Erken rezervasyon arttı TÜRSAB tur sigortasında değişikliğe hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Erken rezervasyon arttı TÜRSAB tur sigortasında değişikliğe hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2012 00:00

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, seyahat hareketliliği artıp, riskler çoğalınca günün şartlarına göre tedbir almak ihtiyacı doğduğunu belirterek, “Sigorta sisteminin değişmesi için Turizm Bakanı’nın talimatı ile çalışma grubu oluşturduk. Eminim, Hazine de bize yardımcı olacaktır” dedi.

Haberin Devamı

TURİZMDE erken rezervasyon döneminin başlaması ile birlikte Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), geçen yıllarda yaşanan sıkıntıların tekrarlanmaması ve sigortanın etkinliğini artırmak için tur sigortasında değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Sigorta şirketlerinin tüm itirazlarına rağmen, 2007 yılında çıkartılan bir kanunla, tur şirketlerine sattıkları her paket tur için tüketiciyi sigortalama mecburiyeti getirilmişti. Ancak, sigorta şirketlerinin teminatın geniş tutulması nedeniyle sigorta satmak istememesi, kimi tur şirketlerinin de maliyetleri artırdığı gerekçesiyle sigorta yaptırmaması ya da eksik yaptırması nedeniyle; tur sigortası bir türlü uygulanamadı ve son olarak Bamtur’un zor duruma düşmesi ile binlerce kişi mağdur oldu. Sorunun daha da büyümemesi için harekete geçen TÜRSAB, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte tur sigortasında değişikliği yapma kararı aldı. TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, seyahat hareketliliğinin fazla olmaya başladığını, erken rezervasyonun geçen seneye oranla yüzde 42 arttığını söyledi. Eskiden 500 bin kişiye tur yaptırıldığını şimdi ise bu sayının 10 milyona çıktığını belirten Ulusoy, şunları söyledi:
“Seyahat hareketliliği artıp, riskler de çoğalınca günün şartlarına göre tedbir almak gerekti. Sigorta sisteminin değişmesi için Turizm Bakanı’nın talimatı ile bürokratlarla birlikte bir çalışma grubu oluşturduk. Amacımız, Avrupa’daki sigorta sistemini oturtmak. Bizim hedefimiz 35 milyon insanımızı gezdirmek. Eminim, Hazine’de bu konuda bize yardımcı olacaktır.”
Kanun değişikliği yapılacak
Başaran Ulusoy, 6 aydır sigorta konusu üzerinde çalıştıklarını ve sonuna geldiklerini ifade ederek, 15 Mart’ta kadar sigorta ile ilgili kanun değişikliğini Bakanlığa sunacaklarını kaydetti. Ulusoy, bugün için iki ayrı sigorta olduğuna değinerek, “Bunlardan biri, zorunlu olan gidiş-dönüş güvence paketi. Bir de sağlık sigortası var ama o isteğe bağlı. İsteğimiz tur sigortası ile sağlık sigortasını birleştirmek. Teminatları da yükseltmek istiyoruz. Eğer seyahat acentası bir yılda 2 bin kişilik bir tur yapacaksa ona göre de sigortası ve teminatını yatıracak” dedi. Başaran Ulusoy, “Sigortaya yönelik çalışma yaparken Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği ile görüş alışverişinde bulunuyor musunuz?” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “TÜRSAB olarak çalıştığımız sigorta şirketlerinin görüşlerini alıyoruz. Burada asıl amaç, tüketiciyi mağdur etmemek ve Bakanlığa giden şikayetleri azaltmak. Aksi taktirde münferit seyahatler başlayacak. Toplu seyahati devam ettirmek amacıyla bizim bu çalışmayı mükemmel hale getirmemiz gerekiyor. Bu konuda da hem Hazine hem de Sigorta Şirketleri Birliği ile anlaşmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

