Eximbank'ın 98'de geri dönmeyen kredisi yok

Güncelleme Tarihi:

Eximbankın 98de geri dönmeyen kredisi yok
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, 1998'de 3.4 milyar dolar kredi kullandıran Banka'nın geri dönmeyen kredisi olmadığını açıkladı. Kılıçoğlu, kredi kullandırdıkları 3 bin 300 firmanın yüzde 64'ünü, KOBİ'lerin oluşturduğunu söyledi. Eximbank'ın ihracatın finansmanına dönük bu yılki hedefi ise 9.5 milyar dolar.

Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, Banka'nın 1998 yılı itibariyle geri dönmeyen kredisi olmadığını açıkladı.

Ahmet Kılıçoğlu, Hürriyet'e Eximbank'ın geçen yıl kısa ve uzun vadeli olmak üzere toplam 3.4 milyar dolar kredi kullandırdıklarını, 3 bin 300 firmanın yüzde 64'ünü, KOBİ'lerin oluşturduğunu söyledi. Kılıçoğlu Eximbank'ın ihracatın finansmanına dönük bu yılki hedefinin ise 9.5 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Yaşanan bütün sıkıntılara rağmen, Banka'nın kullandırdğı kısa vadeli krediler toplamında, dolar bazındaki yüzde 15'lik artışın çok anlamlı olduğunu vurgulayan Ahmet Kılıçoğlu, şöyle konuştu:

‘‘Ardarda gelen krizler nedeniyle Eximbank kredilerine yoğun bir ilgi oldu. Kredi taleplerindeki artış, Eximbank'a yönelik haksız eleştiri ve yakınmaları beraberinde getirdi. Bu kötü günlerde, kullandırdığımız kredileri arttırmamıza karşın Eximbank görevini yeterince yerine getirmiyor şeklindeki yakınmalara alınıyorum.''

TİCARİ BANKALAR

Verilen kredilerin geri dönüşlerinde problem yaşanmamasının en önemli nedeninin, ‘‘Kredinin ticari bankalar aracılığıyla kullandırılması'' olduğunu vurgulayan Ahmet Kılıçoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

‘‘Kredilerin banka aracılığıyla değil, doğrudan kullandırılması için zaman zaman talepler geliyor. Ama bunu yapmamız mümkün değil. Çünkü kredileri doğrudan kullandırabilmemiz hem bambaşka bir organizasyonu gerektiriyor. Hem de bu yöntem kredi geri dönüşlerinde de önemli bazı sakıncalar yaratabilir. Biz kredilerin ticari bankalar aracılığı ile dağıtılması sistemini , daha sağlıklı olduğu için tercih ediyoruz.''

Ahmet Kılıçoğlu, hükümetin reel sektörü rahatlatmaya yönelik olarak geçtiğimiz aralık ayında aldığı önlemler paketinde bulunan Eximbank'a 35 trilyon liralık kaynak konusunda sıkıntı olmadığını söyledi.

26 TRİLYON TAMAM

Büyük bir bölümü fonlardan karşılanacak bu tutarın 26 trilyon liralık bölümünün aktarıldığını belirten Ahmet Kılıçoğlu, kalan 9 trilyon lira için, ‘‘Savunma Sanayii Fonu'ndan aktarılacak bu tutar için, Savunma Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasındaki görüşmeler sürüyor'' diye konuştu.

Ahmet Kılıçoğlu, 35 trilyon liranın, ticari bankalar aracılığıyla kullandırılırken ortaya çıkabilecek olası olumsuzluklar için yapılacak denetim için Bankalara yazı yazdıklarını söyledi. Kılıçoğlu, bankaların ‘kredi kapatma' şeklindeki muhtemel bir uygulamasını, ancak şikayet halinde değerlendirilebileceğine dikkat çekti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!