‘Ev’de paya yoğun talep

Güncelleme Tarihi:

‘Ev’de paya yoğun talep
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2017 22:27

KONUT projelerinden pay satın alarak daire sahibi olmanın yolunu açan gayrimenkul sertifikasına vatandaştan yoğun talep geldi.

Haberin Devamı

TOKİ garantörlüğünde Başakşehir’deki Park Mavera 3 projesinde uygulanan Türkiye’nin ilk gayrimenkul sertifikası için 29 Mart’ta başlayan 3 günlük talep toplama süreci dün tamamlandı. Edinilen bilgilere göre pay bedelinin 42.5 lira, ihraç büyüklüğünün 143.2 milyon lira olduğu gayrimenkul sertifikasına yaklaşık 250 milyon liralık talep geldi. Vakıf Katılım liderliğinde 29-30-31 Mart’ta gerçekleşen TOKİ öncülüğündeki gayrimenkul sertifikası halka arzına 27 aracı kurum katıldı. Toplam 126 bin 400 metrekare büyüklüğe sahip İstanbul Başakşehir’de yer alan projenin 33 bin 703 metrekaresi halka arz edildi.

İVME SAĞLAYACAK

Öte yandan Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, dün gazetecilere yaptığı açıklamada gayrimenkul sertifikalarına bireysel yatırımcıdan da kurumsal yatırımcıdan da çok ciddi talep olduğunu belirterek, “İlk sertifikada talebi karşılayabileceklerini düşünmüyorum. Yetişen alacak” dedi. Karadağ, nisan ayının ilk haftasında Borsa’da işlem görmeye başlayacak gayrimenkul sertifikalarının talep toplama sürecinin dün bittiğini belirtti. Karadağ, uzun süredir hazırlandıkları modele bireysel yatırımcı ilgisinin maksimum düzeyde olduğunu söyledi. Sermaye piyasalarının uzun süredir beklediği ivmenin gayrimenkul sertifikaları ile sağlanacağına işaret eden Karadağ, şunları anlattı: “Yatırım aracı olarak gayrimenkule yaptığınız yatırım, sertifika şeklinde menkul kıymete dönüşüyorsa, dilerseniz sertifika adedini tamamlayarak konut sahibi oluyorsunuz. Dilediğiniz zamanda da ikinci elde satıp nakite dönebiliyorsunuz. Bu ilk sertifikamız olacak. Bu sermaye piyasalarında uzun süredir özlemle beklediğimiz gelişmeler. Eminim 239 milyon liranın çok üstünde bir talep gelecek.”

Haberin Devamı

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Gayrimenkul sertifikası ile ev almak için yeterli birikimi olmayan vatandaş konut projelerinden ‘pay’ satın alacak. Yeni modele dahil olmak isteyenler için 31 Mart’ta talep toplanacak. 1 pay almak isteyen vatandaş 42.5 lira ödeyecek. 100 pay da 1 metrekareye denk gelecek. Projeden ev sahibi olmak için de en az 11 bin 58 pay biriktirmek gerekecek. Süreç ise şöyle işleyecek;  Projelerde sertifika ile satış başlamadan önce hangi dairenin kaç sertifika ile alınabileceği belirlenecek.  Mesela A bloktaki 10 numaralı daire için 11 bin sertifika gerekse projeden ev almak isteyen o kadar sertifika biriktirecek.  Aynı daireyi farklı kişiler isterse, başvuru önceliği esas alınacak. Proje tamamlandığında yeterli miktarda sertifika varsa tapu harcı ve KDV ödenip ev teslim alınacak.  Ev alacak kadar sertifikası olmayanlar sertifika adedinin değerini alacak. Bunun için projedeki sertifalı satış kotasında bulunan daireler açık artırma ile satılacak. Açık artırmadan elde edilen gelirle sertifika sahiplerine paraları ödenmiş olacak.

Haberin Devamı

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!