Fabrika kurarsa arsa bedava

Güncelleme Tarihi:

Fabrika kurarsa arsa bedava
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2010 11:01

Çin'in otomotiv firması Chery'nin ana distribütörü Mermerler AŞ ile kuracağı otomobil fabrikasında Eskişehir'i tercih etmesi için birçok cazip seçenek sunuldu.

Haberin Devamı

Fabrikanın Eskişehir'de kurulması durumunda OSB'de 3 bin dönüm bedava arsa verilecek, ücretsiz altyapı yatırımı ile elektrik ve doğal gazda yüzde 10'a varan oranda indirim imkanı sağlanacak.

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Savaş Özaydemir, Çinli firmaların Türkiye'ye yatırım yapmayı düşünmeye başladığını belirtti. Çin'de 200-300 milyona yakın milyoner olduğunu, bu ülkedeki zenginlerin ülke dışına yatırım yapmak istediğini ifade eden Özaydemir, şöyle konuştu:

“Yatırım yapmak isteyenler arasında devlet kuruluşları da var. Çin'in Anhui eyaletinin beş yerel devlet firması tarafından 1997'de kurulan otomobil firması Chery de ülke dışında yatırım planlıyor. Çin'de yaptıkları otomobilleri satmak için Avrupa'ya götürüyorlar. Avrupalılar 'Çin malı' diye beğenmiyor. Türk malı otomobiller, beyaz eşyalar Avrupa'da satılıyor. Bu düşünceden hareket eden Çinliler Türkiye'de üretim yapıp, otomobili 'Türk malı' imajıyla Avrupa'ya satmak istiyorlar. Çin'den Avrupa'ya giden mallarda gümrük var. Türkiye'den giden mallarda yok. Türkiye'de üretilen otomobil daha ucuza mal olacak. Türk malı imajını kullanacaklar. Türkiye'den Avrupa'ya mal 3-4 günde, Çin'den 40 günde gidiyor. Nakliye avantajı da var.”

“(ESKİŞEHİR'E GELİN BİR SÜRÜ AVANTAJLAR VERELİM) DEDİK”.

Özaydemir, Türkiye'ye yatırım yapan otomobil firmalarının genelde Düzce-Derince çizgisine yerleştiğini, bu bölgede bulunan limanların yatırımları çektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Çinlilerin limana yakın olduğu için Sakarya'nın Karasu ilçesine otomobil fabrikası kurmayı düşündüklerini anlatan Özaydemir, şöyle devam etti:

“Oralarda eleman sıkıntısı var. Yatırımı yapacak yetkililere (Eskişehir'e gelin bir sürü avantajlar verelim) dedik. Hava yolu ulaşımı sorunu da çözdük. Huzurlu bir kentiz. İşçimiz kaliteli. İşçi en az 5-6 yıl hizmet verir. O yörelerde işçi 6-7 ay çalışır. Arazi meselesi öne çıktı. Orada seçilen arazi delta. Çürük bir zemin. Çok pahalı bir yatırım yapılması gerekir. Eskişehir'de 3 bin dönüm yeri organize sanayi statüsünde vermeyi teklif ediyoruz. Karasu ise bataklık, dağbaşı gibi bir yer. Orada fabrikayı kurmak için 60-70 yerden onay alacaklar. Eskişehir'de ise sadece vergi dairesine kayıt yaptıracaklar, gerisini biz halledeceğiz. Bürokratik işlere boğmayız.”

“HER İMKANI SEFERBER ETTİK”

Özaydemir, Ankara yönünde Sevinç köyü tarafında OSB'nin bittiği yerde Hazineye ait 12 bin dönüm arazi olduğunu, yatırım için Eskişehir'in seçilmesi durumunda söz konusu arazinin 3 bin dönümünü Organize Sanayi Bölgesine dahil edeceklerini bildirdi.
Ücretsiz altyapıyı hizmeti sunacaklarını da ifade eden Özaydemir, şöyle devam etti:
“Elektrik, su, doğal gaz, internet bağlantısı hazır. Bunları ilave altyapı yatırım bedeli almadan ücretsiz vereceğiz. Arsayı da bedava vereceğiz. Elektriği yüzde 10, doğal gazı yüzde 5 ucuza vereceğiz. Eskişehir'de işçi hem bol, hem verimli hem de uzun süre çalışıyor. Sadece otomobil üretimi yapacak fabrika 30 bin kapasite ile başlayıp 5 yıl sonra 100 bine çıkacak. Yaklaşık 1000 kişi istihdam edilecek. Fabrikanın kurulacağı araziyi de demir yoluna bağlayacağız. Yatarım yaklaşık 500 milyon dolar civarında olacak.”

Haberin Devamı

Özaydemir, “bu yatırımın kente gelmesi için her imkanı seferber ettiklerini” ifade ederek, şunları söyledi:
“Vali, milletvekili, belediye başkanları, rektörler, oda temsilcileriyle yatırımın ortağı olacak Mermerler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Mermer ve Chery'nin Türkiye Distribütörü Mermerler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Mermer'i ziyaret ettik. Hazırlıklı gittik, sıcak karşılandık, ümitli ayrıldık. Yatırıma karar verip vermediklerini sorduk. Henüz karar vermediklerini söylediler. En kısa sürede Eskişehir'i ve araziyi görmeye gelecekler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!