Euro’da yeni rekor: 1.43 dolar

Güncelleme Tarihi:

Euro’da yeni rekor: 1.43 dolar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2007 00:00

ABD’de finansal şirketlere dair endişenin tırmanması global piyasalardaki iyimser havayı bozdu.

Euro dolar karşısında 1.43 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Asya ve Avrupa borsaları hızla değer kaybederken, İstanbul Menkul Kıymetler Borsa’sı (İMKB) ise yüzde 2.68 oranında geriledi. Döviz piyasasında dolar ise 1.20-1.21 bandı arasında kararsız bir seyir izlendi. Yabancı yatırımcıların endişeli alımlarıyla bono piyasasında bileşik faiz ise yüzde 16 seviyesine yükseldi.

BANK OF AMERİKA ENDİŞESİ: ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi sonrasında oluşan ve iyimser hava dün yerini yeniden ABD ekonomisinde resesyon endişesine bıraktı. Önceki gün ABD tüketici enflasyon rakamanın beklentilerin üzerinde geldi. Teknoloji şirketleri ise arka arkaya güçlü kár rakamları açıklarken, global piyasalar bu açıklamaları olumlu olarak değerlendirdi. Ancak mortgage krizi nedeniyle geçtiğimiz günlerde ABD’nin önde gelen birkaç finans kuruluşunun yıl sonu kár kaybedeceğine dikkat çekmesi, dün Bank Of America’nın yaptığı açıklama ile gerçeğe dönüştü. Banka geçen yıla göre kár rakamında yüzde 32 oranında düşüş olduğunu açıkladı. İşte bu açıklama sonrasında tüm dünyada para ve sermaye piyasaları karıştı. Piyasa oyuncularında mortgage krizinin finans şirketleri üzerindeki etkilerinin yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığını ve bunun ekonomide bir resesyonu beraberinde getireceği görüşlerini yeniden gündeme getirdi.

CARRY TRADE’DE BOZULMA: Global borsalarda hızla satışa geçilirken, gelişmekte olan ülkelere giriş konusunda önemle izlenen Japon Yeni ile yapılan carry trade (Japon Yeni ile ucuza fonlama) işlemlerinde de bozulma başladı. Böylece gelişmekte olan ülke piyasalarından da kısmi fon çıkışı gündeme geldi. Ayrıca Avrupa borsaları da hızla değer kaybederken, Dow Jones endeksi ise vadeli işlemlerinde kayıplar gündeme geldi.

TEZKERE ETKİSİ SINIRLI: Yurtdışı gelişmelerin dışında Kuzey Irak tedirginliğini hakim olduğu Türkiye piyasalarında tezkerenin mecliste onaylanması da piyasanın havasını bozan etkenlerden biriydi. Ancak yurtdışındaki endişe içerideki tezkere konusundaki sıkıntının kayıplar üzerinde sınırlı etke yapmasına neden oldu. Bu gelişmelerle birlikte Türk para ve sermaye piyasalarında en fazla kayıp İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) Ulusal 100 Endeks’inde gündeme geldi. Zirve seviyelerinde dolaşan ve yeni zirvelere göz diken endeks, 58 bin puan seviyesinden yaptığı açılışı yaklaşık 1.663 puanlık düşüşle 56 bin puan seviyelerinde tamamladı. Gün sonunda endeksteki kayıp yüzde 2.68 oranına ulaştı ve kapanış 56.268 puandan gerçekleşti.

EURO ZİRVEYE TIRMANDI: ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirim beklentisin yeniden canlanması dolardan kaçışı hızlandırdı. Böylece dolar Euro karşısında tarihin en düşük seviyesine geriledi.

TARİHİ ZİRVE: Dün Euro/dolar paritesi 1.4310 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı. Bizde ise dolar yön arayışındaydı. Bankalar arası piyasada 1.20 YTL’nin de altına gerilemeye çalışan dolar kuru bu sevielerden gelin alılarla yukarı hareket etti. Ancak 1.21 YTL seviyesine kadar tırmanan dolara buradalardan ise yabancı satışları hakem oldu. Gün boyunca 1.20-1.21 YTL bandında sıkışık hareket gerçekleştiren dolar kuru bankalar arası piyasada valörlüde 1.2095 işlem gördü. Dolar serbest piyasada günü 1.2100 YTL’den tamamladı. Merkez Bankası’nın son Para Politikası Kurulu toplantısında yaptığı faiz indirimi sonrasında yüzde 15 seviyesine gerileyen bono bileşik faizi ise dün alımlar eşliğinde yüzde 16’ya çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!