Etibank ve Kentbank tarih oluyor

Güncelleme Tarihi:

Etibank ve Kentbank tarih oluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 27, 2001 13:16


İktisat Bankası`nın ardından, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) bünyesinde bulunan Etibank ve Kentbank da tarih oluyor. Her iki bankanın bankacılık işlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinleri yarın sona eriyor.

Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından 13 Aralık tarihinde yapılan açıklama ve 14 Aralık tarihli Resmi Gazete`deyayımlanan Kurul kararları uyarınca, Kentbank ve Etibank`ın bankacılıkişlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinleri, yarın mesai bitimi itibariyle son bulmuş olacak.  

  ÂAnılan her iki bankanın bankacılık iÅŸlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinlerinin kaldırılmasına neden olarak, mali sistemde güven ve istikrarın sürdürülmesini temin amacıyla, hisseleri satışa sunulmasına raÄŸmen yeterli teklif verilmemesi nedeniyle satışı gerçekleÅŸtirilememesi gösterildi.  

   Â30 Kasım 2001 tarihi itibariyle, Kentbank`ınÂbirikmiÅŸ zarar tutarı 1 katrilyon 31 trilyon 819 milyar lira, Etibank`ın birikmiÅŸ zarar tutarı da 4 katrilyon 465 trilyon 45 milyar liraya ulaÅŸmıştı.  

   ÂHer iki bankanın bankacılık iÅŸlemleri yapma yetkisinin kalkmasının ardından anılan bankalardan alacaklı olanların ve mevduat sahiplerinin hiç bir hak kaybı olmayacak.  

  ÂAyrıca Kentbank ile Etibank`ta çalışan tüm personelin kazanılmış haklarının korunması hususunda gerekli önlemler alınacak.  

  ÂEtibank 27 Ekim 2000 tarihinde, Kentbank ise 9 Temmuz 2001 tarihinde TMSF`ye devredilmiÅŸti.Â

KENTBANK

1992 yılında kurulan Kentbank, Bayındırbank, EGS Bank, Tarişbank ve Sitebank`la birlikte bu yıl Temmuz ayında Fon`a devredilmişti.  

  ÂDevir öncesi Süzer Holding`in ana ortağı olduÄŸu bankanın Yönetim Kurulu BaÅŸkanlığı`nı Mustafa Süzer yürütüyordu.  

  ÂYurtiçi ve yurtdışında mali iÅŸtirakleri bulunan banka, 30 Eylül 2001 tarihi itibariyle 4 katrilyon 661 trilyon 34 milyar liraya ulaÅŸanaktif büyüklükle sektörde 13. sırada bulunuyor.  

  ÂYılın ilk 9 ayını 1 katrilyon lirayı aÅŸkın zararla kapayan Kentbank, 86 ÅŸube ve 1.384 personel ile faaliyet gösteriyordu.Â

ETÄ°BANK

Bankacılık sektöründe, 7.1 katrilyon liralık aktif büyüklükle sektörde 9. sırada bulunan Etibank, 14 Haziran 1935 tarih ve 2805 sayılı kanunla Atatürk`ün talimatıyla kuruldu.  

  ÂEtibank, kuruluÅŸundan sonra geçen 20 yıl içinde, maden kömürü ve linyit üretimi ile pazarlaması da dahil olmak üzere bütün madenlerin üretimi ve pazarlaması, termik ve hidrolik santrallerin inÅŸa ve çalıştırılması, Türkiye çapında elektrik enerjisi dağıtımı ve pazarlanması ile bankacılık hizmetlerini birlikte kurup geliÅŸtirdi ve yürüttü. Özellikle 2. Dünya Savaşı süresince ağır sorumluluklar yüklendi.  

  ÂEtibank`ın kuruluÅŸ kararnamesinde her türlü bankacılık etkinliklerinin de bulunmasına raÄŸmen, ilk yıllarda sadece kendi kurduÄŸu ve iÅŸtirak ettiÄŸi sanayi ve tici kuruluÅŸların finansmanına yönelik hizmetler ön plana çıktı. Devlet tarafından 1989 tarihinde Etibank`ın bankacılık bölümünün iÅŸletmeler bölümünden ayrılarak anonimÅŸirket haline dönüştürülmesi kararının 1993 yılında iÅŸlerlik kazanmasısonrasında, Etibank Bankacılık A.O. unvanı ile Etibank Genel Müdürlüğü`ne baÄŸlı 1 trilyon lira nominal sermayeli bir ortaklık kuruldu.  

  ÂEtibank, 2 Mart 1998 tarihinde Cavit ÇaÄŸlar ve Dinç Bilgin`in ortak giriÅŸimcilik ÅŸirketi tarafından devralındı. Daha sonra tamamen Bilgin`e geçti.  

   ÂBDDK kararıyla, 2 Temmuz 2001 tarihi itibariyle bankacılık iÅŸlemleri yapma ve mevduat kabul etme izinleri kaldırılan Interbank veEsbank, Etibank çatısı altında birleÅŸtirildi.  

  ÂÄ°ki bankayı tüm aktif ve pasifleriyle devralan Etibank`ın, devirden sonra aktif büyüklüğü 2.8 katrilyon lirayı, zarar toplamı da 1.7 katrilyon lirayı aÅŸtı.  

  ÂEtibank`ın 159 ÅŸubesi ve 3 bin 285 personeli bulunuyordu.Â

Haberin Devamı

Haberin Devamı


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!