Faiz 13 ayın rekorunu kırdı dolar 1.25 YTL’ye düştü

Güncelleme Tarihi:

Faiz 13 ayın rekorunu kırdı dolar 1.25 YTL’ye düştü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2008 00:00

Türkiye’de cazip faiz yabancı yatırımcının YTL iştahını kabarttı. Gecelik faizler yüzde 16 seviyesinden işlem görürken dün gösterge kağıdın bileşik faizi, yüzde 20’ye çıktı.

Yabancı yatırımcıların dolarda satışa geçmesiyle dolar, bankalararası piyasada 1.2540 YTL’ye kadar geriledi. ABD kaynaklı yaşanan mortgage krizinin tedirginlikleri devam ederken, son günlerdeki sakin seyirle birlikte faizi cazip hale gelen gelişmekte olan ülkelere yönelik yeniden giriş gözleniyor. Türkiye de buna paralel hareket ediyor. Merkez Bankası’nın da faiz artırım sinyali vermesinin ardından hareketlenen bono piyasasına ilgi artmaya başladı. Bankalararıs piyasada gecelik faizlerin yüzde 16 seviyesinden işlem görmesi ve bono piyasasında yüzde 19.55 seviyesine tırmanan gösterge faiz de bu cazibenin odak noktasını oluşturuyor.Global borsalarda sakin seyir hakim olurken, para piyasalarında ise daha iştahlı hareket gözleniyor. Özellikle yatırım iştahını gösteren Japon Yeni ile yapılan carry trade (Japon Yeni ile ucuza fonlama) işlemlerindeki artış ve Japon Yeni’nin değer kaybı büyük fonları yeniden gelişmekte olan ülkelere yönlendiriyor.

Dolar 1.25 YTL’ye geriledi

Dün yurtdışı piyasalarda yaşanan bu harekete bağlı olarak Türk para piyasalarında dolar 1.25 YTL seviyesine geriledi. Bankalararası piyasada 1.2650 YTL seviyesinden açılış yapan dolar, 1.2650 YTL’ye yükselişininin ardından öğleden sonra yabancılardan gelen satışlarla 1.2540 YTL’ye kadar geriledi. Dolar, bu piyasada bugün valörlü işlemlerde 1.2598 YTL’den işlem görürken, serbest piyasada ise günü 1.2630 YTL’den tamamladı.

Faiz hızlı yükseldi

Bono piyasasındaki yükselişte devam ediyor. Hazine’nin bundan önce gerçekleştirdiği gösterge kağıdın ihracında faiz yüzde 18.45 iken, piyasadaki bozulmayla yükselişe geçen bono piyasasında dün gerçekleştirilen ihalede ise faiz bir önceki ihraca göre yaklaşık 1 puanlık artış kaydetti. Hazine, 13 Ocak 2010 vadeli gösterge tahvilin yeniden ihracında ortalama bileşik yüzde 19.57 oldu. Ardından faiz, Merkez Bankası’nın faiz artırımı yapacağı beklentisi ile tırmanışını devam ettirdi. Gösterge kağıdın bileşik faizi yüzde 20 ile Mart 2007’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Fannie Mae’nin zararıyla borsa yüzde 1.29 düştü

ABD
’nin en büyük konut finansman şirketi Fannie Mae’nin zararı borsalara satış getirdi. Fannie Mae birinci çeyrekte hisse başına 2.57 dolar zarar açıkladı. ABD borsaları Fannie Mae’nin bilançosunun ardından seansın en düşük seviyelerine geriledi. Global borsalarda yön belirlemekte zorlanan piyasalarda ABD’de Dow Jones endeksi vaşağı yönlü hareket etti. Küçük çaplı satışların hakim olduğu Avrupa borsalarında da satışlar arttı. Buna paralel olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB)ikinci seansta kayıplar yüzde 1’i aştı. Borsa günü 42.896 puandan yüzde 1.29 oranında değer kaybı ile tamamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!