Evdeki telefondan havadaki uçak aranacak

Güncelleme Tarihi:

Evdeki telefondan havadaki uçak aranacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

TÜRK Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk, evlerdeki telefonlardan havadaki uçaklarla bağlantı kuracak sistemi devreye soktuklarını açıkladı. Bu sistemle Türkiye'den dünyanın herhangi bir ülkesinin hava sahasındaki uçaktaki yolcularla telefon bağlantısı kurulabilecek.

ARTIK Türkiye'nin neresinde olursanız olun, normal telefonla dünyanın her hangi biryerindeki bir uçaktaki yolcuyla telefon görüşmesi yapabileceksiniz. Türk Telekom, normal telefon şebekesi ile uçaklar arasında telefon ve faks haberleşmesini sağlayan servisi hizmete soktu. Bir süredir uçaktaki yolcular yerdeki bir telefonu uydular aracılığıyla arayabiliyor. Türk Telekom'un servise soktuğu yeni sistemle bundan böyle, yerdeki normal bir telefondan da uçaktaki yolcular aranabilecek. Yerden uçağı aramanın bedeli ise, uçaktan yeri aramaktan daha ucuz olacak.

Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk, daha önce uydular aracılığıyla gemiler arasında telefon, faks ve teleks haberleşmesi sağlayan INMARSAT hizmetlerine, bir yenisini daha eklediklerini açıkladı.

Alptürk, her uçağa bir numara verilmek suretiyle işletilecek bu hizmet sayesinde Türkiye'deki telefon abonelerinin, dünyanın herhangi bir yerindeki biruçak ile telefon ve faks haberleşmesi yapabileceklerini belirtti. Alptürk, Türk Telekom'un, INMARSAT AERO adı verilen bu servis için Hollanda KPN Burum Yer İstasyonu'ndan yararlanacağını söyledi.

INMARSAT AERO NEDİR?

INMARSAT AERO, uydu üzerinden haberleşme sağlayan, telefon, bilgisayar sistemi ve uydu anteninden oluşan bir sistem. Bu sistemle uydu kanalıyla data haberleşmesi yapılıyor. Sistem uçağa monte ediliyor. Yer istasyonu da verici görevi görüyor.

Uçakların yerden normal telefonla aranabilmesi için dünyada uçaklara özel bir alan kodu yaratılıyor. Telefonla aranılan uçağa hangi ülkeden hizmet veriliyorsa, yer istasyonu o ülkeye ait uyduya yönlendirme yapılıyor. Uçaklara bu siste kurulduğunda yerdeki bir abone herhangi bir telefondan uçaktaki bir yolcuyu rahatlıkla arayabiliyor. Yerdeki abone uçağa ait alan kodu ve uçağın numarasını çevirdiğinde numara önce şehirlerarası, sonra milletlerarası santrale ulaşıyor. Milletlerarası santral de bu numarayı Hollanda'daki Yer İstasyonu'na aktarıyor. İstasyon uçağın o anda nerede bulunduğunu belirliyor. Sonra da uçağın bulunduğu hava sahasındaki ülkeye ait uyduya sinyalleri ulaştırıyor. Uydu da bu sinyalleri aranılan uçağa iletiyor. Uçağın telefonu çaldığında da uçuş görevlileri hattı aranılan yolcunun önündeki telefona aktarıyor.

Uçaklara yolcu taşıma kapasitelerine göre hat veriliyor. 100 kişilik bir uçakta 20 kişinin aynı anda yerden aranabilmesi öngörülüyor.

Havadaki uçaktan telefonun dakikası 6.2 milyon lira

BİR süredir uçaktaki yolcular yerdeki telefonları arayabiliyordu. Uçakla yer arasındaki telefon konuşmaları uydular yardımıyla ile gerçekleşiyor. Arayan numara önce Amerika ve Avrupa'daki yer merkezlerine ulaşıyor. Buradan uçağın o an uçtuğu bölge belirlenerek ilgili uyduya sinyal gönderiliyor ve konuşma gerçekleştiriliyor. THY'nin uzun menzilli uçakları Airbus A340 ve A310'larda telefon hizmeti bulunuyor. Kredi kartı ile yapılan konuşmaların dakikası 10 dolar (6 milyon 200 bin lira).

Evden uçağa telefonun dakikası 4 milyon lira

TÜRKİYE'deki bir telefon abonesi, uçaktaki yolcuyu ararsa dakika başına 4.78 SDR (özel çekme hakkı) (4 milyon lira) ödeyecek. Türk Telekom Genel Müdürü İbrahim Hakkı Alptürk, SDR değerinin, tahakkuka ait ayın 24'ü için T.C. Merkez Bankası'nca açıklanacak SDR/TL kuru üzerinden alınacağını söyledi. SDR, IMF'ye üye ülkelerin, kotaları oranında çekebilecekleri değeri gösteren, kağıt üzerinde bir para birimi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!