Eskişehir’den dünyaya

Güncelleme Tarihi:

Eskişehir’den dünyaya
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2012 00:00

1986 yılında kamyon birimini İtalyan Iveco’ya satarak global pazardan çıkan Ford, 26 yıl sonra Türk ortağı Koç Holding’in bastırmasıyla yeniden kamyon işine girdi. Koç, yüzde 100’ünü Türkiye’de geliştirip yıl sonunda 75 milyon dolarlık yatırımla Eskişehir fabrikasında üretimine başlayacağı yeni Cargo’yu Amerikan markanın ‘One Ford’ (Tek Ford) stratajisine dahil etti. Yeni Cargo 3 kıtada 65 ülkede satılacak.

Haberin Devamı

AMERİKAN otomotiv devi Ford, 26 yıl sonra yeniden kamyoncu oluyor. 1986 yılında kamyon birimini İtalyan Iveco’ya satarak global pazardan çıkan Amerikan otomotiv devi Ford, Türk ortağı Koç Holding’in bastırmasıyla yeniden dünyaya kamyon satmayı başlıyor. Koç, uzun uğraşlar sonucunda Otosan’ın 1950 yılından bu yana ürettiği kamyonu Amerikan markanın ‘One Ford’ (Tek Ford) stratajisine dahil ederken, tüm dünyada satılacak tamamen Türk yapımı yeni Cargo’yu Eskişehir’de yıl sonunda üretmeye başlıyor. 1 Eylül’de tüm dünyaya tanıtılan yeni Cargo, Türk mühendislerinin desteğiyle Türkiye’nin dışında Brezilya’da da üretilip dünya genelinde 65 ülkede satılacak. Ford’un yeniden ağır ticari sınıfında yer alacak modellerinin tamamının yani mühendislik altyapısı, tasarımı, Ar-Ge çalışmaları Türk mühendisler tarafından geliştirilecek.

Haberin Devamı

Değişimi Türkiye yapacak

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Amerikan markanın ‘One Ford’ stratejisiyle birlikte kamyon geliştirmesini kendilerine teslim ettiğini belirterek, ‘Ford Trucks’ markasının 65 ülkedeki yeniden yapılmanmasına da öncülük edecekleri söyledi.Yenigün, bin 200 mühendisle Ford’un global mühendislik merkezi haline geldiklerini hatırlatarak şunları söyledi: “Ford otomobil ve hafif ticari araçtan sonra kamyon için de uygulamaya başladığı One Ford stratejisi kapsamında, ticaret yaptığımız 65 ülkede gerçekleştirilecek değişimde Türkiye’yi görevlendirdi. Ford’un kamyon imajını artırmak için, kamyondaki satış ve satış sonrası hizmetleri otomobil seviyesindeki hizmet standardına yükselteceğiz.”

200 milyon lira bayi yatırımı

Yenilenen bayilerin Ford Trucks markası altında sadece kamyonlara özel hizmet vereceğini anlatan Yenigün, “Satış, servis, yedek parça ve ikinci el satışı gerçekleştiren 15 bayi sayısını, sadece servis ya da sadece yedek parça satışı gerçekleştiren bayi formatından kurtararak; tam hizmet verecek 40 bayiye ulaştıracağız. Ortalama bir bayi de yeni yapılanma için 5 milyon lira harcayacak. Ford’un bu değişimi de sadece Türkiye’de 200 milyon liralık bir ekonomi yaratacak” dedi. Rusya’da kamyon pazarının büyük bir potansiyele sahip olduğuna da dikkat çeken Yenigün, bu ülkedeki 13 olan bayi sayısını da 23’e çıkaracaklarını belirtti. Yenigün, “Mevcut 20 ülkedeki bayi yapılanmasını da 50 ülkeye çıkaracağız” dedi. Yenigün, tüm bunların sadece bir başlangıç olduğunu belirterek, İnönü fabrikasında daha çok yerleri olduğunu ve arkasının geleceğini belirtti.

Haberin Devamı

75 milyon dolara doğdu

TAMAMEN Türkiye’de geliştirilen Yen Ford Cargo’nun 75 milyon dolarlık bir yatırımın ürünü olduğunu kaydeden Haydar Yenigün, şu bilgileri verdi: “One Ford stratejisinin ağır ticari araç sınıfındaki uygulaması doğrultusunda Ford Otosan tarafından tasarlanıp geliştirilen Yeni Nesil Ford Cargo Çekici, 52 yıllık tecrübeyle Ford Otosan İnönü ve Brezilya Sao Bernardo fabrikalarında üretilecek. İnönü Fabrikası’nda üretilen kamyonlar, Avrupa, Rusya, Uzakdoğu, Asya ve Ortadoğu’ya ihraç edilecek. Türkiye’deki yıllık 10 bin adetlik üretimimizin 3 bin adedini Yeni Cargo oluşturacak. Önümüzdeki dönemde toplam kapasitemizi 20 bin adetlere çıkaracağız. Yıllık 1000 adet olan ihracatımızı da 2015 yılında 5 bin adede yükselteceğiz. Bu ürünü 90 ülkeye satacak gücümüz var.”

Haberin Devamı

Yılın kamyonu ödülüne aday

TÜRK mühendisler tarafından tasarlanan ve geliştirilen Yeni Ford Cargo, oldukça agresif ve sıradışı bir tasarıma sahip. 460 beygir güç ve 2100 Nm tork üreten yeni bir motor ile donatılan araçta otomatik şanzıman seçeneği de alınabiliyor. Öncüsüne göre yüzde 5 daha az yakıt tüketen araç, 100 kilometrede 1.5 Euro’luk bakım maliyetine sahip. Taşıma kapasitesi de artırılan yeni Cargo’nun satışına ise yıl sonunda başlanması planlanıyor. Ford Otosan tarafından geliştirilen yeni Cargo 1846T, 35 yıldır düzenlenen prestijli “Yılın Kamyonu” (Truck of the Year) ödülüne de aday oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!