Factofinans icra takibine itiraz etti

Güncelleme Tarihi:

Factofinans icra takibine itiraz etti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2001 11:56

Demir Halk Bankası'nın icra takibine uğrayan Factofinans ile İktisat Finansal Kiralama'dan yapılan açıklamalarda, uyuşmazlıklarda Hollanda yasalarının uygulanacağı açık hükmüne rağmen kredi sözleşmesinin kasıtlı olarak bu madde hiç yokmuşcasına tercüme ettirilerek İstanbul'da ihtiyati haczi kararı alındığı ve icra takibi uygulandığı bildirildi.

Açıklamalarda, icra takibine itiraz edilerek durdurulduğu kaydedildi.

Factofinans ve İktisat Finansal Kiralama'dan Borsa'ya gönderilen açıklamalarda, bir Hollanda bankası olan Demir Halk Bankası'nın, 2 şirketin eski yöneticileri hakkında, bankadan alınan kredilerin zamanında ödenmediği gerekçesiyle Şişli Cumhuriyet Savcılığı'na dolandırıcılık suçlaması ile şikayette bulunduğunun basında yer aldığı kaydedildi.

MAHKEMEYİ KANDIRMA İDDİASI

Türkiye'nin ilk finansal kiralama ve faktoring şirketleri olan 2 şirketin yönetim kurullarının, 3 ay önce Fon tarafından gösterilen 3'er adayın da katılımıyla teşekkül ettiği vurgulanan açıklamalarda, şöyle denildi:

"Bahse konu krediler Hollanda bankasından alınmış, bu kredilerle ilgili sözleşme maddelerinde uyuşmazlıklarda Hollanda mahkemelerinin yetkili olacağı yazılı olduğu halde banka avukatları tercüme sırasında kasıtlı olarak hiç yokmuşçasına tercüme ettirmişler ve İstanbul 6. Asliye Ticaret Mahkemesi'ni kandırarak buradan ihtiyatı haciz kararı alıp bu kararı infaz etmişlerdir."

Avukatların itirazı üzerine mahkemeye hakiki tercümenin verildiği ve durumun aydınlandığı belirtilen açıklamada, İstanbul 6. İcra Müdürlüğü tarafından yapılan icra takiplerine süresi içinde itiraz edilerek, takibin durdurulduğu bildirildi.

Açıklamada, aynı zamanda Demir Halk Bankası'nın Hollanda'da aynı tutar üzerinden bir alacak davası açtığı, bununla ilgili belgeler posta marifetiyle ve mektup şeklinde gönderildiği için, adli prosedüre uyulmaması nedeniyle iade edildiği duyuruldu.

2 şirketin açıklamasında, "Hukuki bir ihtilafı saptırarak cezai şikayette bulunan Demir Halk Bankası yöneticileri hakkında cezai ve hukuki tüm hakların kullanılacağımızı duyuruyoruz" denildi.

Öte yandan, kredi tutarının iki kuruluş için toplam 5 milyon dolar olduğu kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!