Erdoğan: Vergi dilimlerine yeniden bakalım Kemal Bey

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Vergi dilimlerine yeniden bakalım Kemal Bey
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2006 00:00

Önceki akşam Başbakan Tayyip Erdoğan ve diğer bakanlar ile bir araya gelen Türk-İş yönetimi, gelir vergisi dilimlerinde yapılacak yeni düzenlemenin, ücretlilerin sırtındaki vergi yükünü artıracağı uyarısında bulundu. Bunun üzerine Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a dönerek, "Yeniden bir bakalım, bir daha gözden geçirelim Kemal Bey" dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, çalışanları ayağa kaldıran gelir vergisi ile ilgili yeni düzenlemede değişikliğe gidilebileceğinin sinyalini verdi. Erdoğan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a, "Yeniden bir bakalım, bir daha gözden geçirelim Kemal Bey" dedi. Türk-İş yönetimi, önceki akşam görüştüğü Erdoğan’a, gelir vergisi dilimleri ile bu dilimlere ait vergi oranlarını değiştiren düzenlemeyle ilgili eleştirilerini aktardı. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Sanayi Bakanı Ali Coşkun ve Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu’nun da hazır bulunduğu Başbakanlık’taki görüşmede, bu konuda bir rapor da sunduğu Erdoğan’a şu görüşleri iletti:

VERGİYİ ARTIRIR:

"Hükümetimizin, 2006 yılı için açıklamış olduğu yeni vergi indirimleriyle ücretlilere yeni yüklerin getirildiği görülmektedir. Gelir Vergisi’ne uygulanacak oranların tek bir standarda getirilmesi, ücretlilerin üçüncü ve dördüncü dilimlerine uygulanan oranların yükseltilmesiyle sağlanmıştır. Bu değişiklik ile 2006 yılında öngörülecek olan vergi kayıpları orta gelir gruplarının vergi yükü artırılarak sağlanmaktadır. Çalışanların ödedikleri vergileri ve sigorta primlerini aşağıya çekmeden yapılan bu düzenlemelerin 2006 yılında oluşacak vergi kayıplarının ücretlilerden ve dolaylı vergilerle birlikte halkımızdan tahsil edileceği açıktır. Bugün asgari ücretlinin ödemiş olduğu verginin altında vergi ödeyen mükellefler bulunmaktadır. 2006 yılında kamu işçisinin alacağı en son altı aylık dönemde uygulanacak olan yüzde 3 ücret zammı vergi oranlarındaki artışla geri alınmıştır. Bu değişiklik sonucu, orta gelir grupları daha fazla vergi ödeyecektir."

NOTUMU ALDIM EFENDİM:

Tayyip Erdoğan, Kılıç’ın eleştirilerini dinledikten sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a dönerek, "Yeniden bir bakalım, bir daha gözden geçirelim Kemal Bey" dedi. Unakıtan da, "Notumu aldım, değerlendireceğiz efendim" diye konuştu. Kılıç, Erdoğan’a, şeker sektörünün sorunlarına ilişkin de, "Kotalar nedeniyle Türkiye hızlı kaçak şeker girdiği bir ülke haline geliyor, bu durum da bugün sayıları 6 milyona ulaşan pancar ekicileri ile şeker fabrikalarında çalışanları olumsuz etkiliyor" bilgisini aktardı.

GÖÇ ARTAR UYARISI:

Tayyip Erdoğan, Salih Kılıç’ın, pancar ve şeker sektöründeki istihdam daralmasının köyden kente göçü arttıracağı, bunun da büyük kentlerde güvenlik sorunları ile terörü olağanüstü boyutlara ulaştıracağı uyarısını da dikkatle dinledi. Erdoğan, "Türkiye’de genel bazı olumsuzluklar, rahatsızlıklar var, bunların üzerine hassasiyetle gidiyoruz, gideceğiz" dedi. Tayyip Erdoğan, Kılıç’ın, sigara fabrikaları kapatılan Tekel’in çökmesi halinde özellikle Doğu ve Güneydoğu’da önemli sosyal sorunlara yol açacağı uyarısı üzerine de, Tekel işçisine müjde niteliğinde mesajlar verdi. Erdoğan, kapatılma kararları nedeniyle işçilerinin eylem yaptığı Malatya, Bingöl ve Adana fabrikalarında üretime devam edilmesini istedi.

İhracatta ’gelişmiş ülke’ yoluna girdik

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, "İhracatımızdaki değişim, gelişmiş ülkelerin yapısına doğru bir gelişmeyi işaret etmektedir. Bu durum ekonomimize kazandırılan rekabetçi yapının bir sonucudur" dedi. Ekonomi Koordinasyon Kurulu, Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında, "reel sektör kapsamında ihracatçıların sorunlarının değerlendirilmesi" gündemiyle Başbakanlık Merkez Bina’da toplandı. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Devlet Bakanı Ali Babacan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti katıldı. Erdoğan, özetle şunları söyledi: "2003-2005 döneminde sanayi sektörü üretiminde ve sanayi ihracatında önemli gelişmeler oldu. Sanayi ürünleri ihracatı yüzde 103.3 oranında arttı. İhracattaki geleneksel sektörlerden gıda, tekstil-giyim ve demir-çelikte önemli ihracat artışları oldu. Ancak bu sektörlerin payı 2002 yılında yüzde 46 seviyesinden 2005 yılında yüzde 39 seviyesine geriledi. Buna karşılık makine, elektronik ve otomotiv gibi yeni sektörlerin ağırlığı arttı ve ihracat çeşitlendi. İhracatımızdaki değişim, gelişmiş ülkelerin yapısına doğru bir gelişmeyi işaret etmektedir. Bu durum ekonomimize kazandırılan rekabetçi yapının bir sonucudur. Bir yandan mali disipline titizlikle uyulurken, diğer taraftan üretim, ihracat ve ticareti artırmak amacıyla vergi oranlarında indirime gidilmiştir."

CHP, Bütçe Kanunu için ’kısmi iptal’ istedi

CHP
, 5437 sayılı 2006 Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun 18 hükmünün iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. CHP İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi’ne başvuruya ilişkin dilekçeyi sundu. Kılıçdaroğlu, "CHP’nin, AK Parti’nin çıkardığı Anayasa’ya aykırı yasaların iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemli başvuru sayısının 70’e ulaştığını" söyledi. Yaptıkları bu başvuruda Bütçe Kanunu’nun 18 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istediklerini kaydeden Kılıçdaroğlu, "yasadışı yapılara kamu hizmeti götürülmesi" ve "Bağ-Kur, SSK ve yeşil kartlıların sağlık harcamalarının silinmesini" öngören düzenlemeleri içeren maddelerin önemli olduğunu bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!