ESDER: Hipermarket yasası esnafı yok edecek

Güncelleme Tarihi:

ESDER: Hipermarket yasası esnafı yok edecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2006 15:52

Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER) Başkanı Mahmut Çelikus, hipermarket yasasıyla işyerlerine getirilen kısıtlamaların, 400 metrekareyi geçmeyen işyerlerini kapsamadığına dikkat çekerek, bu durumun büyük marketlerin mahalle içlerine kadar girmesine ve haksız rekabet yaratılmasına sebep olacağını belirtti. Çelikus, hipermarket yasasının mevcut haliyle küçük esnaf ve sanatkarları yok edeceğini savundu.

ESDER Başkanı Mahmut Çelikus yaptığı açıklamada, kamuoyunda hipermarket yasası olarak bilinen, Tüketim Maddeleri ve İhtiyaç Malzemelerinin Satışı İle İştigal Eden Büyük Mağazaların Kurulmasının İzne Bağlanması Hakkında Kanun Tasarısı’nın büyük marketlerin istekleri doğrultusunda oluşturulduğunu savundu. Yasanın görünürde küçük esnaf ve sanatkarları korumak için çıkartıldığına dikkat çeken Çelikus, haftanın 7 günü ve günlük 14-15 saat çalışan büyük marketlerin daha fazla açılmasına imkan veren yasanın küçük esnaf ve sanatkarları koruduğunu söylemenin gerçekle bağdaşmayacağını kaydetti.

Büyük marketlerin yerel yönetimler ve devlet tarafından teşvik belgesiyle özendirildiğini kaydeden Çelikus, haksız rekabet sonucunda 57 meslek dalındaki esnafın olumsuz etkilendiğini belirtti. Temel ihtiyaçların hepsine birden hizmet sunan mağazaların binlerce esnafın kepenk indirmesine neden olduğunu belirten Çelikus, bu konudaki yasal boşluğun giderilmesi gerektiğini vurguladı. Her konuda Avrupa’yı örnek alanların, küçük esnafı korumak için de AB’yi örnek olarak almaları gerektiğinin savunan Çelikus, küçük esnafın küresel sermaye karşısında yok edildiğini savundu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!