Euro Grubu’nun yeni başkanı Centeno

Güncelleme Tarihi:

Euro Grubu’nun yeni başkanı Centeno
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2017 09:56

Portekiz Maliye Bakanı Mario Centeno, Euro Grubu Başkanlığı’na getirildi. Centeno, Brüksel’de yapılan ve euro kullanan 19 AB üyesi ülkenin maliye bakanlarının bir araya geldiği Euro Grubu toplantısı bitiminde açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

Toplantıda, Euro Grubu başkanlık seçiminin adil ve demokratik bir ortamda gerçekleştiğini söyleyen Mario Centeno, “Euro Grubu’nun yeni başkanı olmaktan gurur duyuyorum. Çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Yeni görevime ocak ayında başlayacağım” dedi.

Euro Grubu başkanlığı için Centeno’nun yanı sıra Lüksemburg Maliye Bakanı Pierre Gramegna, Slovakya Maliye Bakanı Peter Kazimir ve Letonya Maliye Bakanı Dana Reizniece-Ozola adaylıklarını açıklamıştı.
Önceki toplantıda, Euro Grubu Başkanı Jeroen Dijsselbloem’in, Hollanda’daki Maliye Bakanlığı görevi son bulmasına rağmen 13 Ocak 2018’e kadar Euro Grubu’ndaki başkanlık görevini sürdürmesi kararı alınmıştı.
Euro Grubu toplantılarına, ortak para birimi euroyu kullanan 19 AB üyesi ülkenin maliye bakanları dışında, AB Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı gibi yetkililer de katılıyor. Euro Bölgesi’ndeki mali politikaların koordinasyonunu sağlamak amacıyla kurulan Euro Grubu, neredeyse her ay bir kere Ekonomik ve Mali İşler Konseyi (ECOFIN) toplantısının öncesinde bir araya geliyor.

Haberin Devamı

‘SIKI MALİYE’DEN YANA BİRİ
Portekiz Maliye Bakanı olarak görev yapan Centeno, 1966 yılında doğdu. ABD’de Harvard Üniversitesi’nde ekonomi dalında yüksek lisans ve doktora eğitimi alan Mario Centeno, öğretim üyeliği yaptı ve Portekiz Merkez Bankası’nda çeşitli görevlerde bulundu. 2004-2013 yıllarında AB Komisyonu Ekonomik Politika Komitesi üyesi olan Centeno, 26 Kasım 2015’ten beri de Portekiz’de Maliye Bakanlığı yapıyor.
Centeno, sıkı maliye politikaları uygulanması ve AB bütçe hedeflerine uyumlu politikalar izlenmesini benimsiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!