Euro Yunanistan şokunu atlattı

Güncelleme Tarihi:

Euro Yunanistan şokunu atlattı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2011 10:37

Cuma günü Yunanistan'ın euro birliğinden çıkarılacağına yönelik haberlerle sert şekilde gerileyen euro, bu açıklamaların hafta sonu yalanlanmasıyla haftaya hafif toparlanarak başladı. Euro/dolar paritesi 1.44'e kadar yükselirken, içeride euro/TL 2.22'nin altında işlem görüyor.

Haberin Devamı

Euro/dolar paritesi, Alman Der Spiegel dergisinin, hafta sonunda Lüksemburg’da gerçekleştirilen ve birçok AB üyesi ülkenin maliye bakanlarının katıldığı olağanüstü toplantıda, "Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkarak eski para birimi drahmiye dönme olasılığının konuşulduğuna" ilişkin haberi üzerine 1.43'e kadar gelmişti.

 

Ancak hafta sonunda her iki cepheden gelen açıklamalarda da haberin doğru olmadığı belirtildi.

 

Parite hafta içinde ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artıracağı beklentisiyle 17 ayın zirvesi olan 1.49'a kadar yükselmişti.

 

İçeride dolar/TL ise hafif yükselişle 1.54'ün üstünde bulunuyor.

 

Haberin Devamı

PETROL, ALTIN YUKARI

Bununla birlikte Cuma günü ABD'de iyi gelen tarım dışı istihdam rakamlarının küresel toparlanmaya yönelik olumlu beklentileri artırması, emtia ve hisse senetleri tarafında da yükselişi beraberinde getirdi.

 

Çin Şangay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 yükselirken, Hong Kong Hang Seng Endeksi de yaklaşık yüzde 0.6 çıktı. Japon Nikkei 225 Endeksi ise yüzde 0.6 geriledi.

 

Petrol fiyatları da hem ekonomik toparlanma sinyalleri hem de hafta sonunda Yemen ve Suriye'de olayların yeniden tırmanmasıyla, geçen hafta yaşanan sert düşüşlerin ardından haftaya yaklaşık yüzde 2'lik yükselişle başladı. ABD tipi ham petrolün varil fiyatı 99 dolarda bulunurken, Brent tipi petrol ise 110 doların üzerinde seyrediyor.

 

Güvenli liman olan altın da haftaya güçlü başladı. Altının onsu yüzde 1.5 yükselerek yeniden 1,500 doların üzerine çıktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!