Euro Bölgesi'nde enflasyon Ağustos'ta değişmedi

Güncelleme Tarihi:

Euro Bölgesinde enflasyon Ağustosta değişmedi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2015 15:41

Euro Bölgesi'nde enflasyon ağustos ayında aylık bazda değişmezken, yıllık bazda yüzde 0,1 arttı.

Haberin Devamı

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) bugün açıkladığı nihai verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde enflasyon ağustos ayında bir önceki aya kıyasla değişmedi. Enflasyon yıllık bazda ise yüzde 0,1 artış kaydetti.

Piyasa beklentisi Euro Bölgesi'nde enflasyonun aylık değişmemesi yıllık ise yüzde 0,2 artması yönündeydi. Böylece, enflasyon aylık beklentiler paralelinde, yıllık beklentinin de hafif yukarısında gerçekleşirken, öncü verilerde yüzde 0,2 yükseldiği açıklanan yıllık enflasyon yüzde 0,1'e revize edildi.

28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) de enflasyon ağustos ayında bir önceki aya göre değişiklik göstermedi.

Bu yılın ağustos ayında, AB'de 11 ülkede negatif enflasyon oranı belirlendi. Negatif enflasyon sıralamasında, en düşük oran 1,9 ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde ölçüldü. Bunu yüzde 1,7 ile Romanya ve yüzde 1 ile Litvanya izledi. AB'de en yüksek enflasyon oranına sahip ülkeler ise yüzde 1,4 ile Malta, yüzde 0,9 ile Avusturya ve yüze 0,8 ile Belçika oldu.

AB'de temmuz ayına kıyasla yıllık enflasyon 14 ülkede azalırken, 4 ülkede değişmedi ve 10 ülkede artış gösterdi.

Haberin Devamı

Euro Bölgesi enflasyonunun ana bileşenlerine bakıldığında yukarı yönlü etkiler restoran ve kafeler, sebze ve tütünden kaynaklanırken, taşıt yakıtı, ısınmada kullanılan yakıt ve süt, peynir, yumurta enflasyona en büyük aşağı yönlü etkiyi yaptı.

Euro Bölgesi'nde ağustos ayı çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 1 artış beklentisine karşın 0,9 yükseldi.

ENFLASYON HEDEFİN ALTINDA
Öte yandan, açıklanan enflasyon rakamları Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2'ye yakın seviyenin oldukça altında gerçekleşti.

ECB Başkanı Mario Draghi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde düzenlenen basın toplantısında devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar Euro'luk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart'tan itibaren başlayacaklarını açıklamıştı.

Bu tarihte başlayan söz konusu program kapsamında banka, Euro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlamayı ve talebi canlandırmayı hedefliyor. Ancak şu ana kadar enflasyonda beklenen toparlanmanın gerçekleşmemesi nedeniyle, Euro Bölgesi'nde enflasyon baskı altında kalmaya devam ederken, bankanın para politikası tedbirlerini artırabileceği tartışılıyor.

Ayrıca Draghi, bu ay Frankfurt'taki toplantıda petrol fiyatlarındaki düşüşün ve gelişen piyasalardaki yavaşlamanın enflasyon görünümü daha da kötüleştirmesi durumunda bankanın parasal genişleme programını genişletmeye hazır olduğunu söylemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!