Faizler stopaj ateşiyle yükseldi

Güncelleme Tarihi:

Faizler stopaj ateşiyle yükseldi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bankalararası mevduat ve repo işlemlerine gelen stopajın, mevduat faizleriyle birlikte, piyasada yaygın kullanımı olan spot kredi faizlerini de önemli ölçüde yükselteceği belirtildi.

Merkez Bankası bünyesindeki interbank işlemlerindeki faiz oranlarının, yeni vergi paketiyle gelen stopajla birlikte, 12-13 puan birden arttığını kaydeden bankacılar, mevduat ve kredi faiz oranlarında aynı oranda bir artış bekliyorlar.

Bankacılar, 3 Ağustos'ta açıklanacak yeni enflasyon rakamlarıyla birlikte yıllık enflasyon oranında önemli ölçüde düşüş beklendiğini hatırlatarak, ‘‘Bu inişle birlikte kredi ve mevduat faiz oranlarında bir süredir görülen düşüşün yeniden tekrarlanması bekleniyordu. Stopaj uygulaması mevcut faiz oranlarında artış sağlamasa bile gelecek hafta başlayacak yeni faiz oranları indirimini törpüleyecektir’’ dediler.

Konuyla ilgili bilgi veren Kentbank Genel Müdür Yardımcısı Uğur Gürses, piyasada bir-iki aylık yaygın spot kredi uygulaması olduğunu belirterek, bu spot kredilerin büyük ölçüde ‘‘interbank faiz oranları artı 6 veya 7 puanla verildiğini’’ belirtti.

İnterbank faiz oranlarının stopajla birlikte 12-13 puan birden yükseldiğini hatırlatan Gürses, interbank faiz oranlarıyla birlikte spot kredi faiz orarnlarının yükseleceğini kaydetti.

TEZGAH ALTI FAİZLER

Stopajın mevduat faiz oranlarında artırımı da beraberinde getireceğini kaydeden Gürses, ‘‘Bankalar doğal bir refleksle interbanktan para kullanmak yerine vatandaştan para kullanma yolunu, yani mevduatı seçeceklerdir. Bu nedenle vatandaşın parasını alabilmek için de daha yüksek faiz vermeyi tercih etmeleri normal bir hareket olacaktır’’ dedi.

Gürses, bu faiz indirimi havası varken, afişe fiyatların yani resmi mevduat faiz oranlarının yükselmeyebileceğini ancak ‘‘tezgah altı’’ denilen, artırımlı faiz oranlarının yükseleceğini söyledi. Gürses, stopajın bu yöndeki etkisinin hemen görüldüğünü, geçtiğimiz cuma günü tezgah altı mevduat faiz oranlarını artıran bankalar olduğunu öğrendiklerini söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!