Et fiyatlarına tepki: 34 liraya satıyoruz ama zarar ediyoruz

Güncelleme Tarihi:

Et fiyatlarına tepki: 34 liraya satıyoruz ama zarar ediyoruz
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2016 15:39

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Mustafa Altunbilek et fiyatlarına ilişkin, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın sözünü yerde bırakmadık, 32 liraya kıymayı, 34 liraya da kuşbaşını satıyoruz ama zarar ediyoruz. Bakanlığımız bizimle bir araya gelsin isteriz. Etin yüzde 90'ı bizde satılıyor. Bakanlıklar bizim fikirlerimizi almalı, karlılığımızdan da fedakarlık yapmaya hazırız" dedi.

Haberin Devamı

Altunbilek terör saldırılarının ardından perakende ciroları ve et, sebze meyve fiyatlarını basınla sohbet toplantısında değerlendirdi.Sebze-meyvede ürünlerin tarladan tüketiciye ulaşana kadar önemli gider maliyetleriyle pahalılaştığını aktaran Altunbilek, yüksek fiyatlardan market zincirlerinin sorumlu tutulmaması gerektiğini söyledi. Sebze-meyve fiyatlarındaki üretim maliyeti ve raf fiyatı arasındaki farkı komisyonculara bağlayan Altunbilek şu ifadeleri kullandı:

"Ürünler bizlere komisyoncular aracılığıyla geldiği için orada bir yanılsama var. Marketin yüzde 18-20 gibi kendi işletme gideri çok hesaba katılmıyor. Burada insan gücü, ambalajlama, boylama ve nakliyeyi de koyduğumuzda söylendiği gibi değil. Burada gerçekten sektöre haksızlık yapılıyor. Aradaki maliyetler hesaplandığında tarlada 1 lira, markette 5 lira olmadığı ortaya çıkar. Bizlerin, tüm yerel perakendecilerin manav reyonlarında en son dipte kazandığı net karımız yüzde 5'i geçmemektedir.    

Haberin Devamı

Bizler sebze-meyvede ürünleri bir bölgenin üretim halinden, bir de kendi bulunduğumuz şehrin halinden alıyoruz. Burada da komisyoncuların aldığı bir fark var. Haksızlık da perakendeci meslektaşlarımıza yapılıyor."  

"ETİN YÜZDE 90'I BİZDE SATILIYOR"
Et fiyatlarında tavan fiyat uygulamasının kendilerine zarar ettirdiğini belirten Altunbilek, Türkiye'deki et satışlarının yüzde 90'ını yerel marketlerin yaptığını söyledi. Dana etinin marketlere maliyetinin 24 lira olduğunu ifade eden Altunbilek, KDV ve kemiksiz hale getirme sonrası maliyetlerin 36 liraya çıktığını anlattı. Altunbilek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının belirlediği tavan fiyatların kıyma için 32, kuşbaşı ette  34 lira olduğunu anımsatarak, maliyetleri karşılayamadıklarını bildirdi.

Et fiyatlarına tepki: 34 liraya satıyoruz ama zarar ediyoruz
KDV indirimi ve müzakere masasına oturmayı istediklerini aktaran Altunbilek şöyle konuştu:"Bakanlığımızın tanımındaki söylemi Et ve Süt Kurumunun satmış olduğu etin fiyatı 21 lira ama eti donuk et olduğu için bizlerin onu alıp müşteriye sunması mümkün değil. Bakanlığımızla bir araya gelip, daha uygun et satışı için ne yapılması gerekiyorsa bunları konuşmaya hazırız. Bizim alış fiyatlarımız ortada net bir şekilde duruyor.Biz yine de Bakanlığımızın sözünü yerde bırakmadık, 32 liraya kıymayı, 34 liraya da kuşbaşını satıyoruz ama zarar ediyoruz, Bakanlığımız bizimle bir araya gelsin isteriz. Etin yüzde 90'ı bizde satılıyor. Bakanlıklar fikirlerimizi almalı, karlılığımızdan da fedakarlık yapmaya hazırız."    

Haberin Devamı

"TÜKETİCİMİZ ENDİŞELENMESİN DAHA UCUZA SEBZE-MEYVE YİYECEKLER"
Geçen hafta TPF bölge başkanlarıyla bir araya gelerek sektörü konuştuklarını anımsatan Altunbilek, doğu illerinde yerel market cirolarının düşüş yaşadığını kaydetti. Diyarbakır ve Van bölge başkanlarının aktardığına göre satışların ciddi oranda düştüğünü anlatan Altunbilek, "Sonuçta şu çıktı, Güney Doğu'da terörün yoğun olarak başladığı günden bugüne cirolarının yüzde 50 kayba uğradığını söylediler. Anadolu'da ve büyük metropol şehirlerimizde de yüzde 10-15 gibi bir düşüş var perakende sektöründe." bilgilerini verdi.Rusya'yla ticaretin yeniden canlanacağını anlatan Altunbilek, bu ülkeye giden sebze-meyvenin iç pazara gelmemesi sonucunda zam beklenmediğini, yaz sezonu nedeniyle bolluk yaşanacağını kaydetti. Altunbilek, "Tüketicimiz endişelenmesin daha ucuza sebze-meyve yiyecekler" dedi.Sektörün 66 bini aşkın personeli bulunduğuna vurgu yapan  Altunbilek TPF'nin 329 firmanın 3 bin 582 şubesini temsil ettiğini kaydetti.  

Haberin Devamı

Et fiyatlarına tepki: 34 liraya satıyoruz ama zarar ediyoruz

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!