Euro’dan geçici çıkmak bile sosyal çalkantı yaratır

Güncelleme Tarihi:

Euro’dan geçici çıkmak bile sosyal çalkantı yaratır
Oluşturulma Tarihi: Ekim 03, 2011 00:00

Yunanistan’ın 1996-2004 yılları arasındaki Başbakanı Kostas Simitis ülkesinin geçici bile olsa Euro’dan ihraç edilmesi tehlikesi olduğunu vurguladı ve drahmiye dönüş halinde büyük sosyal çalkantıların yaşanabileceği uyarısında bulundu. 2004 seçimleri öncesi kaybedeceğini anlayarak Pasok partisi liderliği için bugünkü Başbakan Yorgo Papandreu’yu halef gösteren Simitis, uzun süren sessizliğini bozdu ve Kathimerini gazetesinin maşetinden yayınladığı yazısında, Yunanistan içinh tehlike çanlarını çaldı.

Haberin Devamı

Sonuç kontrollü iflas olur

Simitis, Yunanistan için konuşulan “kontrollü iflas”ın doğurabileceği sonuçlara değindi.  Smitis, “Euro bölgesinde 2013 ve hatta daha erken faaliylete geçirilecek Daimi İstikrar Mekanizması’nın (ESM) hükümlerine gore, borcu başedilemeyecek durumda olan ve kontrollü iflas ilan eden üye ülke aynı zamanda geçici olarak Euro’dan çıkmak zorunda kalacak” dedi. Yunanistan’ın Euro bölgesine girişinin mimarı olan ancak iktidarı döneminde kontrolsüz borçlanmanın sorumlusu sayılan Simitis, Euro’dan çıkıp drahmiye dönüş hakkında şunları yazdı:  “2001 yılında 1 euro 340 drahmi idi. Şimdi eğer drahmiye dönersek 1 euro 600 hatta daha fazla drami olacak. Yunan halkınin elindeki parası büyük değer kaybına uğrayacak. Satın alım gücü yarıya inecek. Büyük enflasyon yaşanacak. Euro’dan çıkacağımız duyulursa, bankalarda panik olacak. Borç o kadar büyüyecek ki torunlarımız bile ödeyemeyecek. Euro’dan çıkmak bir felakettir”.

Haberin Devamı

1 milyar Euro’luk satış yok

Papandreu hükümetini yükümlülüklerini yerine getirmemekle eleştirmekten çekinmeyen Simitis “2010 yılında bazı devlet kuruluşlarının özelleşitirileceği sözü verdik. Daha birşey yapmadık. Bizzat kendimiz AB’ye ve IMF’ye devlete ait 50 milyar Euro’luk gayrı menkul satışı önerdik. Daha 1 milyarlık satış bile gerçekleştirmedik. Bize borç para verenler, sözümüzü tutmadığımızı görüşündeler. Krizden çıkabilmek için olağanüstü çabalar gerek” dedi. Yunanistan’da bugün devekuşu misali tehlikelerin görmezlikten gelindiğini de kaydeden Simitis, bugün AB ve IMF açıtıkları kredinin tek bir dilimini ödemezlerse Yunanistan’ın uluslararası para pisalarında yüzde 40 faizin altında borç para bulamayacağanı da sözlerine ekledi.

Yunanistan gemilerini Türkiye’de takas ediyor

EKONOMİK kriz nedeniyle zor günler geçiren Yunanistan firmaları ellerindeki yük taşıma gemileri, otel ve adalara Türkiye’de müşteri arıyor. Sistem Barter tarafından devreye sokulan takasdepo.com adlı internet sitesinde konuttan, otomotive, beyaz eşyadan gıdaya kadar 7 bin kalem ürün bire bir takas edilirken, en çok ilgi görenler ise Yunan iş adamı Damyen Milonays tarafından takasa sunulan milyon dolarlık lüks otel, gemi ve adalar oluyor. Sistem Barter Genel Müdürü Orhan Besle, “Yunanlı firmalardan çok talep alıyoruz fakat henüz mevzuat doğrudan alım satım yapmaya uygun değil” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!