'Et ve Süt Kurumu 22 liraya et satacak'

Güncelleme Tarihi:

Et ve Süt Kurumu 22 liraya et satacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2016 22:59

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ertem, Et ve Süt Kurumu’nun haftaya karkas eti 22 liradan satmaya başlayacağını dile getirerek, “Bu İstanbul gibi tüketimin çok olduğu yerlerde fiyatlara 5-6 lira düşüş olarak yansıyabilir” dedi.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, önümüzdeki hafta Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) 22 liraya et satışına başlayacağını belirtti. Ertem, bu adımın en çok tüketimin gerçekleştiği İstanbul’da tüketiciye et fiyatlarında 5-6 TL düşüş olarak yansıyabileceğini söyledi.

Ertem, dün NTV televizyonunun canlı yayınında yaptığı açıklamalarda, “Tarım ve hayvancılıkta ciddi bir fiyat regülasyonu yapmamız lazım. İlk defa ESK fiyat regülasyonu yapmak üzere harekete geçiyor. İstanbul et tüketiminde çok önemli bir merkez... İlk önce biz buradaki fiyat regülasyonunu sağlamamız, oligopol yapıyı spekülasyonu ortadan kaldırmamız lazım” dedi.

Ertem şöyle devam etti: “Şu anda 23.5 TL civarındaki karkas et İstanbul’da 22 TL’den satılmaya (ESK tarafından) başladığı zaman tüketiciye yansıyan et fiyatlarında 5-6 TL indirim olacaktır.”

22 LİRADAN ET ALIYOR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de önceki gün Et ve Süt Kurumu’nca kullanılmak üzere sıfır gümrük vergili kasaplık canlı hayvan ithalatı için açılan 400 bin baş kontenjanın 100 bini için ihale süreci başladığını açıklamıştı.

Et ve Süt Kurumu 22 liraya et satacak


TÜİK verilerine göre Türkiye’nin toplam kırmızı et üretimi 2015 yılı itibarıyla 1.15 milyon ton seviyesinde bulunuyor. Et fiyatlarında yaşanan artışlar gıda ve manşet enflasyonda hem baskıya hem de dönemsel olarak sert dalgalanmalara neden oluyor.

Öte yandan ESK’nin sitesine göre kurum 1. kalite karkas eti kilogramı 22 liradan satın alıyor. Üçüncü kalite karkas et alım fiyatı ise en düşük 17.50 lira. 

BAKMADAN GEÇME!