Faili meçhulleri ‘Balistika’ bulacak

Güncelleme Tarihi:

Faili meçhulleri ‘Balistika’ bulacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2012 00:00

TÜBİTAK’ın geliştirdiği ve ‘balistik iz incelemede’ dünyadaki en iyi sistemlerden birisi olan ‘Balistika’nın ilk talibi Suudi Arabistan oldu.

Haberin Devamı

Balistika, faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasında daha az hata ve daha fazla ayrıntıyla üç boyutlu veri sağlıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “Kriminal olaylar için kullanılan balistik inceleme konusunda uluslararası alanda bir tekel var ve biz Balistika ile bu tekeli kırmayı amaçlıyoruz” dedi. Nihat Ergün, Balistika’nın Türkiye’de ve sistemi alan ülkelerde faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasında kullanılacağını ifade ederek şunları söyledi:

3 boyutlu inceleme

Silahların kovan ve mermi çekirdekleri üzerinde bıraktıkları izleri 3 boyutlu inceleme imkanı sunan Balistika, Suudi Arabistan’a ihraç edilecek. İhracata ilişkin imzalar atıldı. Türk mühendislerimizin geliştirdiği sistem, Türkiye başta olmak üzere bu sistemi kullanan ülkelerdeki faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasında önemli bir görev üstlenecek. Tamamen yerli kaynaklar kullanılarak geliştirilen sistemin, birçok ülke tarafından da kullanılmasını bekliyoruz.

Haberin Devamı

Yazılım da var

Hedefimiz Türk teknolojisini dünyaya tanıtmak. Balistika’yı ülkemiz emniyet güçleri için geliştirirken yurt dışından da talep olacağını biliyorduk ve bu konuda ilk anlaşma Suudi Arabistan ile yapıldı. Arabistan için eldeki yetenek ve tecrübelerimizle ilgili ülkenin istekleri doğrultusunda yeni bir sistem geliştireceğiz. İstekler doğrultusunda VERİSİS tarafından geliştirilmiş Kriminal Laboratuvar Yönetim Yazılımı (CLIMS) da Balistika sistemine entegre edilmiş olacak.”

Arapça dil desteği

TÜRKÇE ve İngilizce dil kapasitesine sahip sisteme Arapça dil desteği de eklenecek. Sistem, Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı araştırmalar sonucunda uluslararası yetkin ve tanınmış rakipleri arasından seçildi. Bir merkez ve 6 şubede dağıtık bir yapıda faaliyet gösterecek olan sistemin Suudi Arabistan’ın yanı sıra bölge ülkelerinde de ilgi çekmesi bekleniyor. Balistik iz inceleme ve analiz sistemleri pazarına yeni giren Balistika, bu alanda önde gelen ikame ürünlere sıkı bir rakip olacak.

Daha çok ayrıntı veriyor

BALİSTİKA sistemiyle silahlardan alınan kovan ve çekirdekler, arşivde bulunan ve silahı tespit edilemeyen olaylardan toplanmış bilgilerle karşılaştırılacak. Karşılaştırma verileri ve eşlik eden bilgiler, bir arada saklanarak sorgulanabiliyor. Kovanlar ve çekirdekler karşılaştırılarak, kardeş çekirdekleri ve kardeş kovanları bulmak amacıyla benzerlik sırasına diziliyor. Hukuki bir sorumluluk içeren karar alma ise yine konunun uzmanları tarafından yapılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!