Eurobank Tekfen, Kuveytli Burgan Bank'a satıldı

Güncelleme Tarihi:

Eurobank Tekfen,  Kuveytli Burgan Banka satıldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2012 11:40

Eurobank, Eurobank Tekfen'deki hisselerini 641 milyon liraya Kuveyt merkezli Burgan Bank'a sattı. Bankanın temelini 23 yıl kadar önce atan Tekfen Grubu ise bankadaki yüzde 30 hissesini koruyor.

Haberin Devamı

Eurobank'ın bu satışla sermayesini 300 milyon euro güçlendireceği ifade edildi. Satış haberi Eurobank Tekfen’den yapılan yazılı açıklama ile de doğrulandı. Banka açıklamasında " Eurobank EFG hisselerinin Kuveytli Burgan Bank’a satışı ile ilgili anlaşma bugün İstanbul’da imzalandı" bilgisine yer verildi.

Bu durum, Eurobank Tekfen'de yüzde 70 hissesi bulunan Yunan sermayedar Eurobank EFG'nin Türkiye'deki banka operasyonuna son verdiği anlamına geliyor. Tekfen Grubu'nun yüzde 30 dolayındaki hissenin satışı için ise şimdilik bir gelişme yok.

Reutears'a konuşan kaynaklardan biri, Burgan Bank’ın Tekfen’e ait olan yüzde 29.26’lık hisseyi alma opsiyonunun da olacağını ve resmi açıklamanın gelecek 1-2 hafta içinde yapılacağını belirtti.

Eurobank, 5 yıl önce Türkiye'ye girdi

Haberin Devamı

Eurobank Tekfen, Tekfen Yatırım ve Finansman Bankası A.Ş. adıyla 1989 yılında kuruldu. Eurobank Tekfen, 2001 yılına kadar tek şubeyle müşterilerine hizmet verdi.

Banka 2001 yılında büyüme planlarını hayata geçirme ve birikimlerini ticari bankacılık alanına aktarma kararı aldı; bunun sonucu olarak aynı yıl içinde orta ölçekli bir ticari banka olan Bank Ekspres'i bünyesine kattı.

2006 yılında ise Tekfen Grubu bankanın stratejik bir ortak ile yoluna devam etmesi konusunda karar aldı ve bu karar ilişkin çalışmaların sonucunda Yunanistan'ın ikinci büyük bankası olan Eurobank EFG ile anlaşmaya varıldı.  Ocak 2008'den itibaren Eurobank Tekfen adı kullanılmaya başlandı.

Buna göre Eurobank EFG, Eurobank Tekfen'ın yüzde 70 hissesine sahip olurken, Tekfen Grubu yüzde 30'luk payla stratejik ortaklığını korudu.

Eurobank Tekfen'in Türkiye genelinde 60 kadar şubesi bulunuyor.

Kuveyt Emiri ortaklar arasında

Eurobank EFG, Yunanistan ekonomisinin içinde bulunduğu borç krizi nedeniyle Türkiye’deki birimi Eurobank Tekfen’de sahip olduğu çoğunluk hisselerinin satışı için ön görüşmeler yaptığını Temmuz ayında açıklamıştı.

Burgan Bank, Kuveyt’in en büyük yatırım şirketi olan KIPCO’nun ticari bankacılık faaliyetlerini yürütüyor. KIPCO’nun yaklaşık yüzde 44.63 hissesi ise Kuveyt Emiri ve ailesinin elinde bulunuyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!