Evdeki telefondan 800 kanallı dijital TV

Güncelleme Tarihi:

Evdeki telefondan 800 kanallı dijital TV
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2001 02:21

Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, Ocak 2002'de ihalesi yapılacak sistemle mevcut telefon hatları üzerinden dijital televizyon yayınına geçileceğini açıkladı. Vural, bu sistemle televizyonda 800 kanala çıkılabileceğini, internete ise 22 kat daha hızlı erişileceğini belirtti.

Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, gelecek yılın sonuna kadar mevcut telefon kablolarıyla dijital TV yayınının gerçekleştirileceğini açıkladı. CNN Türk'te ‘‘Eğrisi Doğrusu’’ programında Taha Akyol'un sorularını yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, dijital TV konusunda önemli gelişmeler yaşandığını anlattı.

Fiberoptik kablo döşenmeden, bakır kablo ile 18 milyon eve dijital TV yayını gireceğini söyleyen Vural, hem telefon, hem internet, hem de TV hizmetini aynı anda sunmayı amaçladıklarını vurguladı. Vural, ABD'deki bir Türk bilim adamının geliştirdiği bu sistem için Türk Telekom'un ocak ayında ihaleye çıkacağını belirtti. İhale sonrasındaki 6 ay içinde merkez istasyonun kurulacağını kaydeden Vural, ‘‘Bunun yatırımını özel sektör yapacak. Mevcut telefon kablolarından dijital TV yayını bir yıl sonra yapılabilecek’’ diye konuştu. Ankara'da deneme çalışmaları tamamlanan bu sistemle TV'de 800 kanala kadar çıkılabileceğini söyleyen Vural, internette de 22 kat daha hızlı işlem yapılabileceğini kaydetti. Vural, diğer çalışmalar hakkındaki sorulara da şu yanıtları verdi:

TÜP GEÇİT 10 KÖPRÜYE BEDEL:

1982 yılından bu yana üzerinde çalışılan Gebze-Halkalı arasındaki Tüp Geçit Projesi 2.5 milyar dolara mal olacak. Sadece tüp geçitin maliyeti 803 milyon dolar. Türkiye'nin bugünkü ekonomik programına kamusal yükümlülük getirmeyecek ve enflasyona etkisi olmayacak. Japonya'yla imzalanan anlaşmayla sağlanan kredi binde 75 faizli, 40 yıl vadeli ve 10 yıl geri ödemesiz olacak. Bu projenin finansmanına Avrupa Yatırım Bankası da ilgi duyuyor. ABD Ulaştırma Bakanlığı da, projenin finanansmanı konusunda kaynak verebileceğini söyledi. 6 ay içinde ihale dökümanları hazırlanacak. Ondan sonraki 245 gün içinde ihaleye çıkılacak. 2005-2006 yılları içinde projenin bitmesi planlanıyor. 3 yıl içinde de banliyö hizmetleri metroya dönüşecek. 10 tane boğaz köprüsüne eşdeğer bir kapasite olacak.

DEMİR YOLLARI ÖZEL SEKTÖRE:

Yolcu tayşımacılığında demir yollarının payı yüzde 4, yük taşımaclığında yüzde 7. Daha ucuz olmasına rağmen çok yetersiz. Biz altyapı ile işletmeyi ayırmayı düşünüyoruz. Altyapıyı devlet yapacak, işletmeyi özel sektör. Dünya Bankası'yla görüşmelere başladık. Demiryolu Yasası koyarak yeni bir politika belirleyeceğiz.

BÖLGESEL HAVACILIK GELİŞTİRİLECEK:

Her ile bir havaalanı vaadi verildi, birçok ilde yapıldı, ama şu anda hava alanlarının yüzde 40'ı kullanılabiliyor. Yüzde 5 kapasiteyle kullandığımız hava alanları var. Bunları ataletten kurtarabilecek bir model üzerinde çalışıyoruz. Bu işin THY'ye (Türk Hava Yolları) maliyeti çok yüksek, şimdi bölgesel havacılığı geliştirip, otobüs fiyatının biraz üzerinde ücretle, küçük uçaklarla, ucuz maliyetli güvenli bir model arıyoruz.

Piyasa MHP'nin tavrına duyarlı

CNN Türk'te Taha Akyol'un güncel ekonomiyle ilgili sorularını da yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, ‘‘IMF ile yapılacak anlaşma için, önceki anlaşmalarda olduğu gibi koalisyon liderlerinden imza istenirse, bizim siyasi sorumluluğumuz var. Biz MHP olarak herhangi bir programı önleyen bir tavır içine girmeyiz. Bu zaten hükümetin programıdır, imzalarız’’ diye konuştu. Bazı konularda MHP'li bakanlardan kaynaklanan sıkıntılar yaşandığının hatırlatılması üzerine ise Vural, ‘‘Bunlar bireysel tartışmalar değil. Arkadaşlarımız kendi görev alanlarına giren konularda bilgi ve söz sahibi olmak istiyorlar sadece’’ dedi. Karar aşamasında sorumluluğu alan herkesin ortak hareket etmesi gerektiğini savunan Vural, ‘‘Koordinasyon eksikliği yüzünden geçmişte bazı sıkıntılar oldu. Bugün böyle bir şey yok’’ diye konuştu. Ekonomiye yönelik en ağır eleştirilerin ANAP Grubu'ndan geldiğine dikkat çeken Vural, ‘‘Ama piyasa MHP'nin tavrına duyarlı. Zaman zaman Borsa'da, dövizde çıkışlar oldu geçmişte’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!