Evimi 30 Eylül'den sonra satarsam ne olur?

Güncelleme Tarihi:

Evimi 30 Eylülden sonra satarsam ne olur
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1998 00:00

Haberin Devamı

SORU (Ankara N.Ö.): Almanya'da bir bankada 5 seneden fazladır duran paramı getirip blokaja sokmamı tavsiye edermisiniz. Banka kanalı ile getireceğim bu paranın getirilmesinde hukuki bir suç varmı? Adıma kayıtlı bir gayrimenkulü 30 Eylül öncesi veya 31.12.1998 tarihine kadar elden çıkartırsam avantaj ve dezavantajları ne olur?

Paranız Almanya'da bir bankada 30 Eylül 1998 tarihinde de duracak olursa, parayı Türkiye'ye getirmenize gerek yoktur. Türkiye'ye getireceğiniz dövizin 30 Eylül'de bankada bulundurulmasında vergi açısından geriye dönük olarak herhangi bir sorgulama ve suçlama ile karşılaşmanız söz konusu olmayacaktır. Bu paranın yurtdışına gidiş ve tekrar gelişi ile ilgili olarak kambiyo mevzuatına göre bir soruşturma yapılması prensip olarak sözkonusu olabilir. Ancak 30 Eylül blokajı ile ilgili bilgiler, banka ve Maliye memurları arasında sır olarak kalacak, bu bilgiler başka hiç bir makam ve kişiye verilmeyecektir. Başka bir sebeble kambiyo kanalı ile bir soruşturma açılsa bile, blokajla ilgili bilgiler, bu tip soruşturmalarda delil olarak kullanılmayacaktır. Gayrimenkullerde, bu yıl verilecek Emlak Vergisi beyannamelerinde gösterilen değerler maliyet bedeli sayılacak, daha sonra satış yapıldığında, bu değer ile satış bedeli arasındaki fark (TEFE faizi de dikkate alınarak) Gelir Vergisi'ne tabi olacaktır. Ancak bu uygulama 1.1.1999 tarihinden sonra satış yapılması halinde geçerli olacaktır. 1.1.1999 tarihinden önce yapılacak satışlar eski hükümlere tabi olacak ve satılacak gayrimenkulün maliyet bedelleri ile alış tarihindeki değerlere göre hesaplanacaktır. Ancak yıl başından önce satılacak gayrimenkul eğer 4 yıl önce alınmışsa, o taktirde, eski hükümler uygulanacağından, zaten bu satıştan ne kadar kazanç elde edilirse edilsin, burada gelir vergisi ödemek söz konusu olmayacaktır.

SONRA HESAP SORULUR MU?

SORU (A.P.-İSTANBUL): 30 Eylül'de bankada göstereceğimiz para ve dövizlerimiz için ileride bu paraları ne yaptınız, gelir sağladınız mı diye sorarlarmı?

30 Eylül'de bankada bulundurulacak paralar için geriye dönük olarak ‘Nereden buldun?’ diye sorulmayacaktır. Ama ileriye dönük olarak, bu paraların vergiye tabi nemalarının olup olmadığını araştırmak mümkün olabilecektir. Maliye istediği zaman bu araştırmayı yapabilir. Zaten resmiyete intikal eden paralarla elde edilecek, en azından faiz kazançlarının beyan edilmesinin göze almak gerekir. Bu bakımdan 30 Eylül'de, varolmayan bir parayı şu veya bu şekilde fiktif olarak var gibi göstermeye çalışmak doğru değildir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!