Euro’ya üçlü müdahale

Güncelleme Tarihi:

Euro’ya üçlü müdahale
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Avrupa Merkez Bankası, euroya bu sefer Alman ve Fransız merkez bankalarıyla birlikte müdahale etti. Euro bu mÜdahale sayesinde 86 sentin üzerinde tutunmayı başardı.

ABD Başkanlık seçimlerinin etkisiyle beklentiye giren ulaslararası piyasalar dün yine hareketlendi. ABD Başkanlık seçiminde Florida'daki oyların tekrar sayılma süreci nedeniyle süren belirsizlik, finans piyasalarının dinamizmine yenilince Avrupa Merkez Bankası (ECB-AMB), 16 Eylül'den sonra ikinci kez geçen hafta başlattığı euro müdahalesinin üçüncü ayağını dün gerçekleştirdi. Dün 85 sent seviyesini düşüş yönünde zorlamaya başlayan euroya yine müdahale edilerek euronun 86 sentin üzerine çıkmasını sağlandı. Dünkü müdahale, AMB'nın yürüttüğü ancak Alman Merkez Bankası (Bundesbank) ile Fransız Merkez Bankası'nın da katıldığı bir müdahale oldu. Böylece, 16 Eylül'de gerçekleştirilen ve üç dev merkez bankası olan AMB, ABD Merkez Bankası (FED), Japonya Merkez Bankası (BOJ) ile gerçekleştirdiği üçlü ortak müdahaleden sonra ikinci üçlü ortak müdahale oldu. AMB, geçen hafta başlattığı ve bu hafta sürdürdüğü müdahalelerin ilk ikince Alman ve Fransız merkez bankalarının desteklediği ancak katılmadığı operasyonlar düzenlemişti.

AMB'nin iki merkez bankasıyla birlikte gerçekleştirdiği euro operasyonunun G-7 ülkelerine bildirildikten sonra başlatıldığı da açıklandı. Gözlemciler, AMB'nın müdahalelerinin deval edeceğini tahmin ettiklerini söylediler. AMB'nın müdahalesinde piyasalara satılan euro dışı para birimlerinin miktarları hakkında açıklama yapılmadı.

ABD'DE YİNE TEKNOLOJİ

Dün, yine ABD Başkanlık seçim sonuçlarının beklentisiyle, son günlerde nispeten dengeli hareket eden hisse senedi piyasalarında teknoloji hisselerinden kaynaklanan endişeler tedirgin seans başlangıçlarına neden oldu.

Bu hafta içinde önce Cisco System'in daha sonra da IBM'in, bu yılın son çeyreğindeki kár beklentileriyle ilgili olarak ‘Beklentileri karşılayamayız’ açıklamaları Nasdaq'ın seans başında yüzde 1.7, Dow Jones'un ise yüzde 0.7 düşmesi sonucunu doğurdu. ABD'de teknoloji şirketlerinin üçüncü çeyrek bilançolarından kaynaklanan olumsuz hava, iki hafta önce Microsoft ve Nokia'nın açıkladıkları kárlı bilançolarla dağılmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!