Fabrikaları kapatın, Kartal’a 5 milyar dolarlık gökdelen dikelim

Güncelleme Tarihi:

Fabrikaları kapatın, Kartal’a 5 milyar dolarlık gökdelen dikelim
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2006 00:00

Kartal Belediyesi, aralarında Eczacıbaşı, Sabancı, Koç’un fabrikalarının da bulunduğu 100’den fazla fabrika ve arsa sahibi ile müzakereleri sürdürüyor. Başkan Arif Dağlar, Kartal Çimento’dan kazanılan alana yapılacak 1000 tekne kapasiteli yat limanıyla birlikte ilçeye alışveriş merkezleri, plazalar, otellerle 5 milyar dolarlık uluslararası yatırım beklediklerini söyledi.

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi ve Kartal Belediyesi; ilçenin, yaklaşık 2.5 milyon nüfus için çekim merkezi olmasını amaçlayan stratejinin somut adımlarını atıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi nisan ayında D-100 karayolu ile Kartal sahili arasındaki 550 hektarlık alan için uluslararası proje fikirlerini açıklayacak. Kartal Belediyesi ise bu projeler kapsamında ilçenin dönüşümünü sağlıklı şekilde sonuçlandırmak için ’belediyeciliğin kitabını’ yeniden yazıyor. Daha önce Hamidiye A.Ş.’de Genel Müdürlük yapan ve bir Belediye İktisadi Teşekkülü’nün (BİT) kurumsallaşması ve ihracata yönelmesi gibi çalışmaları hayata geçiren Kartal Belediye Başkanı Arif Dağlar, "Kartal’a 5 milyar dolarlık uluslararası yatırım bekliyoruz. Alışveriş merkezleri, plazalar, oteller, yat limanı yapılacak. Artık Kartal, uluslararası çapta tanınan ve uluslararası yatırım için rekabet edebilen bir kent olacak" dedi.

SANAYİ TAŞINACAK: D-100 Karayolu’ndan kıyıya kadar, büyük bölümü boş olan 550 hektarlık alanda şu anda faaliyette olan 100’den fazla fabrika bulunduğunu hatırlatan Arif Dağlar şöyle konuştu: "Burada ülkemizin en güzide kuruluşlarının fabrikaları var. Örneğin Eczacıbaşı, Koç, Sabancı gibi kuruluşların burada fabrikaları var. Assan, Mutlu Akü, ABB, Habaş, Family Finas, Yapı Kredi gibi kuruluşların yerleri burada. Kartal’ın yüzde 10’una tekabül eden bu alanda 100 civarında fabrika ve 40 kadar da boş ya da başka binalardan oluşan gayrimenkul var. Bölgemizde bundan sonra sadece çevreye etkisi olmayan sanayi kalabilir. Onun dışında bütün sanayi çıkacak. Biz arsa, fabrika ve gayrimenkul sahipleri ile toplantı yaptık. Büyük bölümü projenin yeni imkanlar sağlayacağını görüyor ve merakla uygulamayı bekliyor. Bölgemiz bu proje ile Anadolu yakasında 2.5 milyon nüfusun aktığı bir merkeze dönüşecek ve hem Avrupa yakasının hem de Kadıköy’ün yükünü azaltacak."

İKİNCİ BOĞAZ BURADA: Arif Dağlar, Kartal’ın ön görünümünde Adalar’ın bulunması nedeniyle İstanbul’daki ikinci Boğaz olarak tanımlandığını ve ilçeyi incelemeye gelen yabancı mimar gruplarının da dönüşümde Kartal ile Adalar’ı bütün olarak ele aldıklarını söyledi. Dağlar, "Yıllardır konuşulan Adalar’a teleferik projesi ciddi olarak gündemde. Kartal’ın Adalar ile ulaşımı için yeni projeler düşünülüyor. Ayrıca 1000 teknelik Kartal Yat Limanı uluslararası bir hüviyette olacak ve o da Adalar ile birlikte planlanıyor" diye konuştu. Dağlar, Kartal’ın neden Anadolu yakasında çekim merkezi seçildiğini de ulaşım aksındaki özelliklerine bağladı ve "Metro, Kadıköy-Üsküdar-Kartal üçgeninde gelişecek. Tem Otoyolu ve D-100 Karayolu, demiryolu ve deniz ulaşım imkanlarımız çok iyi. Havayolu açısından ise Sabiha Gökçen ilçemize çok yakın" dedi.

Ankara, İstanbul ve Kartal aynı fikirdeyiz, başarırız

KARTAL Belediye Başkanı Arif Dağlar, Kartal’daki dönüşüm projesinin başarı şansının çok yüksek olduğunu bunun da projenin tüm taraflarının aynı fikirde buluşmasından kaynaklandığını söylüyor. Dağlar şöyle konuşuyor: "Planlama ve gayrimenkul sahipliği açısından bakıldığında hükümetimiz, Büyükşehir Belediyesi ve Kartal Belediyesi olarak biz aynı fikirdeyiz. Bu büyük şans. Ayrıca yabancı sermayenin İstanbul’daki gayrimenkullere ilgisi de konjonktürel olarak son derece yoğun. Buradaki fabrika ve arsa sahibi özel sektörden de bir itirazla karşılaşmadık. Sadece zamanı soruyorlar. Bu dönemi kaçırmadan bu projeyi başarmak istiyoruz. Kartal’da işsizlik kalmayacak ve Anadolu yakası büyük bir rahatlama yaşayacak."

Kartal Çimento’nun yerini Dubai Emiri’ne önerdiler

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’da ağırladığı Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşit El Maktum’un şirketi Dubai Properties’e gökdelen yapabilecekleri alanlar arasında Kartal Çimento’nun arazisi de sayılmıştı. Dubai Properties’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak olacakları gayrimenkul yatırım ortaklığıyla 5 milyar dolarlık proje gerçekleştirme hedefi vardı. Şirket, önce Levent’teki eski İETT Garajı’nın yerine ’Dubai Kuleleri’ni yapacak, daha sonra ortak projeler genişletilecek.

İstanbul’un La Defance’ı Kartal’da kurulacak

KARTAL’da "Merkezi İş Alanı Düzenlemesi" Paris’in modern yüzü La Defance’a benzetiliyor. İçerik olarak da La Defance (modern Paris) örnek alınacak ve kültürel, sosyal işlevler ile ticaret, turizm ve alışveriş kavramları dengeli olarak yerleştirilecek. Bugüne kadar Kartal’daki dönüşümün nasıl olması gerektiği konusunda Fransa’daki Sorbone Üniversitesi de dahil olmak üzere birçok ülkeden ve kurumdan önemli mimarlar ilçeye davet edildi. Dünyaca ünlü Japon mimar Kisho Kurokova, İngiliz mimar Zaha Hadid, Ağahan Mimarlık Ödülleri Genel Sekreteri Süha Özkan, İtalyan mimar Massimiliano Fuksas, Prenc Charles’ın danışmanı mimar John Thompson gibi isimler Kartal’ı mercek altına aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!