Facebook'ta arkadaşınıza borç para vermeyin

Güncelleme Tarihi:

Facebookta arkadaşınıza borç para vermeyin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2012 16:44

Sosyal medya siteleri üzerinden dolandırıcılık yapan çeteler, akılalmaz yöntemler kullanmaya devam ediyor. Bunlardan sonuncusu da Facebook üzerinden son dönemde yaygınlaşan 'arkadaştan borç para isteme' tekniği. Uzmanlar bu tip durumlarla karşı karşıya kalmamak için e-posta ve sosyal medya programları üzerinden gelen bağlantıların dikkate alınmadan silinmesi konusunda uyarıyor.

Haberin Devamı

 

İnsanın her duyduğunda 'nasıl olur' dediği şey kendi başına gelince aslında ne kadar da savunmasız olduğumuz bütün çıplaklığıyla ortaya çıkıyor.

Bunun en çarpıcı örneğini, dün sosyal paylaşım sitesi Facebook'ta, 2 bin kilometre uzaktaki eşim ve oğlumun son resimlerine bakarken açılan bir konuşma penceresiyle yaşadım.

/images/100/0x0/55ea7ebef018fbb8f883b060

Karşımdaki kişi yaklaşık altı senedir görüşmediğim bir arkadaşımdı.

'Müsait misin' dedikten sonra vaktinin az olduğunu ve bir soru sorup bilgisayarının başından ayrılacağını söyledi.

Kendisine müsait olduğumu söyleyince, internet bankacılığı kullanıp kullanmadığımı sordu.

'Evet' dedim.

Haberin Devamı

 
ARKADAŞTAN GELEN HER LİNKE TIKLAMAYIN 

 

TREND Micro Akdeniz Ülkelerinden Sorumlu Güvenlik Danışmanı İnanç Ilgın,

"Bilgisayar korsanı dahi diyemeyeceğimiz kötü niyetli pek çok kişi zararlı linkleri kullanıcılara gönderiyor. Bu linklere tıklayanların bilgisayarına zararlı yazılımlar bulaştığında Facebook dahil kullanının birçok hayati verisi tehdit altında olabiliyor."

GÜÇLÜ ŞİFRE TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL

"Facebook'ta kullanıcının arkadaşından gelen her linke güvenmemesi gerekiyor. Bu tip durumlara düşmemek için öncelikle güçlü bir şifre oluşturmak şart. Ancak bu da yeterli değil elbette. Facebook'un güvenlik soruları da olabildiğince zor olmalı."

Bunun üzerine bir yere internet üzerinden 200 TL yollaması gerektiğini, benim gönderip gönderemeyeceğimi, kendisinin bu parayı yarın hesabıma yatıracağını belirtti.

Tabi, altı senedir görmediğim bir arkadaşımın benden bir anda yangından mal kaçırır gibi borç para istemesi kafamda soru işaretleri uyandırdı.

Hemen kendisini telefonla aradım.

Tahmin ettiğim gibi; benimle Facebook üzerinden konuşan kişi telefondaki gerçek arkadaşım değildi.

Kendisi bana bu konuda şikayette bulunarak, aynı nedenle arkadaş listesindeki başka isimlerin de kendisini aradığını söyledi.

Haberin Devamı

Hemen anlık konuşma penceresindeki kişiye kendisinin bir dolandırıcı olduğunu ve emniyete şikayet edeceğimi söyledim.

Bu sözüm üzerine, diyaloğu bitirdi ve kaçtı...

Açık söylemek gerekirse; karşımdaki kişi altı senedir görmediğim değil de sürekli irtibat halinde olduğum bir arkadaşım olsaydı, ihtiyacı olduğunu düşünüp o parayı gönderebilirdim.

Çünkü istediği yüksek bir meblağ değildi ve hemen ihtiyaçı olduğunu söyleyip, zor durumda olduğu algısı yaratıyordu.

Yani başkalarının başına gelince, biraz da gülümseyerek baktığım bu tür bir dolandırıcılığa kurban gitmeme ramak kalmıştı.

İşin kötü tarafı, bu tür vakalarda parayı verdiğiniz zaman geri almanız da çok zor...

Haberin Devamı

Çünkü hemen savcılığa başvursanız dahi Bilişim Suçları Dairesi'ne yönlendiriliyor ve orada ifade veriyorsunuz.

Bu birim suçluyu bulmaya çalışıyor. Ancak, dolandırıcılar hesapları çoğu zaman günlük kullandığı ve sahte internet adresleri (IP) üzerinden çalıştığı için bulunamıyorlar.

Uzmanlar ise bu tip olayların nedeninin daha çok sosyal paylaşım sitelerindeki anlık konuşma programları ve e-posta adresleriyle gelen kaynağı belirsiz linkler olduğu konusunda uyarıyor.

Ve özetle; "en yakın arkadaşınızdan dahi gelse şüpheli ve cazip görünen linklere tıklamayın" diyorlar...

Hesabını bu şekilde çaldıran kullanıcıların Facebook'tan hesabını geri istemesi gerekiyor. Bunun dışında savcılığa başvuran kullanıcı da hesabını geri almak için mücadele verebiliyor.

Haberin Devamı

ekaplangil@hurriyet.com.tr

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!