Eylemde 2 milyon dolarlık zarar ve 305 personel işinden oldu

Güncelleme Tarihi:

Eylemde 2 milyon dolarlık zarar ve 305 personel işinden oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2012 00:00

Türk Hava Yolları (THY) Hava İş Sendikası’nın eylem çağrısı nedeniyle 223 uçuşun iptal edildiğini, yaklaşık 2 milyon dolarlık maddi zarar oluştuğunu ve toplam 305 THY personelinin işten çıkarıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

Hava İş Sendikası’nın üyeleri, havacılık hizmetlerine grev yasağı getirilmesini öngören kanun teklifinin Meclis’e getirilmesini protesto etmek amacıyla önceki gece bir eylem yapmıştı. THY’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, Hava İş Sendikası’nın tüm üyelerine kanunsuz eylem çağrısı yaptığı, THY’nin ise çalışanlarına bu çağrı karşısında işten çıkarılmaya yönelik uyarı yaptığı hatırlatıldı.

Açıklamada, şöyle denildi:

100 bin yolcu mağdur

“Tüm uyarılarımıza rağmen yasadışı eyleme katılan ve görevine gelmeyen Türk Hava Yolları A.O’dan 260, THY Teknik A.Ş.’den ise 45 kişinin 2822 sayılı Kanunun ilgili maddeleri gereğince iş akitleri feshedilmiştir. Kabin ekiplerindeki eksiklikler nedeniyle 223 uçuş iptal edildi. İptal ve gecikmeler nedeniyle 100 binin üzerinde yolcu mağdur oldu. Yaşanan olayların THY’nin son 8 yıldır süren yatırım ve emeklerle elde ettiği marka değeri ve imajına verdiği zararın yanısıra şu ana kadar yaklaşık 2 milyon dolarlık maddi zarara da neden olduğu tespit edilmiştir.”
Eylemle eş zamanlı olarak THY’nin internet sitesine yurtdışından saldırılar olduğu ve site ile internet satış kanalının kullanılamaz hale getirildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Çalışanlara dava açılacak

Açıklamada, THY’nin uğradığı maddi zararın sendika yönetimi ve eyleme katılanlardan tazmini için dava açılmasına karar verdiği belirtildi. Açıklamada, “Ayrıca yasadışı eylem çağrısı ve eylemle ilgili olarak yetkili mercilere suç duyurusunda bulunulmuştur. Her fırsatta şirkete zarar verici eylem çağrısı ve girişiminde bulunarak hak arama mücadelesini kötüye kullanan, kendi içinde bulunduğu sorunları bu tür eylemlerle gizlemeye çalışan sendika yönetimine bir an önce masaya gelip çözüm bulunması konusunda çaba sarf etmesini bekliyoruz” denildi.

Hava-İş: Zorla uçuşa gönderiyorlar

HAVA-İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı ise konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı, “Halen birçok arkadaşımız zorla uçuşlara gönderiliyor. Ağlayarak uçağa binen kabin memuru arkadaşlarımız var. Bu şekilde uçuş emniyetinin tesis edilmediğini düşünüyoruz. Yurtdışında birçok federasyondan ve sendikadan destek mektupları aldık ve onların da neler yapılabileceğini sorduk. Ancak Türkiye’de kendi konfederasyonumuz olan Türk-İş bir kere bile arayıp ne yaptığımızı sormadı. Artık böyle bir ülkede sendikacılık yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Salıcı: İşten atılana destek vereceğiz

CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, parti olarak, THY’de işten çıkarılanlara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. İşten çıkarılan THY personeline seslenen Salıcı, “Buradaki direnişiniz ve hak mücadeleniz ne kadar devam ederse CHP, o güne kadar yanınızda olacak. Size her türlü desteği vermeye hazırız. Türkiye’de 12 Eylül rejiminin grev yasağı getiremediği hava yollarına Başbakan Erdoğan’ın grev yasağı getirdiğini” öne sürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!