istiyorsanız 2 tane hamburger alabiliyorsunuz. Burada tüketicinin harcama şeklinin büyük ürünlere doğru gittiğini gördük. Krizde daha ucuz ürünlerin artacağını bekliyorduk, tam tersi pahalı ama çok ürünlü menülerimizin satışı çok arttı.”
Dikici, bu dönemde, uzun oturmalı klasik restoranlardan Burger King tarzı restoranlara kayış olduğunu da söyledi.

BABALARDAN ÇOCUKLARINA GÜVENCELİ İŞ FIRSATI...

Burger King'in en fazla ciroyu Taksim ve Cevahir restoranlarından elde ettiğini belirten Dikici, alışveriş merkezlerine proje aşamasındayken girdiklerini, AVM'lerin hızıyla büyüdüklerini anlattı.

Haberin Devamı

Son dönemde krizin etkilerinin azalmaya başlamasıyla birlikte AVM'lerin tekrar canlandığını ifade eden Dikici, AVM içindeki restoranların cirolarının aynı seyirde olduğunu bildirdi.

Bu dönemde franchise sistemine yoğun talep olduğunu belirten Dikici, fast foodun yükselen bir iş kolu olduğunu,yatırımcıların bu sistemi güvenli bulduklarını söyledi.

Dikici, özellikle emekliliği için para biriktirmiş kişilerin bu sisteme girmeye çalıştığını belirterek, “Bir de babalar çocukları için güvenceli bir yatırım olması açısından bunu tercih ediyor. Onlara parayı verip, 'oğlum, kızım sen bir iş kur' yerine bu sistemi tercih ediyorlar. Çünkü bizde hata yapma lüksü yok. Biz sürekli takip ediyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Yılın kalan bölümünde 33-35 tane daha restoran açılabileceğini, franchise bedelinin bir restoran için en az 500 bin dolardan başladığını dile getiren Dikici, isim hakkı olarak 40 bin dolar, her ay satışlardan da yüzde 13 pay alındığını ifade etti.

RAMAZAN AYINA ÖZEL HÜNKAR BEĞENDİLİ MENÜ...

Caner Dikici, Burger King ve Sbarro'nun Türk halkının damak zevkine uygun menüler geliştirdiğini anımsatarak, yaklaşan ramazan ayına özel bir çalışmaları bulunduğunu anlattı.

Yeni menülerinin çok geleneksel bir Türk yemeği ile etin birleşimi olacağını belirten Dikici, hünkar beğendiyi menülerine dahil ettiklerini, bu menülerin ramazan ayında müşterilere sunulacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Dikici, tatlı olarak güllaç servisini de düşündüklerini, ancak operasyonunun zor olacağı için bunu hayata geçirmediklerini ifade etti.

Gıdadaki İş Fırsatları http://www.yenibiris.com/IsIlanlari/Ilanlar.aspx?sector=17000

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!