Erdemir'in özelleştirilmesine karşı dava

Güncelleme Tarihi:

Erdemirin özelleştirilmesine karşı dava
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2006 15:23

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Enerji Demir ve Çelik Fabrikaları’nın (Erdemir) yüzde 46.12 oranındaki kamu hissesinin OYAK’a satışına izin veren Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararının iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Danıştay’a gitti.

ÖDP, Erdemir’in özelleştirilmesinin 4046 sayılı yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay’da dava açtı. ÖDP’nin dava dilekçesinde, "Özelleştirme İdaresi Başkanı Erdemir’in satış amacının borç faizlerini ödemek olduğunu ifade etmiştir. 4046 sayılı Özelleştirme Yasası’nda bu amaç için kamu mülkiyetini sonlandırma yetkisi bulunmadığından, Erdemir, kuruluş yasası gereği tamamı ile özel şirket statüsünde olduğundan, kamu giderini azaltmak gibi bir durumu söz konusu değildir" denildi. ÖYK’nın takdir yetkisini aştığı ve hukuka aykırı davrandığı belirtildi.
Bir başka dava gerekçesinde de Erdemir’in kamu hisselerinin hiçbir yerde yayınlanmadığı ve yüzde 46.12’lik kesimin blok olarak satıldığı belirtildi. Yine ÖYK kararıyla özelleştirme kapsamı dışında bulunan hisselerin de özelleştirme kapsamına alınarak satış kararı alındığı ancak alınan bu kararların Resmi Gazete’de yayımlanmadığı ifade edildi.
ÖDP, Erdemir’in yüzde 46.12 oranındaki hissesinin OYAK’a satılmasına izin verilmesine yönelik ÖYK kararının iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını istedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!