Faiz, doları yükseltti borsa düÅŸtü

Güncelleme Tarihi:

Faiz, doları yükseltti borsa düştü
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 21, 2011 00:00

Haberin Devamı

MERKEZ Bankası’nın beklentilerin aksine haftalık repo faizinde indirime gitmesi, piyasaları karıştırdı. Faiz indirim kararının ardından, döviz piyasalarında dolar hızlı yükselirken, Ä°stanbul Menkul Kıymetler Borsası (Ä°MKB) banka hisselerinin öncülüğünde yüzde 1.77 düştü. Â
Borsa yüzde 1.77 geriledi
Merkez Bankası’nın beklentilerin aksine haftalık faiz oranını 25 baz puan indirimle 6.25’e düşürmesi, piyasaları şaşırttı. Faiz indiriminin ardından Merkez Bankası’ndan zorunlu karşılıklarda artırım sinyali vermesinin de etkisi ile İMKB, bankacılık sektörü hisselerinde sert satışa neden oldu. Güne 66.285 puandan başlayan İMKB Ulusal 100 Endeks’i, faiz kararının ardından ikinci seansta gelen yoğun satış dalgası ile 65 bin puan seviyesine kadar geriledi. Gün içinde yüzde 2’nin üzerinde değer kaybeden İMKB Ulusal 100 Endeksi gün sonunda yüzde 1.77 kayıpla, 65.288 puandan kapandı.
Faiz kararı dün döviz piyasasında en fazla doları etkiledi. Önceki gün 1.53 liraya kadar gerileyen dolar, dün 1.58 lirayı aştı.  Bugün valörlü işlemlerde 1.5810 liradan işlem gören dolar, serbest piyasada 1.5820 liradan kapanış gerçekleştirdi. Merkez Bankası’nın önceki hafta yaptığı açıklamalardan ‘Faiz indirimi olmayacak’ beklentisiyle yükselişe geçen bono faizleri ise gelen sürpriz indirim ile hızla düşüşe geçti. Merkez Bankası’nın faiz kararı ile yüzde 7.27’ye kadar gerileyen gösterge kağıdın bileşik faizi, gün sonuna doğru ‘Bu son faiz indirimi’ beklentisiyle yeniden yükselişe geçti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!