Erdoğan: Formula 1'le dünya Türkiye'yi korkunç tanıyacak

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Formula 1le dünya Türkiyeyi korkunç tanıyacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2003 01:50

Formula 1 İstanbul Grandprix Pisti'nin temelini atan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yarışın Türkiye'de de yapılmasının çok büyük bir tanıtım projesi olduğunu belirterek, ‘‘Bu büyük gösterinin bir ülkenin imajına yapacağı katkıyı düşünün. Bu korkunç bir tanıtım olayıdır’’ dedi.

Hükümetin özel ilgisi ile arazi sorunu çözülen Formula 1 (F1) İstanbul Grandprix Pisti'nin temeli dün atıldı. Temel atma törenine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ‘‘Bu büyük gösterinin bir ülkenin imajına, turistik ve kültürel cazibesine yapacağı katkıyı düşünün. Bu korkunç bir PR (halkla ilişkiler, tanıtım) olayıdır’’ dedi.

Yarışları 1.5 milyar insanın izleyebildiğini belirten Erdoğan, bu insanların sadece binde 2'sinin Türkiye'de tatil kararı alması halinde turizm sektörünün yüzde 30 büyüyeceğini kaydetti. Erdoğan, böyle bir tanıtım projesini bütçelemenin bile imkansız olduğunu ve Formula 1 yarışlarının bu nedenle Türkiye için bulunmaz fırsat sayılması gerektiğini belirtti. Erdoğan şöyle devam etti: ‘‘Tanıtma Fonu'ndan 27 milyon dolar ayırdığımız bu organizasyondan ciddi bir gelir bekliyoruz. Bu PR'ın yanında ekonomi için de büyük bir kaynak olacak. Formula 1 ile Türkiye'ye sadece hızlı otomobil ve usta pilotlar gelmiş olmayacak, aynı zamanda dünyadaki en son teknolojiler de vitrine çıkacak. Çağı yakalama, dünyanın en gelişmiş ülkeleri arasındaki yerini alma iddiasındaki Türkiye'nin bu türden organizasyonlara ihtiyacı var.’’

Erdoğan, Türkiye'nin son yılların en istikrarlı ve en huzurlu günlerini yaşadığını belirterek, ‘‘Ekonomimiz rayına oturmuş bulunuyor. Gemi artık yüzüyor’’ dedi. Erdoğan, artık insanların ‘Bu akşam bu şekilde yatıyorum ama yarın sabah ne olacak’ endişesinden kurtulduğunu ‘Acaba hangi müjdeyle karşı karşıya kalacağız’ diye düşündüğünü savundu.

AĞAÇ DİKİN KONUŞUN

Erdoğan, Formula 1 Pisti'nin yapılacağı alana yönelik çevreci eleştireleri de şöyle yanıtladı: ‘‘İstanbul susuzluktan kıvrandığı zaman, ile su getireceğimizde, önümüze o zaman da çevreci adı altında birileri çıktı. Dediler ki, ‘Istıranca dağları çöl. Oradan İstanbul'a su mu gelecek?' Onların çöl dediği yerden şimdi İstanbul'a su kanalları açıldı. Oradan da şakır şakır su geliyor. ‘Ağaçlar kesildi, ağaçlar yok oluyor' dediler. Şimdi de burada hayırlı bir yatırım var ya, herşeyi yazacaklar, çizecekler ve söyleyecekler. Ne diyecekler? 'Ormanlar katledildi, katlediliyor'. Allahın lütfettiğinden başka, bu ülkede bir tane ağaç dikmeyenler konuşuyor. Gel bir kaç tane ağaç dik de öyle konuş. Biz İstanbul'a milyonlarca ağaç diktik, bundan yargılandık.’’

Formula 1 yatırımının doğal ağaçlarla değil, bir plan proje çerçevesinde dikilen ağaçlarla, bölgeye farklı bir güzellik katacağını da ifade eden Erdoğan, bu alanda sadece yarışların izlenmeyeceğini, ayrıca golf ve çeşitli aktiviteler gerçekleştirileceğini söyledi.

Schumacher'i artık buradan izleyeceğim

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Formula 1 yarışlarında Michael Schumacher'i beğendiğini belirterek, İstanbul'daki tesislerin tamamlanmasının ardından artık Formula 1 yarışlarını buradan izleyeceğini kaydetti. ‘‘Formula 1 yarışlarını izleyen birçok devlet başkanı ve başbakan var. Siz de izleyecek misiniz?’’ sorusuna ‘‘Formula 1 yarışlarını televizyondan izliyordum. Artık burada izleyeceğim’’ yanıtını veren Erdoğan, yarışan pilotlarla ilgili bir soru üzerine de Alman sürücü Michael Schumacher'i bildiğini, bu sürücünün bugüne kadar rakipsiz olduğunu söyledi.

İzlemek için onbinler gelecek

Formula 1 Organizasyonu (FAO) Başkanı Bernie Ecclestone, 2005 yılında Formula 1 yarışlarının bir ayağının da Türkiye'de yapılacak olmasından dolayı çok büyük mutluluk duyduğunu belirterek şöyle konuştu:

‘‘Yarışların Türkiye'de de yapılması için yaklaşık 10 yıldır çalışıyoruz. Artık Türkiye'de de bu organizasyonun gerçekleştirilecek olmasından dolayı çok mutluyum. Yarışları izlemek için buraya onbinlerce insan gelecek. Turizm alanında çok büyük katkısı olacak.’’

