Erdemir'in özelleştirmesine Danıştay'da dava

Güncelleme Tarihi:

Erdemirin özelleştirmesine Danıştayda dava
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2006 11:48

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Erdemir'in özelleştirmesine yönelik ihalenin onayına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının, “kamu yararına ve hukuka aykırılıkları nedeniyle iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle” Danıştay'da dava açtı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yaptığı yazılı açıklamada, Erdemir'deki kamu payının, özelleştirme uygulamalarına dayanak teşkil eden 4046 sayılı kanun kapsamında özelleştirilmesinin, kanunun genel amacı olan kamu yararına aykırı olduğunu savundu.

Koramaz, Anayasa'nın “Ekonomik Hükümler” bölümünü düzenleyen, ”Piyasaların Denetimi ve Dış Ticaretin Düzenlenmesi” başlıklı 167. maddesinin 1. fıkrasının, “piyasalarda tekelleşme ve kartelleşmenin olamayacağı, bunu önlemenin de devletin görevi olduğuna” hükmettiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Kamu payının özelleştirilerek ortadan kaldırılmasıyla Erdemir, fiilen özel sektör tekeli haline dönüşecektir. Bunun da ötesinde, OYAK'ın uluslararası tekel konumunda olan Arcelor ile ortaklık anlaşması imzalamasıyla, uluslararası tekel olan bir şirket de Erdemir'de söz sahibi olacaktır. Oysa ki Anayasa'nın 167. maddesi, piyasalarda tekelleşme ve kartelleşmenin önlenmesi gerektiğini hükmetmektedir.

Rekabet Kurulu, ihalenin iznine ilişkin kararını verirken, OYAK'ın ihaleyi kazandığı durum itibariyle inceleme yaparak, ihaleye izin vermiştir. Ancak, Arcelor'a yapılan hisse devri, Rekabet Kurulu'nun ihaleye izin verdiği durumdan farklı bir durum ortaya çıkarmıştır. İhaleye izin verilmesine ilişkin Rekabet Kurulu Kararı'nın hukuksal geçerliliği, hisse devri sonrası yeni bir rekabet incelemesine bağlıyken, Rekabet Kurulu'nun ihaleye izin kararına dayanılarak alınan dava konusu ÖYK kararının da hukuksal geçerliliğinin olamayacağı kanısındayız. Üstelik davalı idare, Rekabet Kurulu'nun Arcelor'a hisse devrine ilişkin kararı beklemeden, böyle bir devrin uygunluğunu da onaylamıştır.”

“ÇELİK PİYASASINA HAKİM OLACAK”

Emin Koramaz, Borçelik ve Erdemir'in ülkedeki yassı çelik üretiminin yüzde 50'sinden fazlasını gerçekleştirdiğini belirterek, Borçelik'in yüzde 40 oranındaki hissesine sahip olan Arcelor'un Erdemir'deki ortaklığıyla, Türkiye yassı çelik piyasasında hakim duruma geleceğini kaydetti.

Bu durumun da Anayasa'nın 167. maddesi ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a aykırı olacağını savunan Koramaz, “Yukarıda sıraladığımız nedenlerin bütünselliği içinde Odamız, Danıştay'a dava açmış ve ihaleye onay veren ÖYK kararının iptali ile yürütmesinin durdurulmasını talep etmiştir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!