Erez, fındık fiyatını savundu

Güncelleme Tarihi:

Erez, fındık fiyatını savundu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez, fındığa verilen fiyatın yüksek olmadığını ve populist kaygılar taşımadığını savunarak, ‘‘Katrilyonlarca liralık faiz öderken, kimse bunun enflasyona etkisi nedir diye düşünmüyor ama ne zaman köylüye para verilse enflasyon akla geliyor’’ dedi.

Erez, Hürriyet'e, fındığa verilen 400 bin liralık fiyatın ‘‘cüz'i’’ olduğunu söyleyerek, ‘‘Daha düşük fiyat veremezdik. 400 bin lirayı verirken, ihraç fiyatını, ülkemize döviz girdisi sağlamayı düşündük’’ diye konuştu. Fındıkla birlikte, diğer tarım ürünlerine verilen destekleme fiyatlarının, Merkez Bankası ile Hazine arasında imzalanan ve enflasyonla mücadeleye yönelik protokolü zedeleyip zedelemediği sorusuna ise Erez şu karşılığı verdi:

‘‘Devlet kimseye karşılıksız para vermiyor. Yüzde 50 faizle borç veriyor. Bu ülkede, nüfusun yarısı tarımla geçiniyor. Tarım dünyanın her yerinde desteklenirken verdiğimiz, bu cüzi fiyata neden bu kadar tepki gösteriliyor.Dolardaki yükselişi dikkate aldığınızda, bu fiyatın yüksek olmadığı görülecektir.’’.

Verilen fiyatın fındığın ihracat olanaklarını arttıracağını ve geçen yıl 800 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatın bu yıl 1 milyar dolara çıkacağını da kaydeden Erez, şöyle devam etti: ‘‘Ben AB üyesi ülkelerin itirazını anlayabilirim. Ama Türkiye'dekileri anlamıyorum. Onların ülkelerinde, tarıma milyonlarca dolarlık sübvansiyon veriliyor. Türk köylüsü Avrupalı'dan daha mı hakir? Ben Avrupa'ya ucuz fındık satacğıma, kışladaki askeere ve okuldaki çocuğa ucuz fındık yedirmeyi tercih ederim.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!