Pist 365 gün çalışacak 3 bin kişi iş bulacak

İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, Formula 1 projesi için 100 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını ve 3 bin kişiyi istihdam edeceklerini söyledi. Yıldırım, ‘‘Proje İstanbul'u ve Türkiye'yi tanıtacak. Turizm gelirlerimizin yanısıra atıl kalan Sabiha Gökçen Havaalanı da hayat bulacak. Bu yatırım bazılarının iddia ettiği gibi yılda birkaç gün değil 365 gün çalışacak. Biz bu yola baş koyduk ve Mart 2005'te proje bitecek. Ağustos 2005'te de yarışlar yapılacak’’ dedi. Yıldırım, Pist'in hız meraklısı Türk gençlerine de açık olacağını ve böylece Bağdat Caddesi gibi sürekli kazalara neden olunan mekanların da kurtulacağını kaydetti. Yıldırım şunları söyledi:

‘‘2500 dönüm arazi üzerinde elbette her türlü mahlukat yaşar. Önemli olan bu makanları insanlarla birlikte yaşanır hale getirmek. Burada imar yüzde 5 ve imar edilecek alının da yüzde 4'ü yol olacak.’

203 ülke Türk F1'i seyredecek

Temeli atılan tesislerde yapılacak Formula 1 yarışları 1950'den beri düzenleniyor. Her yıl Formula 1 kapsamında düzenlenen 17 yarışmayı 133'ü canlı olmak üzere toplam 203 ülke televizyonu yayınlıyor. Bu yayınların ulaştığı nüfus 1.5 milyarı buluyor.

Formula 1 Türkiye tesisleri, Tuzla İlçesi Tepeören Mevkii'nde 2 milyon 180 bin metrekarelik bir arazi üzerine inşa edilecek. Alman Tilke firmasının denetim ve müşavirliğinde, Türk proje gruplarına ihale edilen tesisler, 31 Mart 2005 tarihinde bitirilecek. Toplam 30 pistin yer alacağı tesislere 40 bin kişilik tabii tribün, 20bin kişilik sabit tribün yapılacak. Pistin toplam uzunluğu 5,3 kilometre olacak. Tesislerin inşa edileceği alan, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden 20 yıllığına kiralandı. Olimpiyatlar ve Dünya Kupası gibi en önemli organizasyonlardan biri olan Formula 1 kapsamında dünyada her yıl düzenli olarak 17 yarış yapılıyor. Yarışlar boyunca Avrupa'da bugüne kadar 740 bin yeni istihdam yaratıldı. Türkiye'de ise 50 bine yakın istihdam yaratması beklenen Formula 1'in, yan gelirleriyle birlikte toplam 3 milyar dolarlık bir organizasyon olduğu bildirildi.

F1'de Coca-Cola Cola Turca yarışı

Formula 1 İstanbul Grandprix Pisti'nin temel atma töreninde Coca-Cola ile Cola Turka rekabeti yaşandı. Normal şartlarda tören sırasında Formula 1 yarışlarının uluslararası sponsorları arasında yer alan Coca-Cola'nın ikram edilmesi gerektiği belirtilirken, Cola Turka ikramı da dikkat çekti. Ülker, tören alınana gelen halka ücretsiz olarak içecek ve kek dağıttı. Cola Turka'nın bir süre sonra protokol ikramında da yer aldığı ve Coca-Cola ile birlikte misafirlere ikram edildiği görüldü.

Coca Cola'yı şişeleyen şirketin ortağı olan Anadolu Grubu'nun İcra Başkanı Tuncay Özilhan, ‘‘Başka bir ikram konusunda bilgim yok. Bu proje TÜSİAD Başkanı olarak da kişisel olarak da desteklediğim bir proje o nedenle oradaydım. Coca-Cola da sponsor ve normalde onun ikram edilmesi gerekirdi ama herhalde başka ikram da olmuş. Yorum yapmıyorum’’ dedi.

İTO Başkanı Mehmet Yıldırım ise tören sırasındaki yiyecek-içecek hizmetini İTO Vakfı'nın sağladığını ve tüm üyelere de törende vatandaşa ürün ikram ederek tanıtım yapabileceklerini söylediklerini belirtti. Yıldırım, ‘‘Bizim bir ayrım yapmamız sözkonusu olamaz. Hepsi üyelim. Formula 1'in Türkiye kısmı için henüz sponsorluk anlaşmalarını da imzalamadık. Bu konu 2004 sonuna doğru şekillenecek. O nedenle İTO üyesi firmaların hepsi ikram yapabilir’’ dedi.

Toyota: Formula 1'in gelişi muhteşem birşey

Formula 1'de mücadele eden Toyota Yarış Takımı'nın yönetim kurulu başkan yardımcısı ve Formula 1 Ekip Şefi Ove Andersson, Türkiye'de Formula 1 yarışı düzenlenecek olmasını ‘‘muhteşem birşey’’ olarak niteledi.

Formula 1 tesisleri temel atma törenine katılmak amacıyla, özel davetle İstanbul'a gelen Andersson, Türkiye'nin adının bundan böyle otomobil dünyasında daha sıklıkla kullanılacağını söyledi. Andersson, ‘‘Formula 1 yarışlarının Türkiye'de düzenlenmesi için çok büyük bir istek ve heves var. Türkiye'de Formula 1 yarışının düzenlenecek olması muhteşem bir şey. Böyle bir yere gidip yarışmak, bizim için de muhteşem olacak’’ dedi. Toyota'nın, otomobil sporları açısından faaliyetlerini de anlatan Ove Andersson, gelecek yıl kazanamasalar bile rakipleriyle çok ciddi biçimde mücadele edeceklerini, önümüzdeki 5-6 yıl içinde pozisyonlarını güçlendirmeye çalışacaklarını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!