Erken seçim ekonomiyi bozar

Güncelleme Tarihi:

Erken seçim ekonomiyi bozar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünyanın önde gelen ekonomik-mali danışmanlık kuruluşlarından Coopers and Lybrand, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirerek, geleceğe ilişkin tahminlerde bulundu.

Coopers and Lybrand'ın, ‘‘Türkiye Ekonomisine Bakış'' isimli raporunda, Türkiye'de, bu yılın son çeyreğinde ya da 1998'in ilk yarısında erken seçim ihtimali bulunduğu, ancak erken seçime gidilmesi durumunda, seçim öncesi hükümet harcamalarının enflasyonu yükselteceği gibi, develüasyon kaygılarını artıracağı ifade edildi.

BAVUL TİCARETİ

Özel sektörün, büyüme dinamizmini sürdürdüğü, özellikle bavul ticareti ile artan dış ticaret hacmi sayesinde gelecek yıl da büyümeye devam edeceği vurgulandı. Raporda, ‘‘Türkiye'de kayıtdışı ekonomi, hacim olarak, kayıtlı ekonominin yüzde 50'si ile yüzde 100'ü arasında bulunuyor'' denildi. Raporda, bu yıl yüzde 7.9 oranında büyümesi öngörülen Türkiye ekonomisinin, uzun dönemde yüzde 6 ile 8 oranında bir büyüme sağlayabileceği tahmininde bulunuldu.

Coopers and Lybrand'ın raporunda, Türk Telekom, GSM lisanslarının satışı ve elektrik üretim ile iletim hatlarının özelleştirilmesi gibi büyük özelleştirmelerin gelirlerinin tahakkukunun 1998 yılına sarkabileceği uyarısı yapıldı. Raporda, Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan sosyal güvenlik probleminin çözümündeki anahtar husus olan emeklilik yaşının yükseltilmesi için, hiçbir partinin bir çözüme ulaşamadığı belirtilerek, partilerin bu konuya popülist bir politikayla yaklaştıkları görüşü dile getirildi.

Türkiye'deki enflasyonun, yüzde 70-80'ler düzeyinde kalmaya devam edeceği görüşünün yer aldığı raporda, ''orta vadeli bir strateji uygulamadan, enflasyonun 2-3 yıldan önce düşürülmesinin mümkün olmadığı'' savunuldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!