Faize yatan herkes kazanıyor, bankaları yüksek kâr koruyor

Güncelleme Tarihi:

Faize yatan herkes kazanıyor, bankaları yüksek kâr koruyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2009 00:00

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, “Türk Lirası faize yatırım yapan herkes göreceli olarak kazanıyor. Bir tek bankalar kazanamıyor. Bu algıdan uzaklaşalım” dedi. Özince, yüksek kârlılığın bankaları sorunlu kredilere karşı koruduğunu söyledi.

TÜRKİYE Bankalar Birliği (TBB) Başkanı ve Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, TL faize yatırım yapan herkesin göreceli olarak kazandığını belirterek, “Bir tek bankalar kazanmıyor. Öyle bir algıdan hepimizin bir an önce uzaklaşması lazım” dedi. Bankaların açıkladıkları 9 aylık kâr rakamlarına ilişkin sorular üzerine Özince, bu yıl özellikle yüksek pozisyon alanların, faiz düşüşünden dolayı yüksek gelirler elde edeceğinin belli olduğunu söyledi. Özince, “Reel faiz düşüyor. O zaman tahvili alan bugün elden çıkarsa kârını realize etmiş oluyor. Yeni yapacağımız yatırımlarda bankacılık sektörü de diğer yatırımcılar da daha az kazançlar elde edebilir” diye konuştu.Ciddi kayıpların da olduğunu ve sorunlu kredilerin devam ettiğini belirten Özince, bankaların yüksek kârlılıklarının bu konuda karşılık anlamında rahat olmasını sağladığını, ancak sorunlu kredi rakamlarına ayrılan karşılıklara bakıldığında reel sektörde hâlâ sorunların sürdüğüne, özellikle küçük işletmeler ve bireysel kredilerde sorunların yaşandığına dikkat çekti.

Durma tehlikesi yok

Ersin Özince, bir gazetecinin “Sektörde yavaşlamanın ötesinde büyümede bir durma riski var mı” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “2009’da sektörün büyümesinde çok ciddi bir yavaşlama var. Türkiye çabuk yavaşlayan ve çabuk hızlanan bir ekonomiye sahip. Olumlu bir dalga yaratılabilirse, geçici bir iyileşme, arada sırada iniş çıkışlarla gidebiliriz.”

BDDK düzenler kararı bankalar kendisi verir

ERSİN Özince, banka çalışanlarına dağıtılacak prim ve jestiyonlara ilişkin bir soruyu, “BDDK’nın bu gibi konuları düzenleme görevi var, yetkisi değil görevi... Bugüne kadar BDDK’nın yaptığı da buydu. Bankaların sermaye politikalarıyla ilgili yönlendirmeler kimi zaman sermaye artırımını, kimi zaman sermaye katılımını, kimi zaman da sermayenin kazancıyla ilgili politikalar üzerinde olur.Geçen yıl sözel olarak yapılan yönlendirmeyi bu sefer daha zamanlı yaptı. Ancak ‘BDDK’nın izin verdiği bankalar kar dağıtır, izin vermediği bankalar dağıtamaz’ diye bir şey söylemez. Bu bankanın, hissedarların vereceği karardır” şeklinde yanıtladı. Sorunlu kredi döküntüsüne rağmen bankacılık sektörünün kredi verme seviyesini koruduğunun altını çizen Özince, “Bankacılık reel sektöre pozisyonlarını daraltmadı” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!