Rekor baÅŸvuru geldi! 4 bölgeye Singapur modeli

Güncelleme Tarihi:

Rekor başvuru geldi 4 bölgeye Singapur modeli
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 17, 2017 10:48

TÜBİTAK dönüşecek, 12.5 milyar liralık Ar-ge ve Teknoloji Fonu kurulacak. Ar-Ge teşviklerinin kimlere verileceğine Başbakan başkanlığında Bilim Teknoloji İcra Kurulu karar verecek. Singapur Modeliyle Trabzon, Kilyos, Çandarlı ve Ceyhan’da dev endüstri bölgesi kurulacak. Şehir içinde kalmış sanayi siteleri merkez dışına çıkarılacak.

Haberin Devamı

KOSGEB’in 50 bin liralık faizsiz kredi desteÄŸine yine rekor baÅŸvuru geldi. Aralık ayında 206 bin kiÅŸi, baÅŸvuruya raÄŸmen kredi alamamıştı. 6 günde 264 bin yeni baÅŸvuru yapıldı. Böylece toplam baÅŸvuru sayısı 500 bine yaklaşırken, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ÅŸartları taşıyan tüm baÅŸvuruları kabul etmek istediklerini söyledi. Bu sayede 1 ay sonra piyasaya 10.5 milyar liralık taze kaynak girmiÅŸ olacağını vurgulayan Özlü, dün gazetecilerle sohbet toplantısında özetle ÅŸunları söyledi:Â

Rekor başvuru geldi 4 bölgeye Singapur modeli

10’A ALIP 11’E SATMAK YETMEZ
“Ar-GE’ye ayrılan kaynak miktarı geçen yıl GSYH’nin yüzde 1’ini geçti, 20.5 milyar liraya ulaştı. Destek miktarımız, araştırmacı sayımız, patent başvuruları artıyor ama ihracat içinde yüksek teknoloiji ürün payı düşüyor. Burada bir sıkıntı olduğunu gördük ve TÜBİTAK reformu için çalıştık. Yeni dönemde radikal değişiklik yapıyoruz. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu kaldırılıp, Başbakan Başkanlığında, Bilim Teknoloji İcra Kurulu kurulacak. 5 kişilik bu kurulda Bilim, Sanayi, Teknoloji Bakanının yanısıra gündemine göre ilgili bakanlar yer alacak. Önceliğimiz bilişim, bio teknoloji ve nano teknoloji olacak. Bu kurulun vereceği destek kararlarıyla sanayimize teknoloji enjekte edeceğiz. Çünkü Türkiye, üretebilmek için ithalat yapıyor. Bu da cari açık yaratıyor. 10 dolara mal edip, 11 dolara satarak bu açık kapanmaz. 10 dolara alıp, üzerine 10 dolar koyabilirsek o zaman ne cari açığımız ne de dış ticaret açığımız kalır. Teknoloji üreten bir Türkiye’nin geleceği var; üretmezse geleceği yok.

Haberin Devamı

12.5 MÄ°LYARLIK FON KURULACAK
Bu nedenle Ar-Ge ve Teknoloji Fonu kurulacak. Bu fon bütçe içinde olacak. Öncelikle her yıl Ar-Ge’ye bütçeden ayrılacak kaynak belirlenecek. GSYH’nin yüzde 1’i ise ve bunun yarısını kamu verecekse, 12.5 milyarlık bir kaynak olacak. Bu da fona aktarılarak, Bilim Teknoloji İcra Kurulu’nca nerelere harcanacağı karara bağlanacak. TÜBİTAK araştırma enstitülerinden özel sektörde karşılığı olanları kapatacak, diğerleriyle devam edeceğiz. Böylece TÜBİTAK sadece yüksek teknoloji ürünlerine yönelecek.

Haberin Devamı

ÅžEHÄ°R MERKEZÄ°NDEKÄ° SANAYÄ° TAÅžINACAK
Üretim Reform Paketi hazırladık ve bunu gelecek hafta Ekonomi Koordinasyon Kuruluna sunacağız. Bununla Anadolu’da şehir içinde kalmış sanayi sitelerini makul mesafede, şehir dışına taşıyarak modern sanayi çarşılarına dönüştüreceğiz. 17 milyarlık bir kaynak gerekiyor. Ama bunların bulundukları yerler değerli araziler olduğu için bu dönüşümü buradan sağlanacak kaynakla yapacağız.

SİNGAPUR MODELİYLE 4 DEV ENDÜSTRİ BÖLGESİ
Yine bu paketle özel şahısların endüstri bölgesi kurmalarının önünü açacağız. Singapur’da Jurong Adasında kurulu endüstri bölgesinin yıllık 50 milyar dolarlık cirosu var. Türkiye’nin de organize sanayi bölgelerinden ziyade daha büyük endüstri bölgelerine ihtiyacı var. Bunun için de liman olması gerekiyor. Danışman firmamıza incelettik ve Karadeniz’de Trabzon ile Filyos; Güney Marmara’da Balıkesir, Ege’de Çandarlı ile Adana’da Ceyhan Endüstri Bölgesi kurulacak. Singapur’da 50 milyar dolar ciro yapıyorsa, bizim ki de 25 milyar dolar olsun. Bunu başarabilirsek kalkınmaya ciddi etkisi olacak.

Haberin Devamı

FAÄ°ZSÄ°Z KREDÄ° BAÅžVURUSU 500 BÄ°NE DAYANDI
“KOSGEB’in geçen yıl başlattığı 50 bin limitli faizsiz kredi desteği için başvuru sayısı, altı günde 264 bine ulaştı ve 20 Şubat’ta sona erecek. 206 bin de Aralık ayından yapılan başvuru var. Biz bunları tıpkı üniversite sınav sonuçları gibi otomatik bir sistemle değerlendireceğiz. Önceliğimiz 1 ila 9 işçi çalıştıran, imalat sektöründeki işletmeler olacak. Bankalarla ciddi sorunlar yaşamış ve güvenlik soruşturmasını geçemeyenler hariç, şartları taşıyan herkese vermek istiyoruz. 27 Şubat gibi değerlendirmeyi yapıp, Mart ayında sisteme 10.5 milyar lira civarında taze kaynak girmiş olacak.
Şartlarımızı taşıyan firma sayısı tahminlerimizin üzerinde gelirse onu da hükümet olarak ayrıca değerlendireceğiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!