Etiyopya’nın demiryolu ağını 1.7 milyar dolara tek başına örecek

Güncelleme Tarihi:

Etiyopya’nın demiryolu ağını 1.7 milyar dolara tek başına örecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2012 00:00

YAPI Merkezi, Etiyopya’da 390 kilometrelik demiryolu inşa edecek. Etiyopya Demiryolu İdaresi’nin açtığı ihaleyi 1.7 milyar dolarlık teklifle kazanan Yapı Merkezi, bu rakamla Türk inşaat firmalarının yurtdışında herhangi bir ortak olmadan tek başına kazandığı en büyük işlerden birine imza atacak.

Haberin Devamı

YAPI Merkezi, Etiyopya Demiryolu İdaresi’nin açtığı 390 kilometrelik Awash-Weldie Demiryolu projesinin yapım ihalesini 1.7 milyar dolarlık teklifle kazandı. Yapı Merkezi, demiryolu ağı üzerindeki tünel ve istasyonların dışında hızı saatte 120 kilometreye ulaşan araçların sinyalizasyon sistemini de yapacak. Etiyopya Awash–Weldie Demiryolu projesi 1.7 milyar dolar tutarıyla bir Türk inşaat firmasının yurt dışında herhangi bir ortak olmadan tek başına kazandığı en büyük sözleşmelerden birisi oldu. Yapı Merkezi, 2009 yılında 7.6 milyar dolarlık Dubai Metrosu inşaatında da Japon Konsorsiyumla birlikte görev almıştı.

Sözleşmeler dün imzalandı

Projeye ilişkin sözleşme dün Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da Etiyopya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Haile Mariam Desalegn’in de katılımıyla imzalandı. Geçtiğimiz şubat ayında Etiyopya Demiryolu İdaresi (ERC) tarafından uluslararası ihaleye çıkılan Awash-Weldie arasındaki 390 kilometrelik demiryolu inşaatına Çinli firmaların dışında Yapı Merkezi de teklif verdi. Tekliflerin değerlendirilmesinden sonra en uygun teklifi verdiği belirlenen Yapı Merkezi, teknik ve kontrat görüşmeleri için davet edildi. 4 ay süren pazarlıklar sonucu ihale Yapı Merkezi tarafından kazanıldı.

42 ayda tamamlanacak

Haberin Devamı

Yapı Merkezi’nin inşa edeceği demiryolu hattı, Awash kentinden başlayarak ülkenin kuzeyindeki Weldie’ya ulaşıyor. Tek hat olarak inşa edilecek demiryolu güzergahında, yaklaşık 25 kilometre uzunluğunda tünel ile 4 kilometre uzunluğunda köprü de bulunuyor. Hat üzerinde 4 ana ve 6 ara istasyon binası, trafik kontrol merkezi, 15 trafo merkezi ve iki tamir ve bakım merkezi de inşa edilecek. Projenin 42 ayda tamamlanması planlanıyor. Araçların hızı saatte 120 kilometreye ulaşırken, hat üzerindeki sistem ve enerji temini, katener sistemi ve sinyalizasyon sistemi de sözleşme kapsamında yer alıyor.

Türk müteahhitler Etiyopya’da 42 milyon dolarlık iş yaptı

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği’nin verilerine göre Türk firmaları bugüne kadar Etiyopya’da iki projeye imza attı. Bu projelerin değeri 42 milyon dolar olurken, Etiyopya, Türk firmalarının iş yaptığı uluslararası pazarlar arasında yüzde 0.2 pay alıyor. Etiyopya’da iş yapan firmalar arasında Enka ve Ahmet Aydeniz İnşaat yer alıyor.

Haberin Devamı

Eximbank kredi verecek 1500 Türk çalışacak

YAPI Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Emre Aykar, Türkiye’den yaklaşık 900 milyon dolar tutarında mal ve hizmet ihracatı yapılacağını belirterek, “Projede yerel iş gücünün yanı sıra 1500 Türk görev yapacak” dedi. Projeye, Türk Eximbank da Etiyopya ülke kredisi kapsamında katkı sağlayacak.

Cibuti’ye uzanan hattı Çinli firma inşa ediyor
ETİYOPYA’da Yapı Merkezi’nin inşa edeceği hat dışında bir demiryolu hattı daha yapılıyor. Denize sınırı olmayan Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’dan komşusu Cibuti’ye kadar 800 kilometrelik bir hat inşa edilerek, Etiyopya, demiryolu ile limana ulaştırılıyor. Bu hattı Çinli firmalar inşa ediyor.

Haberin Devamı

Dubai metrosunu Japonlarla yaptı
YAPI Merkezi, Dubai Metrosu’nun inşaatında da görev almıştı. 2005’te 4.2 milyar dolar bedelle projeyi üstlenen Mitsubishi, Obayashi ve Kajima gibi Japon şirketlerinin yanında yüzde 15 payı olan Yapı Merkezi, 2009 yılında projeyi tamamladı. Metro, 7.6 milyar dolara mal olmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!