F1’in patronu 50 milyon dolar ‘rüşvet’le sıkıştı Hitler hapishanesi göründü

Güncelleme Tarihi:

F1’in patronu 50 milyon dolar ‘rüşvet’le sıkıştı Hitler hapishanesi göründü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2011 00:00

Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone, Almanya’da adının karıştığı 50 milyon dolarlık bir rüşvet davasıyla köşeye sıkıştı. The Times gazetesinin haberine göre, olayda adı geçen ve tutuklu yargılanan Gerhard Gribkowsky hüküm giyerse, Ecclestone için durum ağırlaşacak. Ecclestone, hüküm giyerse, Hitler’in yattığı yüksek güvenlikli Landsberg Hapishanesi’ne girecek.

Haberin Devamı

DÜNYANIN zengin sporları arasında sayılan otomobil yarışını, partiler ve manken eşleri de kapsayan imparotorluğa dönüştüren Formula 1’in sahibi Bernie Ecclestone, Almanya’da karıştığı bir rüşvet davası nedeniyle zor günler geçiriyor. İngiliz The Times gazetesi, bu hafta sonu Monaco Grand Prix’sinin tadını çıkarmaya çalışan Ecclestone’nu, Münih’te bir hukuk bürosunun, Alman bankacı Gerhard Gribkowsky’ye 50 milyon dolar rüşvet vermek suçundan mahkum ettirmeye hazırlandığını yazdı.
Hitler’in hapishanesi
Almanya’nın en büyük sahtekarlık davalarından biri ile ilgisi bulunduğu ortaya çıkan 80 yaşındaki Ecclestone’un, rüşvet verdiği iddia edilen Gerhard Gribkowsky, şu anda vergi kaçırma ve yolsuzluk suçlarından dolayı hapiste bulunuyor. Ecclestone’nun da suçlu bulunması halinde daha önce Hitler’in de tutuklu kaldığı yüksek güvenlikli aynı hapishanede ceza çekeceği belirtiliyor. Alman devleti yetkililerinin yürüttüğü soruşturma kapsamında Ecclestone geçen hafta ifade vermek üzere Münih’e gitmişti. Ecclestone, ayrıca bir süre önce Hitler’e olan hayranlığını dile getirmesi nedeniyle tepki çekmişti. Hitler, 1924 yılında Almanya’nın Landsberg Hapishanesinde 264 gün hapis yatmıştı. Şu anda tutuklu bulunan bankacı Gribkowsky’nin ceza alıp almayacağı 5 Temmuz’daki mahkemede belli olacak. Daha şimdiden, Gribkowsky’nin ceza alması durumunda, bunun Ecclestone da etkileyeceği ve spor tarihi açısından büyük ceza verileceği yorumları yapılıyor. Bütün bu gelişmeler, Formula 1 şirketinin çoğunluk hisselerini 6 yıl önce 1.7 milyar dolara satın alan özel sermaye şirketi CVC Partners yakından izliyor. CVC Partners’a yakın kaynaklara göre şirket yönetimi konu ile ilgili endişeli hatta korkulu bir bekleyiş içinde. Ancak henüz şirketten hiç kimse, bu konuda açıklama yapmaya hazır değil.
Nedeni belli değil
Yıllar boyunca çok sayıda krizin üstesinden ustalıkla gelmeyi başaran Ecclestone’nun bu kez işinin zor olduğu, söz konusu rüşveti verdiğine ilişkin belgelerin mahkemeye sunulduğu belirtiliyor. Alman Gribkowsky, aldığı milyonlarca doların danışmanlık ücreti olduğunu belirtse de, CVC’nin patronlarının böylesi bir ödemeden haberlerinin olmadığı ortaya çıktı. CVC Partners ortakları büyük bir ödemeden neden haberleri olmadığını sorgularken, Ecclestone’nun bu ödemeyi ne için yaptığı net olarak ortaya çıkmış değil.

Haberin Devamı

İstanbul Grand Prix seneye yapılmayabilir

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de ilk yarışın 2005 yılında yapıldığı Formula 1 İstanbul Grand Prix, bu yıl 6-7-8 Mayıs tarihlerinde gerçekleşti. Ancak önümüzdeki yıl yarışların yapılıp yapılmayacağı konusunda henüz net bir karar yok. Bernei Ecclestone’un Formula 1 yarışları için yeni dönemde istediği yüksek ücret ve yarışlardan elde edilen gelirin düşük olması nedeni ile İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Ecclestone arasında yapılan görüşmelerde fiyatta anlaşmazlık çıkmıştı. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, “Seneye İstanbul’da Formula 1 yarışı yapılmayacak gibi görünüyor” demişti.Yarışların yönetimini yürüten Formula 1 İstanbul Yatırım A.Ş. ve Ecclestone arasında görüşmeler sürüyor. Her yıl yarışlar için 13 milyon dolar yarış bedeli alan Ecclestone önümüzdeki yıldan itibaren bunu 26 milyon dolara çıkarmak istiyor.

Haberin Devamı

Artık emekli olma zamanı geldi

SUÇLAMA-LARIN ve 40 yıldır başında olması nedeni ile bazı çevreler Bernie Ecclestone’nun artık Formula 1 yarışlarının başkanlığın bırakması gerektiğini dile getiriyor. Yaşının da 80 olduğu göz önünde bulundurulursa, Ecclestone için artık emekli olma zamanı geldiği belirtiliyor. CVC Partners yönetimi de Ecclestone’nun yönetimde kalıp kalmaması konusunda ikiye bölündü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!