TSRŞB: Değişiklikten haberimiz yok, bize danışılmadı

Haberin Devamı

TÜRKİYE Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Kalkavan, TÜRSAB’ın yaptığı sigorta çalışmasından haber olmadıklarını belirterek, şunları söyledi: “TÜRSAB’ın kanunla tur sigortasında değişikliğe gideceğinden bizim haberimiz yok. Bize kimse bu konuda danışmadı. Paket tur sigortası 2007 yılında uygulamaya girdiğinde de Birlik olarak görüşümüz, uygulanmasında sorunlar yaşanacağı yönündeydi. Çünkü mevzuat, tur şirketinin düzenlediği paket turlarda, taahhütlerini yerine getirememesi veya iflas etmesine karşı sigorta yaptırılmasını öngörüyor. İflas bizim için sorun ve bunun sigortaya eklenmesine karşı çıkıyoruz. O zaman da garanti fonu kurulmasını, sigorta şirketinin belirli miktara kadar ödeme yapmasını; üstünü bu fonun karşılamasını önermiştik. Ama anlaşamadık. Bugün sigorta yapılıyor ama belirli bir limite kadar teminat veriliyor. Mutlaka limit konması gerekiyor. Çünkü, üstlenilen risk çok fazla. Biz bunu yıllardır anlatıyoruz ama TÜRSAB ile anlaşamıyoruz. Şimdi de kanunla sigorta uygulamasını değiştirmek istiyorlar. Bizim bu konudan da haberimiz yok.”

Haberin Devamı

DİĞER HABERLER

Anadolu Sigorta’nın ‘Bir Usta Bin Usta Projesi’ devam ediyor

2010 yılında, kuruluşunun 85. yıldönümü anısına, “Bir Usta Bin Usta Projesi’ni” Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Müdürlüğü’nün teknik danışmanlığı ile başlatan Anadolu Sigorta, projenin 3. yılını şekillendirecek 5 yeni il ve mesleği açıkladı. Buna göre eğitimler Şubat 2012’de Ankara’daki Sedef          Kakma kursu ile başlayacak, Nisan ayında Kars’ta Kilim ve Heybe Dokuma, Eylül ayında Muğla’da Cam Üfleme, Nevşehir Çömlek Yapımı ve Tokat Yazma Baskı kursları ile sürecek. Anadolu’da kaybolmaya yüz tutan mesleklere olan ilgiyi artırarak, bu    mesleklerin yeniden canlanmasını sağlamak üzere tasarlanan proje kapsamında şu ana kadar  10 ilde 200’den fazla mezun verildi. Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Filiz Tiryakioğlu, “Anadolu   Sigorta olarak, 85. kuruluş yıldönümümüz vesilesiyle önemli bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdik”dedi.

Haberin Devamı

İşletmelere tüpgaz sigortası zorunluluğu

BAKANLAR Kurulu’nun aldığı karar çerçevisinde likit petrol gazı depolayan, tüp dolumu yapan ve tüketiciye ulaştıran LPG dağıtım firmaları artık ‘Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sorumluluk Sigortası’na ek olarak ‘Tüp Gaz Zorunlu Sorumluluk Sigortası’nı da yaptırmak zorunda. Konu hakkında açıklama yapan Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), LPG gibi yanıcı ve patlayıcı maddelerin büyük kayıplara yol açtığı belirtileek, bu nedenle sorumluluktan doğan tazminatın belirli bir limitle karşılanması için sigortanın zorunlu hale getirildiği vurgulandı. Açıklama, şu görüşlere yer verildi: “Zarar meydana geldiğinde, zararın tüpün imalat hatası veya dolum hatasından kaynaklanması sigorta ettiren firmanın sorumluluk durumunu değiştirmiyor. Sigorta ettirenin kusuru olup olmadığına bakılmaksızın, doldurdukları tüplerin infilakı, gaz kaçırması veya yangın çıkarması sonucu zarar gören üçüncü şahısların tazminatı kesin olarak ödeniyor. Bunun yanı sıra, tehlikeli maddeler sorumluluk sigortası bulunan yerlerde tüp gazın neden olduğu bir kaza var ise önce Tüp Gaz Sorumluluk Sigortası limitleri dâhilinde işlem yapılıyor. Limiti aşan kısım olursa Tehlikeli Maddeler Sorumluluk Sigortası devreye giriyor. Zorunlu olan bu sigortanın yaptırılmaması halinde ise firmanın faaliyetini durdurma gibi yaptırımlar olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!