Erez: Devlet Battal Gazi'lik yapamaz

Güncelleme Tarihi:

Erez: Devlet Battal Gazilik yapamaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 1997 00:00

Haberin Devamı

Sanayi Bakanı Yalım Erez, Avrupa Birliği ülkelerine karşı devlet ihalelerinde ‘‘amborgo’’ uygulama mantığının yanlış olacağını savundu.

Sanayi Bakanı Yalım Erez, devlet ihalelerinde AB ülkelerine ambargo uygulanacağı yönünde herhangi bir kararın bulunmadığını belirterek, ‘‘Böyle bir mantık doğru olmaz’’ dedi. Erez, devletin de iyi bir tüccar gibi bir yerden mal alırken tercihli davranmasının normal olduğunu belirterek, ‘‘Devlet, Battal Gazi gibi bir anlayış içine giremez’’ dedi.

Erez, konunun Bakanlar Kurulu'nda da tartışıldığını, AB ülkelerinin hepsine ihalelerde ambargo uygulansın yönünde bir görüşün hakim olmadığını belirterek şöyle devam etti:

‘‘Ambargo konusu çok yanlış aksettiriliyor. AB'de siyasi tercihini Türkiye lehine kullanan var, kullanmayan var. Biz bunu gözardı edemeyiz. Nasıl bir tüccar bir yerden mal alırken, sadece ucuz olup olmadığına bakmaz, başka tercihleri de gözönüne alır, devlet de aynı şekilde davranma özgürlüğüne sahiptir. Biz Avrupa'dan kendimizi soyutlayamayız. Ama ilişkilerimiz açısından tabii ki, sadece Avrupa'dan değil, başka ülkelerle ticari ilişkilerimizin boyutunu da tercih etmek zorundayız. Örneğin geçmişte Fransa'ya karşı bir ambargo uyguladık. Şimdi ilişkilerimiz çok daha iyi durumda. 65 milyon nufusa sahip Türkiye'nin Avrupa'da yaşayan 3,5 milyon nufusu var. Bunu kimse ögözardı edemez. İsteseler de bizi Avrupa'dan kimse çıkaramaz. Ama Türkiye'de bir tüccar gibi avantaj ve dezavantajlarını değerlendirir.’’

Tarihi bağlar ve hamasi nutukların ülkeler arasındaki ilişkilerde öneminin gittikçe azaldığına da dikkat çeken Erez, ‘‘Artık ekonomik çıkarlar ön plandadır. Bütün ülkeler de birçok konuda bunu kıstas almaktadırlar. Türkiye de, bir tüccar gibi veya herhangi bir ülke gibi buna dikkat edecektir’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!